Norint pasinaudoti lengvata dėl gyvybės draudimo verta pasidomėti kaip apmokestinamos gyvybės draudimo išmokos

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI) atstovai, susitikę su Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos atstovais sutarė, kad gyventojams, sudariusius gyvybės draudimo sutartis reikia teikti dar išsamesnę informaciją apie tai, kad deklaruojant pajamas pasinaudojus mokesčio lengvata tam tikrai atvejai draudimo išmoka gali būti apmokestinama.
Informaciją, kad tam tikrais atvejais, gyventojams pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatą nutarusiems pasinaudoti teikiama lengvata ir susigrąžinti dalį per metus sumokėto pajamų mokesčio, draudimo išmoka gali būti apmokestinama, teikia ir VMI, ir draudėjai.
Tačiau kai kurie gyventojai šia informacija susidomi per vėlai, todėl susitikime su draudėjais sutarta, kad minėtą informaciją reikėtų teikti ir pažymose, kurias kiekvienais metais draudimo bendrovės išduoda klientams, deklaruojantiems savo pajamas ir norintiems susigrąžinti dalį sumokėto pajamų mokesčio.

Išsamesnė informacija apie lengvatų naudojimąsi sudarius gyvybės draudimo sutartis:

I. Jeigu gyvybės draudimo sutartis sudaryta iki 2003-01-01

1. Jeigu sutarties terminas ne trumpesnis kaip 10 metų.

Jeigu gyventojas gyvybės draudimo sutartį nutraukia nesulaukęs 10 metų nuo jos sudarymo datos, pajamų mokesčiu apmokestinama ta grąžinamų gyvybės draudimo įmokų dalis, kuriai buvo taikomos Lietuvos Respublikos fizinių asmenų pajamų mokesčio laikinojo įstatymo (galiojo iki 2002-12-31) arba Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (GPMĮ) , įsigaliojusio nuo 2003-01-01 nustatytos apmokestinamųjų pajamų sumažinimo atitinkamomis draudimo įmokomis lengvatos.
Ta grąžinama gyvybės draudimo įmokų dalis, kuriai taikytos nurodytos mokesčių lengvatos (ar viena iš jų), apmokestinama taikant 15 procentų pajamų mokesčio tarifą, jeigu gyventojas yra pensinio amžiaus pagal Lietuvos Respublikos papildomo savanoriško pensijų kaupimo įstatymo (toliau – PSPKĮ) nuostatas. Taip pat, jeigu išmoką gauna gyventojas, kuriam nustatytas iki 25 procentų darbingumo lygis (iki 2007 m. birželio 30 d. – ir I grupės invalidai) ar nuo 30 iki 40 procentų darbingumo lygis (iki 2007 m. birželio 30 d. – ir II grupės invalidai).
Tada, kai gyventojas nėra sulaukęs pensinio amžiaus pagal PSPKĮ, arba jam nėra nustatytas atitinkamo procento darbingumo lygis, apmokestinant minėtas sumas taikomas 33 procentų pajamų mokesčio tarifas.
Jeigu gyvybės draudimo sutarties galiojimo laikotarpiu gyventojas nurodytomis mokesčių lengvatomis nesinaudojo, t.y. savo apmokestinamųjų pajamų nesumažino sumokėtų gyvybės draudimo įmokų suma, tai nepriklausomai nuo to, kad sutartis nutraukta nesulaukus 10 metų nuo jos sudarymo datos, visa gyventojui išmokama suma pajamų mokesčiu neapmokestinama.

