Vandenį tiria ir už dyką

Kilus įtarimui dėl geriamojo vandens kokybės, jo tyrimą galima užsakyti net keliose uostamiesčio laboratorijose.

Tokias paslaugas teikia Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos, Visuomenės sveikatos centro bei bendrovės „Klaipėdos vanduo” laboratorijos.

Kaip teigė „Klaipėdos vandens” geriamojo vandens tyrimo laboratorijos vedėja Irena Getautienė, paprastai šios įmonės vartotojams tyrimai atliekami nemokamai.

„Jei mūsų vandentiekio vandenį vartojantis žmogus kreipiasi su pretenzijomis, žinoma, už tyrimą jam mokėti nereikės, – aiškino I.Getautienė. – Tikriname vandenį ir įvade, ir konkrečiame bute, tačiau dažniausiai problemos kyla dėl vidaus darbų name – pavyzdžiui, vyko remontas, buvo sujudintas vamzdis, o po to ėmė tekėti rudas vanduo.”

Pasak specialistės, sulaukiama ir kurioziškų skundų – neva vandenyje ėmė augti kriauklės.

„Kai pradedame aiškintis, pasirodo, kad žmogus laiko tą vandenį dubenyje, „raugina” ir žiūri, kas vyks. Juk bet koks stovintis vanduo nebus geras”, – stebėjosi vedėja.

Pasak I.Getautienės, neretai pagalbos prašo šulinių, gręžinių vandenį norintys išsitirti žmonės.

Paslaugos įkainiai priklauso nuo konkrečių rodiklių. Populiariausi – nitratų (15 Lt), nitritų (8 Lt), vandens kietumo (7 Lt) tyrimai.

Labai retai užsakomas ir išsamus tyrimas, kurio kaina gali siekti ir iki pusantro tūkstančio litų.

Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos bei Visuomenės sveikatos centro laboratorijų atstovės tikino, jog daugiabučių namų gyventojai ištirti vandenį prašo itin retai.

Dažniausi klientai – įvairios įmonės, sodininkai, norintys išsitirti savo šulinių vandenį, ar vandens filtrus įsirenginėjantys žmonės.

Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijoje, pasak jos vedėjos Virginijos Grigalauskienės, nitratų tyrimas kainuotų 29, nitritų – 25, geležies – 41 Lt.

Dėl įtartino vandens kvapo tyrimą Visuomenės sveikatos centro laboratorijoje užsisakę klaipėdiečiai turėtų sumokėti 4,66, o spalvos – 5,83 Lt. Vandens kietumo tyrimas čia kaštuotų 7 Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.