Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras pranešė, kad Panevėžio apskrityje išaiškintas infekcinės ligos protrūkis. Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, medikų pagalbos prireikė 22 Pasvalio ir 6 Biržų rajonų gyventojams. Dešimt ligonių gydyta Panevėžio infekcinėje ligoninėje. Jiems nustatytas ligos sukėlėjos – salmonelės.
„Atlikome tyrimą ir nustatėme, kad bandelių kreme yra salmonelių. Taip atsitiko dėl to, kad nėra tinkamos žaliavos kontrolės. Šiaulių kepykla kepiniams naudojo kiaušinius, kurie buvo užkrėsti. Taip būtų neatsitikę, jei paukštynai, iš kurių šiauliečiai atsigabena kiaušinius, būtų tinkamai kontroliuojami”, – aiškino Panevėžio visuomenės sveikatos centro epidemiologas Alfonsas Žobakas.
A.Žobakas tvirtino, kad Akmenės rajone medikų pagalbos prireikė 12 gyventojų, kurie, kaip įtariama, taip pat susirgo, užvalgę su kremu bandelių, pirktų Akmenės turguje. Jos galėjo būti atvežtos iš tos pačios Šiaulių kepyklos.
Ligonių klinika panaši: vėmimas, karščiavimas, viduriavimas, galvos skausmai. Kalbinta Panevėžio infekcinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja gydymui Laima Sakalauskienė PB teigė, kad ligoniai jau išrašomi. „Toliau jie tęs gydymą namuose. Ligoninėje jie buvo gydomi 5-6 dienas. Paleisdami į namus, paaiškinome, ką valgyti. Tikimės, viskas bus gerai”, – aiškino gydytoja.
Pasak gydytojos, tai nėra didelis ligos protrūkis. „Prieš metus šia infekcine liga sirgo apie 30 Pasvalio rajono gyventojų, 2004 metais salmonelėmis užsikrėtę buvo Panevėžio vaikų namų auklėtiniai”, – prisiminė L.Sakalauskienė.
Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad salmoneliozė – ūminė maistu plintanti infekcinė liga, dažniausiai plintanti per gyvūninį maistą – nepakankamai šiluma apdorotą vištieną, kiaušinius ir jų produktus. Tačiau užsikrėsti salmonelioze galima ir nuo kito gyvūninio salmonelėmis užteršto maisto.
Kasmet šalyje registruojami salmoneliozės protrūkiai, susiję ir su kreminiais konditerijos gaminiais, pagamintais su žaliais kiaušiniais. Netinkamas kiaušinių plovimas, netinkamas kreminių gaminių laikymas, pavėluotas realizavimas yra papildomi veiksniai, lemiantys salmonelių dauginimąsi maiste iki pavojingos sveikatai užkrato dozės.
😛 nu taip sunku pasakiti 👿