Šokoladas gali sustiprinti depresiją ir sumažinti kraujo spaudimą

Australijos mokslininkai iš Liūdesio instituto (Black Dog Institute) ir Princo Velsiečio ligoninės (Prince of Wales Hospital) atliko pirmą išsamų tyrimą kaip šokoladas veikia žmogaus nuotaiką ir priėjo išvados, kad šokoladas negali būti naudojamas kaip antidepresantas. Priešingai, jis gali tik pagilinti depresiją. Buvo sudarytos dvi šokolado valgytojų grupės. Į pirmąją įėjo šokolado mėgėjai, valgantys šokoladą todėl, nes jiems tai malonu. Į antrąją grupę pateko „emociniai” šokolado valgytojai, kuriems šokoladas – tai vaistas nuo depresijos. Profesorius Gordonas Parkeris (Gordon Parker) paaiškino, kad norintiems valgyti šį produktą savo malonumui yra stimuliuojama smegenyse dopamino sistema ir užtikrinami malonūs pojūčiai, tačiau emociniai šokolado valgytojai, kurie jį vartoja kaip vaistą nuo liūdesio, streso ar klinikinės depresijos, ieško jame kaip opiumo nuotaikai pagerinti. Pastariesiems, mokslininko teigimu, šokoladas geriausiu atveju užtikrina laikiną pagalbą, o vėliau ankstesnė būsena ne tik grįžta, bet ir paaštrėja.
Kitą tyrimą atlikę Danijos mokslininkai nustatė, kad suvalgantiems po trečdalį šokolado plytelės per dieną sumažėja kraujospūdis ir mirties tikimybė nuo aukšto kraujo spaudimo. Buvo stebima apie 500 sveikų vyrų, neturėjusių niekada problemų su kraujo spaudimu. Paaiškėjo, kad daugiau vartojusių šokolado produktų kraujo spaudimas buvo arčiau normos, o, palyginus su reatai valgančiais šokoladą arba visai jį ignoruojančiais, mirties nuo kraujo spaudimo kitimų rizikos laipsnis sumažėdavo perpus. Be to į šokolado sudėtį įeina fenalonai medžiagos, kurios yra būtinos kraujagyslių sienelių tvirtumui. Gauti statistiškai reikšmingi duomenys, kad valgančius nuolat šokoladą įvairaus pobūdžio venų susirgimai kankina žymiai rečiau.
Taip pat šokoladas yra rekomenduojamas nėščiųjų racionui. Valgiusiųjų šokoladą nėštumo metu kūdikiai labiau aktyvūs, mažiau pasiduoda baimėms, dažniau juokiasi, teigiamai reaguoja į aplinką. Tačiau šokoladas yra ir galimos alerginės reakcijos priežastis. Bandoma nustatyti optimalią šokolado dozę, kad jis nebūtų kenksmingas nei motinos, nei vaiko organizmui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.