Kas trečią ligonį liepta varyti lauk

Rimčiau susirgę gyventojai jau dabar dažnai skundžiasi, kad gydytojai atsisako juos guldyti į ligoninę, bet gali būti, jog ateityje bus dar blogiau – ligoninių durys atsidarys tik visai leisgyviams pacientams.

Neseniai gydymo įstaigoms Sveikatos apsaugos ministerija „nuleido” planus, kiek ligonių jos gali gydyti stacionare.

Tos ligoninės, kurios planą viršijo, buvo nubaustos – iš ligonių kasų negavo pinigų už gydytus „viršplaninius” pacientus.

Patyrė nemažų nuostolių

Dėl tokio planavimo ligoninių patirti nuostoliai siekia nuo kelių dešimčių iki šimtų tūkstančių litų.

Antai Pasvalio ligoninei Panevėžio teritorinė ligonių kasa už vasario mėnesį nesumokėjo beveik 30 tūkstančių, o Panevėžio ligoninė negavo net 200 tūkstančių litų.

Didžiausiai apskrities gydymo įstaigai leista hospitalizuoti tik 17,6 iš 100 gyventojų, o ji paguldė net 22,1 ligonio. Smarkiai „nusidėjo” ir Pasvalio ligoninės medikai. Pasvaliečiams buvo nurodyta iš 100 gyventojų į stacionarą paguldyti 18,5, o jie paguldė 21.

Premijos – tik paklusniems

Kitos apskrities ligoninės taip pat gydė daugiau ligonių, nei suplanavo Sveikatos apsaugos ministerija, todėl irgi patyrė materialinių nuostolių.

Jeigu gydymo įstaigos būtų buvusios paklusnios, tai yra išvariusios ligonius lauk, būtų gavusios premijas.

Tuo tarpu ligoniai priėmimo skyriuose mojuoja Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymu ir grasina gydytojams teismais.

Kas trečią ligonį reikia išvyti

Pasvalio ligoninės vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas, kaip ir daugelis jo kolegų, keikia vasario pradžioje sveikatos apsaugos ministro išleistą įsakymą, keičiantį stacionarinių paslaugų apmokėjimo tvarką.

R.Rastauskas „Panevėžio rytui” teigė, kad ligoninei nesumokėta net už viršplaninę ekstrinę pagalbą: gimdymus, ekstrinę chirurgiją, reanimaciją ir kitų pavojingų ligų gydymą.

Ligoninės vadovas apskaičiavo: jei medikai nebūtų suteikę būtinosios pagalbos 87 ligoniams, būtų gavę 144 tūkstančių litų dydžio premiją.

R.Rastauskas sutinka, kad reikia mažinti hospitalizacijų skaičių, tai ligoninė ir daro, tačiau palaipsniui, o ne drastiškai, kaip yra verčiama.

Praėjusiais metais Pasvalio ligoninė hospitalizavo 5 procentais arba 202 ligoniais mažiau nei užpernai. Šių metų sausį hospitalizacija sumažinta 12 procentų.

„Pagal dabartinius reikalavimus turėtume guldyti maždaug trečdaliu mažiau ligonių nei guldom. Tai reiškia, kad maždaug kas trečią ligonį reikėtų vyti lauk”, – kalbėjo R.Rastauskas.

Kuriems pasakyti „ne”?

Panevėžio ligoninės vyriausiasis gydytojas Česlovas Gutauskas pritaria kolegai, kad hospitalizacijos rodiklius reikia mažinti laipsniškai.

„Būtina atsižvelgti, kad pirminė sveikatos priežiūros grandis nefunkcionuoja taip, kaip turėtų. Ligoniai negauna reikiamos pagalbos pas šeimos gydytojus, ligos paūmėja, todėl tenka gultis į ligoninę”, – kalbėjo Č.Gutauskas.

Į aukštesnio lygio pagalbą teikiančią Panevėžio ligoninę susirgę žmonės siunčiami iš visos apskrities.

Vyriausiasis gydytojas mano, kad dabartinis ligoninei nustatytas hospitalizacijos rodiklis (iš 100 gyventojų paguldyti 17,6) yra nerealus.

