Istoriniame kvartale planuojamos skandalingos statybos

Vaižganto gatvės gyventojus papiktino slapti sostinės verslininkų užmojai

Vaižganto gatvės gyventojai tik praėjusią savaitę sužinojo, kad jau parengtas 16-ojo sklypo detaliojo plano projektas. Sostinės bendrovė „NT Plėtra” šioje istorinio kvartalo vietoje norėtų statyti daugiabutį namą.

Tačiau šiems užmojams priešinasi ne tik vietos gyventojai, bet ir Kauno urbanistai. Be to, kilo įtarimų, kad parengtame detaliojo plano projekte nurodyti neteisingi atstumai ir skaičiai.

Įvaža – prie pat langų

Praėjusią savaitę Kauno savivaldybės urbanistams buvo pateiktas bendrovės „NT plėtra” užsakymu parengtas Vaižganto g. 16 sklypo detaliojo plano projektas. Jame nurodyta, kad šiame sklype planuojama statyti 3 aukštų, 20 gyvenamųjų butų pastatą. Bendras plotas – iki 1450 kvadratinių metrų.

„Verslininkai sumažino aukštų skaičių, tačiau vis tiek nesilaiko galiojančių normatyvų. Pagrindinė problema – 24 automobilių požeminė stovėjimo aikštelė. Pagal normatyvus, nuo įvažos į ją būtina išlaikyti 15 metrų atstumą. Dabar įvaža suplanuota prie pat mano namo langų. Taip pat neišlaikomas reikiamas atstumas nuo transformatorinės”, – pasakojo Vaižganto g. 18-ajame name gyvenantis Vytautas Kučinskas.

Jį nustebino ir verslininkų siūloma „kompensacija už nepatogumus”. „Jie žada šalia mano langų įrengti apsauginį ekraną. Tai tas pats, kaip langus apskritai užmūryti”, – stebėjosi gyventojas.

Apie rengiamą planą nieko nežinojo

Vaižganto gatvės gyventojai jau kreipėsi į Kauno savivaldybės administraciją, kad būtų sustabdytas detaliojo plano tvirtinimas.

„Buvo žadėta, kad apie jo svarstymą aplinkiniai gyventojai bus informuoti registruotais laiškais. Tačiau verslininkai to nepadarė. Apie rengiamą planą gruodžio 30 dieną jie paskelbė laikraštyje, o Savivaldybei pateikė raštą, kad visuomenė parengtam detaliojo plano projektui neprieštaravo. Taip pat stebina, kad, nepaisant akivaizdžių neatitikimų normoms, šiam projektui pritarė Kauno visuomenės sveikatos centras”, – teigė V.Kučinskas.

Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius patvirtino, kad detaliojo plano projekte pastebėta nemažai netikslumų.

„Projekto autoriai jį atsiėmė, todėl kol kas apie jokį tvirtinimą negali būti ir kalbos”, – tikino valdininkas.

Kilo nemažai įtarimų

N.Valatkevičius pripažino, kad verslininkai bandė gudrauti, neinformuodami gyventojų apie rengiamą detalųjį planą. „Manau, kad viešojo svarstymo procedūrą jiems teks pakartoti”, – sakė Urbanistikos skyriaus vedėjas.

Nuolatinei statybos komisijai kilo ir daugiau įtarimų. „Įtariame, kad pagal sklypo dydį apskaičiuotas per didelis gyvenamasis plotas. Taip pat suabejota, ar išlaikomi norminiai atstumai nuo šalia esančio gyvenamojo namo ir transformatorinės bei planuojamos įvažos. Jau anksčiau gyventojai prieštaravo, kad šalia jų langų būtų įrengta įvaža į požeminę aikštelę. Be to, ši įvaža planuojama įrengti dideliame nuolydyje. Pageidavome, kad savo išvadas pateiktų ir kelių policijos atstovai”, – tvirtino N.Valatkevičius. Jis neatmetė, kad, pateikus pakoreguotą detaliojo plano projektą, vis tiek bus siūloma atlikti ekspertizę.

Prestižiniame rajone kuriami precedentai

Žaliakalnio bendruomenės centro „Žaliasis ąžuolynas” pirmininkas Rimantas Didžgalvis neslėpė, kad vilniečių verslininkų bandymai Vaižganto gatvėje pastatyti daugiabutį namą buvo paskutinis kantrybės lašas.

„Kitą savaitę inicijuojame diskusiją apie Ąžuolyno ir šalia esančių istorinių gyvenamųjų kvartalų ateitį. Mūsų kantrybė trūko, nes pastebime, kad į šią teritoriją masiškai veržiasi statybos, kuriami keisčiausi precedentai. Ši istorinė vieta iki šiol neturi vertingos urbanistinės teritorijos statuso”, – teigė R.Didžgalvis.

Bendruomenės centrui ypač nerimą kelią apleistos Vytauto parko ir Dainų slėnio teritorijos, neaiški buvusio vadinamojo „Magnus” sklypo ateitis. Gyventojai taip pat atkreipė dėmesį, kad savotiškas precedentas, kaip istoriniame rajone pastatyti daugiabutį namą, jau buvo sukurtas – didžiulis pastatas iškilo prie Sporto halės.

Pasak R.Didžgalvio, Savivaldybė turėtų inicijuoti, kad šiai teritorijai būtų suteiktas vertingos urbanistinės teritorijos statusas. Tai turėtų sustabdyti chaotišką statybų invaziją.

Teko įsikišti ir ministrui

„Kauno diena” rašė apie verslininkų planus Vaižganto gatvės 16-ajame sklype statyti daugiaaukštį gyvenamąjį namą. Tokie planai gimė po Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėjos Irenos Vaškelienės rekomendacinio dokumento. Ji pritarė, kad istoriniame individualių namų kvartale iškiltų daugiaaukštis pastatas.

Šia istorija susidomėjo Kultūros ministerijos atstovai. Ministras Vladimiras Prudnikovas pripažino, kad teikdama tokią rekomendaciją I.Vaškelienė viršijo savo kompetenciją. Kultūros paveldo departamente sudaryta komisija, kuri turėtų įvertinti savo darbuotojos veiksmus.

Tai ne pirma prieštaringai vertinama istorija, į kurią įsipainioja Kauno teritorinio padalinio vedėja I.Vaškelienė. Bene labiausiai nuskambėjo jos reikalavimas ant Aleksoto tilto atstatyti sovietines žvaigždes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.