Civilizacijos minusai

Cholesterolis – būtinas žmogaus organizmui, tačiau per didelis jo kiekis gali sukelti kraujagyslių sienelės pažeidimus – aterosklerozę, dėl kurių gali užklupti grėsmingos ligos: miokardo infarktas, krūtinės angina, širdies ritmo sutrikimai, insultas ir kt.

Cholesterolio kiekis kraujyje priklauso nuo daugelio priežasčių, tačiau dažniausiai per daug jo yra riebų maistą valgančių, mažai judančių, turinčių antsvorį žmonių kraujyje.

Kiekvienas suaugęs žmogus turi žinoti savo cholesterolio kiekį kraujyje, o ypač – vyresni kaip 45 metų vyrai ir vyresnės kaip 55 metų moterys. Medikai teigia, kad esant tokio amžiaus labai padidėja koronarinės širdies ligos rizika. Mirtingumas nuo šios ligos – vienas didžiausių Europoje. Širdies ir kraujagyslių ligos vadinamos civilizacijos ligomis. Pastarąjį amžių labai pasikeitė žmonių gyvensena: maiste padaugėjo riebalų, druskos, daugiau žmonių pradėjo rūkyti, gerokai sumažėjo žmonių fizinis aktyvumas.

Būtina kartkartėmis atlikti cholesterolio tyrimą, kuris parodytų ne tik bendrąjį cholesterolį, bet ir sudedamąsias jo dalis.

Dauguma yra girdėję apie „gerąjį” ir „blogąjį” cholesterolį. Jei žmogus sveikas, bendrojo cholesterolio turėtų būti 5,2 mmol/l, „blogojo” (mažo tankio lipidų) – 3 mmol/l, „gerojo” (didelio tankio lipidų ir trigliceridų) – 1-2 mmol/l. Būtent „blogasis” cholesterolis nusėda ant vidinio kraujagyslių dangalo ir sudaro sklerotines plokšteles.

Nesergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu cholesterolio kiekį galima pradėti mažinti be vaistų. Pirmiausiai reikia keisti gyvenimo būdą: daugiau judėti, reguliariai mankštinantis, pakeisti mitybą – valgyti neriebų maistą, daugiau daržovių, mažinti kūno svorį. Jei šios priemonės nepadeda, gydytojas paskirs vaistų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.