„Kvaila bijoti atsisukusio varžtelio”: Pasaulio sveikatos dieną bus dalinamos atvirutės su varžteliais

Šiandien vykdant akciją „Kvaila bijoti atsisukusio varžtelio” Vilniaus miesto centre praeiviams bus dalinamos atvirutės su varžteliais. Jas 15.00 – 18.00 valandomis savanoriai dalins Gedimino prospekte, Katedros bei Lukiškių aikštėse, Vokiečių gatvėje, bei Konstitucijos prospekte prie Vilniaus miesto savivaldybės. Šiose skrajučių dalinimo vietose stovės ir patrauksiančios praeivių dėmesį didžiulių varžtų konstrukcijos.

Tai destigamatizacijos savaitės baigiamoji dalis, kurioje pagrindinę akcijos „Kvaila bijoti varžtelio” mintį reprezentuoja ne tik dalinamos neįgaliųjų įsidarbinimo statistika išmargintos originalios atvirutės su varžteliais, lauko reklama, bet ir vaizdo, garso klipų transliacijos.

Destigamatizacijos savaitė

Jau nuo pirmadienio Lietuvos visuomenė buvo kviečiama prisidėti prie nepagrįstų mitų, susijusių su psichinę negalią turinčiais žmonėmis, griovimo bei tolerantiškos visuomenės ugdymo, balandžio 3-9 dienomis inicijuojama intensyvi informacijos apie psichikos sveikatą bei žmonių su proto ir psichikos negalia įdarbinimą sklaida.

Savaitę pradėjo balandžio 3 dieną vykusi akcijos „Kvaila bijoti varžtelio” atidaromoji spaudos konferencija skirta pasaulio sveikatos dienai. Konferencijos metu buvo aptariami visuomenės nuomonės tyrimo dėl asmenų, turinčių psichikos negalią, integracijos į darbo rinką rezultatai.

Sveikata – ne tik ligos ar negalios nebuvimas

Lietuvoje aukšti prasto visuomenės psichikos sveikatos rodikliai: savižudybių, vaikų patyčių skaičius, depresija ir kt.

Todėl remdamasi Pasaulio Sveikatos Organizacijos Konstitucijoje deklaruotomis nuostatomis („Sveikata – tai visiška fizinė, psichikos ir socialinė gerovė, o ne šiaip ligos ar negalios nebuvimas”) siekiama atkreipti dėmesį į psichikos bei intelekto sutrikimų turinčių asmenų integraciją, kuriai ypač svarbus veiksnys įgyventa žmogaus teisė į darbą. Viešinant „Žmonių, su proto ir psichikos negalią įdarbinimo projektą” nutarta dėmesį sutelkti į vieną aktualiausių visuomenės problemų.

Akcijos organizatorius projekto „Žmonių su proto ir psichikos negalia įdarbinimas” vadovaujantis partneris VšĮ „Globali iniciatyva psichiatrijoje” tikisi, kad akcija „Kvaila bijoti atsisukusio varžtelio” pagerins asmenų, turinčių psichikos bei intelekto sutrikimų, gyvenimo kokybę, prisidės prie destigmatizacijos proceso, nepagrįstų mitų, susijusių su psichinę negalią turinčiais žmonėmis, griovimo bei tolerantiškos visuomenės ugdymo.

Kampanija yra finansuojama Europos bendrijų iniciatyvos EQUAL lėšomis. Globėjas – Sveikatos apsaugos ministerija. Informacinis rėmėjas: „Sveikas Žmogus”.

Išsamesnės informacijos ieškokite: www.gip-vilnius.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.