Lietuvos dokumentinio filmo „Vaikai iš Debesų” istorija susidomėjo ir Rusijos kino elitas

Šiuo metu kuriamo dokumentinio filmo intriguojančiu pavadinimu „Vaikai iš Debesų” ateitis pakrypo gana netikėta linkme. Režisierės bei scenaristės Natalijos Ju darbas, prodiusuojamas reklamos ir pramogų bendrovės UAB „Idėjų spaustuvė”, po kūrybinės grupės viešnagės Rusijoje, tapo tarptautiniu projektu, kurio premjera numatoma net keliose šalyse.

„Vaikai iš Debesų” – tai istorija apie neįtikėtiną karo metais augusių vaikų likimą bei tai, kaip susiklostė jų gyvenimai. Nerūpestingai karo metais atostogavę Lietuvos stovyklose vaikai, išgąsdinti prasidėjusių sprogimų, bebėgdami netikėtai pateko į traukinius, vykstančius į Rusijos gilumą. Neįsivaizduodami kur keliauja, jie atsidūrė Udmurtijos kaimelyje gana lietuvišku pavadinimu „Debiosy”.

Tėvai jau buvo palaidoję vaikus, o tuo tarpu jie gyveno „Debiosuose”, globojami vietos gyventojų. Specialiai lietuvių vaikams buvo įkurta net lietuvių mokykla. Grįžusių į Lietuvą vaikų likimai susiklostė taip pat įvairiai. Kai kurių šios istorijos herojų vardai gana garsūs Lietuvoje. Tarp „vaikų iš Debesų” buvo ir aktoriaus Sauliaus Sipario motina aktorė Marytė Rasteikaitė, rašytojas Mykolas Sluckis, mokslų daktaras Rimvydas Sidaravičius, dailininkė Marytė Mačkielienė ir dar daug kitų žymių vardų, kurie atskleidžiami filmo siužete.

Nors filmo herojai yra išsiblaškę po pasaulį, tačiau dar likę gyvi šios istorijos dalyviai, iki šiol susitinka kiekvienais metais, tą pačią dieną, toje pačioje vietoje prie suolelio Jaunimo sode Vilniuje.

Neseniai filmo režisierė Natalija Ju, „Idėjų spaustuvės” direktorė Živilė Šimkienė ir filmo kūrybinė grupė vyko į Rusiją ne tik Udmurtijoje įamžinti „Debiosų” kaimo, bet ir susitikti su Rusijos kino pasaulio atstovais.

Filmo istorija ir idėja sukėlė Rusijos dokumentinio kino pasaulio elito susidomėjimą ir norą bendradarbiauti, kuriant bei pristatant jį visuomenei. Po pokalbių su Nevaidybinio kino ir televizijos gildijos prezidentu Vladimir Gerčikov, „INTERNEWS” programų direktoriumi Grigory Libergal bei studijos „Ostrov” generaliniu direktoriumi Aleksandr Balašov buvo nuspręsta filmo premjerą surengti ne tik Lietuvoje, bet ir garsiajame Maskvos „Dom Kino”.

Filmo istorija sudomino ir pačios Udmurtijos, kurios gyventojai iki šiol gražiai atsiliepia apie lietuvius, valdžios atstovus, kurie pasiūlė pagalbą filmavimo darbams „Debiosų” kaime bei kuriant filmą. Udmurtijos kultūros ministras Averjan Christoforov susitiko su kūrybine komanda ir aptarė filmo „Vaikai iš Debesų” pristatymo sąlygas Udmurtijoje.

Rusijos kino atstovams paraginus inicijuoti tarptautinę premjerą, birželio mėnesį planuojama vykti ir į Izraelį, kur bus filmuojama trečioji filmo novelė bei tariamasi dėl premjeros jų šalyje.

Filmo premjera Lietuvoje ir Rusijoje numatoma rudenį, o Izraelyje 2007 m. pradžioje.
Filmo gamybinė kompanija „Studija Ju”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.