Skolos su aferos požymiais

Teisėsaugininkai aiškinasi, ar šimtus tūkstančių litų įsiskolinęs verslininkas tyčia nevengia atsiskaityti su kreditoriais

Kauno policiją ir prokuratūrą prašydamos ištirti vieno kauniečio verslininko veiksmus ir padėti susigrąžinti šimtus tūkstančių litų siekiančias skolas. Kreditoriai stebėjosi, kad šiais laikais, kai, regis, nuo antstolių ir skolų išieškotojų neįmanoma pasislėpti net užsienyje, galima sukaupti kone milijonines skolas ir toliau dėtis sąžiningu verslininku.

Prekės už dyką

Kauno miesto prokuratūra ir Ekonominių nusikaltimų tyrimų skyriaus pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Kauno įmonės „Tobulos konstrukcijos” veiklos bei jos savininko Vaido Titovo veiksmų. Į teisėsaugininkus kreipėsi kelių šalies bendrovių vadovai, praradę viltį atgauti pinigus už „Tobuloms konstrukcijoms” tiektas prekes bei suteiktas paslaugas.

Vilniaus įmonė „Arginta” dar 2003 metų gruodžio pabaigoje su minėta Kauno kompanija pasirašė rangos sutartį, pagal kurią pardavė jai metalo gaminių. Sutartyje numatyti mokėjimo terminai baigėsi, o vilniečiai taip ir nesulaukė pinigų, kurių su delspinigiais susikaupė daugiau kaip 86 tūkst. litų.

„Prasidėjo mūsų vargai – skambučiai, susitikimai, raštiški raginimai grąžinti skolą. Tačiau iš skolininko tegirdėjome, kad turime palaukti, bus tikrai atsiskaityta. Laikas bėgo, o pažadai liko pažadais”, – teigė „Argintos” direktorius Artūras Mrazauskas.

Kadangi skolininkas nuolatos išsisukinėjo ir piktybiškai vengė atsiskaityti, „Arginta” kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą, kuris priteisė sumokėti skolą. Tačiau vilniečiai nieko nepešė – antstoliai konstatavo, kad išieškoti skolos neįmanoma, nes skolininkas neturi jokio turto.

Rizika kainavo per brangiai

Taip pat nesėkmingai skolas stengiasi susigrąžinti dar kelios kompanijos, tarp kurių yra ir viena didžiausių šalies stiklo ir veidrodžių gamintojų – UAB „Gravera”. Bendrovės direktorius Valentinas Kriučkovas sakė, kad, prieš patiekiant produkciją „Tobuloms konstrukcijoms”, buvo siekiama apsidrausti ir užsitikrinti vieno komercinio banko garantijas, kad V.Titovo įmonė iš tiesų yra moki.

„Telefonu susisiekėme su banku ir gavome žodinį patvirtinimą, kad ši bendrovė yra moki ir bankas jai suteiks faktoringo limitus. Surizikavome ir leidome išsivežti nemažą kiekį gaminių tikėdamiesi, kad už juos greitai bus atsiskaityta”, – prisiminė „Graveros” vadovas.

Tačiau kai „Gravera” išsiuntė į banką oficialų užklausimą, atsakymas buvo neigiamas – bankas „Tobuloms konstrukcijoms” gali suteikti faktoringo limitą tik akcinio kapitalo ribose. Vėliau išsiaiškinta, kad telefonu su tiekėjais kalbėjosi V.Titovo pažįstamas, dirbantis banke.

Nesugebėdama atgauti skolos, „Gravera” dar praėjusių metų pabaigoje kreipėsi į prokuratūros pareigūnus, bet šie patarė civilinius santykius aiškintis teisme.

„Šios kompanijos veiklos metodai yra aferistiniai. Sąžiningai dirbantys verslininkai yra apgaudinėjami ir negali apsiginti”, – apgailestavo V.Kriučkovas, pripažinęs, kad pasitikėjimas šį kartą įmonei kainavo labai brangiai.

Įtartini sutapimai

Nusivylę kreditoriai, tarp kurių buvo ir daugiau įmonių, patys ėmė rinkti informaciją apie „Tobulas konstrukcijas”.

Verslininkai teigia išsiaiškinę, kad dėl šios kompanijos skolų antstoliai yra gavę mažiausiai 11 vykdomųjų raštų. Tačiau išieškoti įsiskolinimų nėra galimybių – įmonė neturi turto.

Be to, kreditoriai įsitikinę, kad skolininkas yra įkūręs ne vieną kompaniją. V.Titovas prieš keturis mėnesius neva įsteigė dar vieną įmonę „Coveris”, o jo žmonos vardu pernai taip pat buvo įregistruota bendrovė. Visos trys įmonės įregistruotos tuo pačiu adresu Šiaurės prospekte, nuomojosi tas pačias patalpas Eigulių gatvėje, „Tobulos konstrukcijos” ir „Coveris” netgi turi tą patį telefoną ir faksą.