2. Jeigu sutarties terminas trumpesnis kaip 10 metų.

Jeigu gyvybės draudimo sutarties galiojimo laikotarpiu gyventojas, deklaruodamas pajamas, mokesčių lengvata nesinaudojo, t.y. savo apmokestinamųjų pajamų nesumažino sumokėtų gyvybės draudimo įmokų suma, tai tiek pasibaigus sutarties terminui, tiek nutraukus sutartį, visa gyventojui išmokama suma pajamų mokesčiu neapmokestinama.
Jeigu mokesčio lengvata naudotasi, tai pasibaigus sutarties terminui išmokos dalis, lygi įmokoms, apmokestinama taikant 15 procentų pajamų mokesčio tarifą jeigu išmoką gaunantis gyventojas pagal PSPKĮ nuostatas yra sulaukęs pensinio amžiaus. Taip pat jeigu išmoką gauna gyventojas, kuriam nustatytas iki 25 procentų darbingumo lygis (iki 2007 m. birželio 30 d. – ir I grupės invalidai) ar nuo 30 iki 40 procentų darbingumo lygis (iki 2007 m. birželio 30 d. – ir II grupės invalidai). Šio sąlygos galioja ir tada, kai išmoką gaunančiam neįgaliam vaikui yra nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis (ir iki 18 metų vaikams, kuriems iki 2005 m. birželio 30 d. buvo nustatyta visiška negalia).
Nutraukus sutartį grąžinamos įmokos apmokestinamos taikant 15 procentų pajamų mokesčio tarifą, jeigu išmoką gaunantis gyventojas pagal PSPKĮ nuostatas yra sulaukęs pensinio amžiaus. Taip pat jeigu išmoką gauna gyventojas, kuriam nustatytas iki 25 procentų darbingumo lygis (iki 2007 m. birželio 30 d. – ir I grupės invalidai) ar nuo 30 iki 40 procentų darbingumo lygis (iki 2007 m. birželio 30 d. – ir II grupės invalidai).
Jeigu gyvybės draudimo išmokos išmokamos gyventojui, kuris nėra sulaukęs tokio amžiaus arba jam nėra nustatytas atitinkamo procento darbingumo lygis – tai visa gauta suma apmokestinama taikant 33 procentų pajamų mokesčio tarifą.

II. Jeigu gyvybės draudimo sutartys, sudarytos nuo 2003-01-01 iki 2004-04-30.

Išmokos apmokestinimas nepriklauso nuo to ar naudojosi gyventojas pajamų mokesčio lengvata (tiek pagal sutartis, kurių terminas trumpesnis kaip 10 metų, tiek pagal sutartis, kurių terminas ne trumpesnis kaip 10 metų). Net jeigu nesinaudojo mokesčio lengvata – pasibaigus sutarties terminui išmokos dalis lygi įmokoms, ar nutraukus sutartį – grąžinamos įmokos apmokestinamos (15 ar 33 procentų pajamų mokesčio tarifu. Tarifo dydis priklauso nuo išmoką gaunančio asmens amžiaus arba nustatyto darbingumo lygio, kai paaiškinta aukščiau).

III. Jeigu gyvybės draudimo sutartys sudarytos po 2004-04-30.

Tiek pasibaigus sutarties terminui, tiek nutraukus sutartį (nepriklausomai nuo sutarties termino) gautos išmokos neapmokestinamos, jeigu pagal tokias sutartis įmokas mokėjo tik gyventojai ir nesinaudojo mokesčio lengvata.
Jeigu lengvata naudojosi – gyventojui mokamos sumos apmokestinamos (15 ar 33 procentų pajamų mokesčio tarifu. Tarifo dydis priklauso nuo išmoką gaunančio asmens amžiaus ar nustatyto darbingumo lygio, kaip paaiškinta aukščiau).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Norint pasinaudoti lengvata dėl gyvybės draudimo verta pasidomėti kaip apmokestinamos gyvybės draudimo išmokos"

  1. Mantas

    R. Paksas taip jau prisicirkino ko dar jis nori, pabande ir uztenka, o jeigu nori juokinti „Nustekenta Lietuvos liaudi”- kaip vienas protingas zmogus sake….. 😀

  2. Petras I

    Uztenka dar Lietuvoje idiotu besimeldzianciu Paksui

  3. Kalinka

    Yra vienas laisvas laikraštis visaip šlovinantis Pakselį kaip tautos gelbėtoją.Iš kur jis gauna pinigų savo kelionėms ir salėms nuomoti?Nerašo,tik žada tvarką įvesti iš antro karto.Mulkiai tiki.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.