Kosulio priepuoliai sukelia stresą

Pasaulyje apie 300 milijonai žmonių serga astma. Kiekvienais metais nuo šios ligos miršta apie 180 tūkstančių ligonių. Astma – viena iš labiausiai paplitusių lėtinių ligų. Lietuvoje ja serga apie 4 procentai gyventojų. Oro užterštumas, stiprėjantis žmonių polinkis į alergijas lemia, kad astma plinta visame pasaulyje. Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, sergančiųjų astma kasmet katastrofiškai daugėja.

Pavojingas net šaltas oras

Bronchinė astma – lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, kurios pagrindinis požymis yra bronchų spazmas. Astma pasireiškia pasunkėjusiu kvėpavimu, dusuliu bei priepuoliniu kosuliu, švilpimu krūtinėje, krūtinės veržimu.

„Astmos priepuolį gali sukelti fizinis krūvis, stiprus susijaudinimas, aplinkos veiksniai – žiedadulkės, namų dulkių erkės, pelėsiniai grybeliai, kačių ir šunų plaukai, šaltas oras, išmetamosios transporto dujos, tabako dūmai, – teigia Kauno medicinos universiteto (KMU) Pulmonologijos ir imunologijos klinikos gydytoja pulmonologė, Kauno sergančiųjų astma žmonių klubo „Alsa” kuratorė, medicinos vadovė Jolita Vėbrienė.

– Astma nėra išgydoma, bet, laiku diagnozavus ligą ir tinkamai ją gydant, ligoniai gali gyventi visavertį gyvenimą. Deja, neretai ligoniai per vėlai kreipiasi į gydytoją”.

Negydoma ar blogai gydoma astma laikui bėgant tik sunkėja, nes ligos pažeisti bronchai randėja. Užleista liga gali baigtis invalidumu.

Ligoniai buriasi į klubus

Sergantieji bronchine astma buriasi į klubus. Jie veikia beveik kiekviename rajone, o didžiuosiuose miestuose jų yra po keletą.

Prieš dvylika metų prie Kauno medicinos universiteto (KMU) įkurtas klubas „Alsa” vienija ligonius, sergančius bronchine astma ir lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL). „Klube pacientai aptaria savo problemas, jiems skaitome paskaitas, informuojame apie naujausius astmos gydymo ir diagnostikos laimėjimus, organizuojame įvairius praktinius užsiėmimus. Klubo nariai kartu važiuoja į įvairius renginius, vakarones”, – teigė klubo medicinos vadovė gydytoja J.Vėbrienė.

Daugiau kaip dvidešimt metų bronchine astma serganti Birutė Laskauskienė, kiti klubo „Alsa” nariai tvirtina, kad juos vienija bendras noras – pažinti savo ligą ir išmokti su ja gyventi. Patirtis, sukaupta gydantis ir stebint savo ligą, kaip išvengti priepuolių, labai svarbi dar tik susirgusiems, bet neturintiems patirties ligoniams. Tai jiems padeda įveikti priepuolių baimes, geriau kontroliuoti ligą.

Šeimos liga

Klubo „Alsa” pirmininkės pavaduotoja, bendrovės „Kauno energija” inžinierė Liucija Baltrušaitytė tvirtina, kad tik klube, padedant likimo broliams, pažino savo ligą.

„Kai susirgau bronchine astma, iš pradžių sutrikau, nes labai pasikeitė gyvenimas. Kai nebegalėjau normaliai kvėpuoti, tada supratau, kad kvėpavimas – didžiausia dovana, – pasakojo L.Baltrušaitytė. – Ši liga veikia ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Klube išmokau kontroliuoti savo ligą: tik susirgusi kosėjau nuo ryto iki vakaro, dabar būna, kad visą dieną nė karto nesukosėju”.

L.Baltrušaitytė džiaugiasi, kad klubo nariai bendrauja ne tik vienas su kitu, bet ir išvykose, renginiuose susipažįsta ir su šeimos nariais.

„Atmosfera, kuri supa mus, gali palengvinti arba pasunkinti ligą. Visą laiką mes esame apimti streso, nes nežinome, kada liga paūmės, todėl labai svarbus ir šeimos narių palaikymas, jų žinojimas, kaip elgtis priepuolio atveju”, – teigia klubo „Alsa” pirmininkės pavaduotoja.

Klubo nariai tvirtina, kad jie jau tapo lyg ir savotiškais gydytojų padėjėjais. Jie kartu su medikais skatina visuomenę atkreipti dėmesį į astmą, tapusią globaline sveikatos apsaugos problema.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.