Moderniausi nekilnojamojo turto projektai Lietuvoje nuo Europos atsilieka 10-čia metų

Projektuotojai tvirtina, jog moderniausi Lietuvoje NT projektai nuo Europos atsilieka daugiau nei 10-čia metų. Jų teigimu, nauji nekilnojamojo turto objektai tik iš dalies gali būti vadinami šiuolaikiniais, nes juose diegiami elektroninių instaliacijų sprendimai yra beviltiškai pasenę ir neatitinka laikmečio galimybių.

„Pagrindinis indikatorius, rodantis pastatų vertę ir šiuolaikiškumą, yra protingas namas – šildymo, apšvietimo, apsaugos sistemų, jų valdymo, ergonomikos visuma. Be šios sistemos modernaus pastato sąvoka pasaulyje šiandien neįsivaizduojama”, – sako apšvietimo ir elektros instaliacijų projektų bendrovės „Šviesos studija” direktorius Andrius Kleiza.

Eksploatuojamas protingas gyvenamas namas leidžia sutaupyti iki 30 proc. energijos, dalis kurios paprastai iššvaistoma dėl išsiblaškymo. A. Kleizos teigimu, daugelyje šalių protingas namas jau dešimtmetį yra įprastas gyvenamųjų namų ir biurų reiškinys, tapęs gyvenimo ir darbo kokybės sinonimu arba net vertinimo kriterijumi. Pagrindiniai sistemos privalumai tiek gyvenant ar dirbant tokiose patalpose, tiek rekonstruojant pastatą – energijos taupymas, ergonomiškumas, komfortas.

Tuo tarpu Lietuvoje diegiamos tik atskiros protingo namo sistemos ar kelių jų junginys, leidžiantis tik iš dalies pasinaudoti sistemos teikiamomis galimybėmis. „Dažniausiai manoma, jog tai sistema, valdanti atskirus pastato įrenginius, tokius kaip apšvietimas, šildymas, vartai ar signalizacija. Tačiau atskiri sistemos elementai tik fragmentuotai leidžia suvokti ir įvertinti, kas yra protingas namas”, – sako A. Kleiza.

Jo teigimu, Lietuvoje tokios dalinės protingo namo sistemos įgyvendinamos tik viename iš tūkstančio statomų namų. Į šį skaičių neįeina tokie sistemos elementai kaip automatizuoti katilai, pakeliami vartai ir pan., kurie nėra protingo namo elementai.

Dauguma projektų praranda galimybę tapti protingu namu dėl klaidingo supratimo, jog įgyvendinti šį šiuolaikinį sprendimą galima bet kada. „Pageidavimas turėti protingą namą turi būti išgirstas su pirmaisiais pastato planais, antraip įgyvendinimas priklausys nuo pastato šeimininko finansinių galimybių”, – sako A. Kleiza. Remiantis projektuotojų patirtimi, įrengtame pastate galimos tik kosmetinės rekonstrukcijos, kurios, lyginant su suplanuota protingo namo statyba, pareikalaus mažiausiai 3 kartus didesnių investicijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.