Šildymo sezonas gali trukti ilgiau

Daryti prielaidą, kada baigsis šildymo sezonas, sudėtinga, nes jo trukmė susijusi su oro temperatūra. Hidrometeorologai prognozuoja, kad vidutinė balandžio mėnesio oro temperatūra numatoma 1-3 laipsniais žemesnė nei vidutinė daugiametė. Pernai šildymo sezonas Panevėžyje baigėsi balandžio 15 dieną.

Oras neatšils

Šildymo sezono pabaigos panevėžiečiai artimiausiomis dienomis dar nesulauks. Prognozuojama, kad dėl šaltų orų šildymo sezonas šiemet gali trukti ilgiau. Net ir Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistų balandžio mėnesio oro temperatūros prognozė nepalanki gyventojams. Šalyje numatoma oro temperatūra 1-3 laipsniais žemesnė nei vidutinė daugiametė ir sieks apie 5,4 laipsnio šilumos.

Savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vyresnioji specialistė Vilija Gylienė PB teigė, kad šiluma išjungiama, kai tris paras iš eilės vidutinė oro temperatūra yra 10 laipsnių šilumos. „Gali būti, kad šiais metais šildymo sezonas bus ilgesnis, nes vėluoja pavasaris. Vis dar šalta, o pagal meteorologų prognozes, šilumos artimiausiomis dienomis nelaukiama”, – sakė ji.

Išlaidos didesnės

Pasak V.Gylienės, šiais metais panevėžiečių išlaidos šildymui bus didesnės: „Daugiabučių namų bendrijos gali kreiptis į „Panevėžio energijos” bendrovę ir pageidauti, kad šildymas būtų išjungtas. Tačiau nemanau, kad šiuo metu atsirastų tokių bendrijų. Pakankamai šalta”.

Spėlioti nenori

„Panevėžio butų ūkio” bendrovės direktorius Gintaras Ruzgys tvirtino, spėlioti, kada bus išjungtas šildymas, – sudėtinga. „Savivaldybės administracija turi priimti sprendimą, kada bus išjungtas šildymas. Manau, kad šiais metais, sprendžiant pagal oro temperatūrą, šildymo sezonas bus ilgesnis. Taip pat akivaizdu, kad per šį šildymo sezoną panevėžiečiai išleido daugiau pinigų, nes žiema buvo šalta”, – aiškino jis.

Išjungti šildymą gali

Anot bendrovės direktoriaus, mažiau lėšų šildymui išleidžia tų namų gyventojai, kurių šilumos punktai modernizuoti. „Šituose namuose, atšilus orams, įranga automatiškai sumažina šilumos tiekimą. Daugiabučių namų bendrijos gali ir dabar išjungti šildymą, bet tam turi pritarti 70 procentų namo gyventojų. Jei taip atsitiktų, bendrija turėtų informuoti „Panevėžio energijos” bendrovę”.

Šilumos energijos suvartojo daugiau

„Panevėžio energijos” bendrovės atstovė spaudai Daiva Paulauskienė pasakyti, kada baigsis šildymo sezonas, negalėjo. „Vis dar šalta. Išjungti galima, kada tris paras oro temperatūra sieks 10 laipsnių šilumos. Tik tuomet Savivaldybės administracija patvirtins įsakymą, kad šildymo sezonas baigiasi”, – aiškino bendrovės darbuotoja.

D.Paulauskienė patvirtino, kad per šį šildymo sezoną panevėžiečiai už šilumos energijos suvartojimą sumokėjo daugiau pinigų. „Tai ne dėl šilumos pabrangimo, bet buvo šaltesni orai. 2004-2005 metų šildymo sezoną už kvadratinio metro šildymą panevėžiečiai mokėjo vidutiniškai po 1,92 lito, o šiais metais kvadratinio metro kaina buvo 2,15 lito”.

Pernai buvo šilčiau

Bendrovės atstovė spaudai pateikė duomenis apie oro temperatūros skirtumus tarp šios ir praėjusios žiemos. „Šių metų sausio mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 6,8 laipsnio šalčio. 2004 metų sausį – tik 0,5 laipsnio šalčio. Dviejų sezonų vasario mėnesio vidutinė temperatūra taip pat skiriasi. Šiais metais buvo 6,3, pernai – 5,7 laipsnio šalčio. Todėl nieko keisto, kad panevėžiečiams už suvartotą šilumos energiją teko mokėti daugiau”.

Šilumos energija brangs

D.Paulauskienė patvirtino, kad mokestis už šilumos energiją kitą sezoną brangs. „Kiek teks mokėti, kol kas pasakyti negaliu. Mokesčio tarifai už šilumą galioja iki rugpjūčio 1 dienos. Po to tvirtinti bus pateikti kiti mokėjimo tarifai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.