Lazdijuose sulaikytas, kaip manoma, 2 kg kokaino gabenęs lietuvis narkotikų kurjeris

Bendros operacijos metu Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) ir Vilniaus miesto VPK Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnai, padedant VSAT pareigūnams, vakar, balandžio 4 d., Lazdijuose sulaikė LR pilietį, iš Venesuelos į Lietuvą gabenusį, preliminariais duomenimis, daugiau nei 2 kg kokaino siuntą. Sulaikytų narkotikų vertė gali siekti daugiau nei pusę milijono litų.

Tai didžiausia per pastaruosius porą metų Lietuvoje sulaikyta tokių narkotikų siunta. 2004-aisiais bendros VSD ir MKT operacijos metu Lazdijų kelio poste buvo sulaikyta iš Pietų Amerikos gabenti 12 kg kokaino.

Pareigūnai turėjo informacijos, kad iš Venesuelos per Amsterdamą į Lietuvą grįžtantis LR pilietis R. B. gali būti narkotikų kurjeris. Pastarasis, anot pareigūnų, matyt, bandė „mėtyti pėdas” – nors turėjo lėktuvo bilietą iš Amsterdamo į Vilnių, paskutinę minutę į Lietuvą iš Nyderlandų išvyko maršrutiniu autobusu. Tačiau ankstų pirmadienio rytą Lazdijų pasienio kontrolės punkte iš Lenkijos į Lietuvą įvažiavusį autobusą „Setra”, kuriuo ir vyko minėtas R. B., patikrinimui sustabdė pareigūnai.

Pastarieji iškart atkreipė dėmesį į R. B., kuris pastebimai jaudinosi. Kad šis pakeleivis kelionės metu buvo itin nervingas, išsitarė ir kiti autobusu važiavę žmonės.

Detaliai patikrinę autobusą, pareigūnai šiukšlių dėžėje, polietileniniame mėlynos spalvos maiše, aptiko du 1 litro ir 1,5 litro talpos lipnia juosta apvyniotus sulčių pakelius bei dvi metalines dėžutes kavos laikymui, kuriuose buvo paslėpta 120 pakelių baltos spalvos miltelių. Visi pakeliai, matyt, tikintis galimo kinologų patikrinimo metu suklaidinti šunis, buvo užpilti aštraus kvapo mišiniu iš maltų česnakų, kavos ir aštriųjų pipirų.

Pirminio narkotinių-psichotropinių medžiagų patikrinimo metu buvo nustatyta, kad aptikti milteliai yra kokainas. Šiuo metu atliekama papildoma sulaikytų narkotikų ekspertizė. Iš viso autobusu galėjo būti gabenama 2 kg 200 g kokaino siunta.

Per pastaruosius porą metų tai didžiausia tokių narkotikų siunta, sulaikyta Lietuvoje. Anot muitinės kriminalistų, kokaino gramas šiuo metu „gatvės kainomis” kainuoja apie 300 Lt. Taigi, sulaikytos siuntos vertė gali siekti iki 660 tūkst. Lt.

R. B. iš pradžių bandė išsiginti, jog aptikti daiktai priklauso jam, tačiau priremtas įrodymų, prisipažino. Beje, pas minėtą pilietį buvo aptiktas ir itin tikslus narkotikų dozatorius.

Kaip išsiaiškino pareigūnai, bent dalį narkotikų vilnietis R. B. iš Venesuelos sostinės Karakaso į Amsterdamą atgabeno narkotikų kurjeriams įprastu būdu – savo skrandyje.

Pareigūnų žiniomis šis pilietis jau anksčiau buvo teistas už narkotikų gamybą ir plėšimą, pats vartoja narkotikus.

R. B. buvo sulaikytas dviem paroms, MKT Marijampolės skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 199 str. 2 d. Šiandien arba rytoj Alytaus rajono apylinkės teisme bus sprendžiamas klausimas dėl jo suėmimo.

Prieš porą metų, 2004-ųjų kovo mėnesį bendros VSD ir MKT operacijos metu Lazdijų muitinės poste buvo sulaikyta 12 kg kokaino, gabento iš Venesuelos.

2002-aisiais Vilniaus oro uoste muitinės kriminalistai sulaikė kretingietį G. S. skrandyje iš Venesuelos gabenusį beveik pusę kilogramo kokaino.

Kad kokaino srautai į Lietuvą gana intensyvūs, liudija duomenys apie užsienio valstybėse, dažniausiai oro uostuose, su kokainu sulaikytus LR piliečius. 2003 m. užsienio valstybėse buvo užfiksuoti 5 kokaino kontrabandos iš Pietų Amerikos atvejai, susiję su Lietuvos piliečiais, 2004 m. – 9 atvejai, sulaikyta atitinkamai 5 ir 16 asmenų. 2005 m. užfiksuoti 9 atvejai, sulaikyti 9 LR piliečiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.