Kai visa ši informacija buvo perduota Kauno policijai, Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Verslininkai yra įsitikinę, kad pateko į apgaulės pinkles ir nuogąstauja, kad nukentėjusiųjų nuo V.Titovo gali būti ir daugiau, todėl prašo teisėsaugininkų išsiaiškinti, ar jų įtarimai pagrįsti.

Jaučiasi spaudžiamas

Tuo tarpu V.Titovas, kalbėdamas su „Kauno diena”, buvo pasiryžęs atmesti visus kreditorių kaltinimus. Tiesa, jis neneigė turįs skolų, tačiau įrodinėjo, kad „reikalai po truputį juda”.

„Taip, skolos priteistos teismuose, bet mes mokame pagal sudarytus grafikus. Kai kurie kreditoriai mane bando paveikti psichologiškai ir visaip spaudžia bei šmeižia net per žiniasklaidą”, – kalbėjo V.Titovas, neslėpdamas nepasitenkinimo, kad jo įmonės skolomis pradėjo domėtis žurnalistai.

Kaunietis neslėpė taip pat ketinantis imtis veiksmų ir siekti, kad kreditoriai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn už įstatymų pažeidimus. V.Titovas teigė, kad „Gravera” neva nori atgauti dvigubai daugiau pinigų, nei iš tiesų jis yra skolingas, tad jis ketina savo tiesą įrodinėti teisme.

„Jie užsiima nešvariais žaidimais. Aš su tuo nesitaikstysiu ir ginsiu savo reputaciją”, – aiškino verslininkas, leidęs suprasti, kad šimtatūkstantinės skolos tėra laikina verslo nesėkmė.

Skolas žada grąžinti

Kitoms įmonėms, tarp jų ir „Argintai”, anot jo, skolos po truputį grąžinamos, nors kreditoriai „Kauno dienai” teigė kol kas bergždžiai laukiantys savo pinigų.

„Esu nusiteikęs skolas grąžinti. Jeigu neketinčiau to daryti, tai įmonei pats būčiau paskelbęs bankrotą. To nepadarė ir kreditoriai, nes tokiu atveju jie iš viso neatgautų pinigų. Mano įmonė maža, turto neturi”, – tvirtino V.Titovas.

Paklaustas, kiek įmonių yra įsteigta jo vardu, pašnekovas tvirtino turįs tik vieną bendrovę – „Tobulos konstrukcijos”, o kitos niekaip nėra susijusios su juo. Jo žmona esą taip pat nėra įmonės savininkė.

„Balkonų montavimu užsiimantis „Coveris” mus samdo, ir tiek”, – teigė V.Titovas, šiuo metu vadovaujantis vienai darbininkų brigadai.

Faktas, kad trys bendrovės yra įkurtos vienu adresu Šiaurės prospekte, V.Titovui taip pat atrodo nereikšmingas: „Vienu adresu gali būti įkurta kad ir tūkstantis įmonių”.

Tai, kad ir „Tobulos konstrukcijos”, ir „Coveris” yra įsikūrusios viename pastate Eigulių gatvėje 8 ir turi tą patį telefoną, verslininkas vadino klaida, kurią įvėlė informaciją platinančios kompanijos. Anot jo, „Tobulos konstrukcijos” nebenuomoja patalpų Eigulių gatvėje.

Laukiama revizijos rezultatų

Tačiau bendrovės „Eltalis ir Ko”, kuriai priklauso Eigulių gatvės 8 namas, vadovas Vidmantas Liutkevičius „Kauno dienai” patvirtino, kad V.Titovas vis dėlto yra nuomininkas, nors negalėjo patvirtinti, kuri jo bendrovė yra įsikūrusi.

„Neslėpsiu, už nuomą jis truputį vėluoja atsiskaityti, bet jeigu susikauptų didesnės skolos, iškraustytume”, – teigė V.Liutkevičius ir pridūrė, kad asmeniškai V.Titovo gerai nepažįsta. Pastarasis pareiškė norą patalpas nuomotis suradęs skelbimą laikraštyje.

Ar šimtatūkstantinės skolos iš tiesų tėra tik laikina verslo nesėkmė, ar čia galima įžvelgti ir nusikalstamų požymių, aiškinasi teisėsaugininkai. Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai „Kauno dienai” teigia įžvelgiantys nusikalstamos veiklos požymių ir kreditorių bei skolininko santykiai neturėtų būti vertinami vien tik civilinės teisės ribose.

„Ši byla turėtų pasiekti teismą”, – teigė pareigūnai.

Šiuo metu paskirta kelių įmonių ūkinės veiklos revizija, aiškinamasi, ar V.Titovas neveikia prisidengdamas kitų bendrovių vardu. Tiesa, galimybes kreditoriams atgauti pinigus teisėsaugininkai kol kas vadina ribotomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.