„Mes negalime išvaryti sunkiai sergančių pacientų. Tegu ligonių kasų ekspertai ateina į priėmimo skyrių ir parodo, kurių ligonių neguldyti”, – sakė Č.Gutauskas.

Gydymo įstaigos vadovas viliasi, kad ateityje, įrengus dienos chirurgijos skyrių, kažkiek pavyks sumažinti hospitalizacijų skaičių.

Teikia viešbučio paslaugas?

„Kai kurių gydymo įstaigų vadovai nenori suprasti, kad laikai jau pasikeitę, nebėra taip, kaip buvo prieš 15 ar 20 metų. Dabar reikia skaičiuoti pinigus, nes jų nėra tiek, kiek norėtųsi”, – toks yra Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus Jono Narbuto argumentas.

Jo nuomone, medikai be reikalo dramatizuoja situaciją ir gąsdina visuomenę.

J.Narbuto teigimu, netiesa, kad ligoninės verčiamos varyti lauk sunkius ligonius. Jis neigė, kad Pasvalio ligoninei buvo nesumokėta už būtinąją pagalbą.

„Esmė ta, kad ligoninės neturėtų teikti brangiai kainuojančių viešbučio paslaugų. Pacientams, kurie gydomi tik tabletėmis, tikrai ne vieta stacionare”, – aiškino ligonių kasos direktorius.

Ant įstatymo vykdytojų nepyksta

Tačiau Č.Gutauskas nesutinka, kad ligoninė, kaip teigia J.Narbutas, teikia viešbučio paslaugas.

„Atsakingai pareiškiu, kad guldome tik sunkius ligonius. Pavyzdžiui, 80 procentų chirurginio profilio ligonių yra operuojami”, – tvirtino Č.Gutauskas.

Kita vertus, pasak jo, būna nemažai atvejų, kai labai rizikinga žmogų išleisti iš priėmimo skyriaus neištirtą, nes yra būklių, kurias reikia stebėti, ką jau kalbėti apie tai, kad privaloma nustatyti diagnozę.

Pasvalio ligoninės vadovas R.Rastauskas kalbas apie tai, kad stacionare teikiamos viešbučio paslaugos, vadina tiesiog nesąmone. Tačiau gydytojas nepyksta ant ligonių kasų. „Jos yra tik įstatymų vykdytojos”, – sakė jis.

Ligoniai dėkingi medikams

Pasvalio ligoninės chirurgijos ir traumatologijos skyriuje gydomi ligoniai „Panevėžio ryto” korespondentui Sigitui Savickui sakė girdėję apie sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos įsakymą, nurodantį kuo mažiau sergančių žmonių guldyti į stacionarą.

Ligoniai džiaugėsi, kad medikai aklai nesivadovavo jiems primestais planais.

„Gydytojai galėjo nueiti lengviausiu keliu: išsiųsti mus gydytis į Panevėžį. Tada ir vietos ligoninėje nebūtume užėmę, ir gydomų ligonių skaičiaus nepadidinę”, – sakė Namišių kaimo gyventoja 25 metų Aurelija Gudonienė.

Moteris ligoninėje slaugo savo 2 metų ir 8 mėnesių sūnų Robertą. Berniukui lūžęs dešinės kojos šlaunikaulis, jo koja tempiama.

Medinių kaime gyvenanti Edita Puškorienė, verdančiu vandeniu nusiplikiusi nugarą, taip pat dėkinga medikams, sutikusiems ją gydyti Pasvalio ligoninėje.

„Džiaugiuosi, kad neišsiuntė gydytis į kitą miestą”, – patenkinta moteris.

Lietuvą sutapatino su Švedija

Rajoninių ligoninių vadovai jau kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą, prašydami peržiūrėti naująją stacionarinių paslaugų finansavimo tvarką ir nustatyti realius hospitalizacijos rodiklius.

Dabartinius hospitalizacijos rodiklius Lietuva nustatė 2003 metais, remdamasi Europos Sąjungos šalių vidurkiais ir Švedijos ekspertų rekomendacijomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.