Sėdėjimo ypatumai: nuo suolelio iki sosto

Baldų dizaino konkurse varžėsi originaliausios idėjos ir netikėčiausi sprendimai

Neseniai vykusioje parodoje „Baldai 2006” buvo surengta speciali ekspozicija-konkursas, kuriame savo išmonę ir meistriškumą demonstravo pramoninio dizaino specialistai. Tuo siekta atskleisti naujus talentus ir jau dirbančių dizainerių galimybes. Šmaikštus temos pavadinimas – „Nacionaliniai sėdėjimo privalumai” tarsi padiktavo konkurso dalyviams žaismingą nuotaiką ir paragino nebūti perdėm rimtais.

„Konkurso dalyvių darbai atspindi linksmą profesionalų ir dar besimokančių dizainerių bei architektų požiūrį į daiktą”, – sako vienas šio renginio organizatorių ir iniciatorių, interjero žurnalo „Centras” redaktorius Vytautas Gurevičius. Pasak parodos kuratoriaus, dizainerio Naurio Kalinausko, pasižvalgę po ekspoziciją žmonės turėtų įsitikinti, kad mus supanti aplinka, šiuo atveju baldai, skirti sėdėjimui, gali įgauti pačius netikėčiausius pavidalus.

Dizaineriai mano, kad labai svarbu kelti visuomenės susidomėjimą dizaino kultūra, propaguoti originalų baldo dizainą. Ekspozicija „Nacionaliniai sėdėjimo privalumai” stengiasi atskleisti lietuviškos sėdėjimo kultūros slėpinius ir liudija neribotas galimybes pastebėti ir panaudoti mus supančioje aplinkoje esančias medžiagas.

Pauliaus Vitkausko kėdė „Ku -dir – ka” niekuo nesiskirtų nuo eilinės, tradicinės, jei ne 10 kojų, dėl kurių ji tampa supamąja. Žilvinas Stankevičius kėdėje „Liepa” įkūnija žolės, vasarą virstančios šienu, idėją, tačiau ją realizuoja tradicinėje formoje.

Kaunietė dizaino specialybės studentė Rūta Valušytė sukūrė baldą „Šienikas” – prisiminusi lietuvišką tradiciją sėdėti ant šieno. Jis pagamintas iš polietileno pakuotės, prikimštos šieno. Ieva Žilytė kėdę sukonstravo iš surištų šluotų. „Lietuviai prisėda tik po sunkių darbų, tiesiog ant to, kas pakliūva”, – mano autorė.

Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto studentai Asta Gedminaitė ir Tomas Rauda sukūrė baldų komplektą „Kibirėliai”. Dizainerių teigimu, tai iššūkis šiuolaikiniam interjerui, primenantis valstietišką lietuvių prigimtį.

„Stilistika ir metodika kaip realizuojamas dizainas – labai skirtinga, tačiau norėčiau pažymėti, kad ir profesionalai, ir dar tik besimokantieji dizaino amato sukūrė labai gražių dalykų”, – komentuoja V.Gurevičius.

Rengėjus nustebino konkurso dalyvių gausa. Pirmam atrankos turui pateikta per 100 darbų. Iš jų atrinkti ir eksponuojami geriausi 36 autoriniai baldai. Vilniaus dailės akademijos profesoriaus, dalyvavusio atrankoje, pastebėjimu, džiugina ne vien kiekybė, bet ir kokybė: ji rodo, kad mūsų dizaino kūrėjų potencialas yra didžiulis.

Įdomių idėjų gausa pasidžiaugė ir kitas Vilniaus dailės akademijos profesorius Tadas Baginskas. „Kažin ar tos idėjos bus panaudotos. Lietuviškų baldų gamintojai, nors nuo naujausių dizaino tendencijų ir neatsilieka, tačiau tam dar skiria nepakankamai dėmesio. Originalūs dizainerių darbai taip ir lieka neįgyvendinti”,- sako jis.

Autoritetinga tarptautinė komisija, sudaryta iš žinomų kitų Europos šalių dizainerių, tarp kurių yra ir Stefano Salvi, Italijos industrinio dizaino asociacijos prezidentas, geriausiais išrinko tris darbus. Pirmąją vietą pelnė Paulius Vitkauskas už kėdę „Ku – dir – ka”. Antrasis buvo Žilvinas Stankevičius, sukūręs kėdę „Liepa”. Trečioji vieta atiteko Neringai Dervinytei, sukūrusiai miesto suolelį „Index”.

Pasak V.Gurevičiaus, nugalėtojų laukia šaunus prizas – šiems darbams bus sudaryta galimybė keliauti į parodą Londone ir Frankfurto baldų mugę, kurioje net plotas bus suteiktas nemokamai.

Diplomus pelnė Pavelo Aleksiuko minkštasuolis „Ožys”, kauniečių Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dizaino specialybės studentų Astos Gedminaitės ir Tomo Raudos baldų komplektas „Kibirėliai” bei Vytauto Puzero krėslas „Kubositis”.

Parodos dalyviai ne profesionalai taip pat rinko labiausiai jiems patikusius baldus. Pripažinimą pelnė Kęstučio Indriūno kėdutė „Tabletė”, Dariaus Kalinausko krėslas „Drugelis” ir Ryčio Zavecko kėdė – skulptūra „Biurokrato nuotaka”.

Kai kurie šios ekspozicijos eksponatai buvo įvertinti ir tradiciniame parodos „Baldai” metu rengiamame autorinių baldų konkurse. Jame baldai vertinami pagal idėjos originalumą, funkcionalumą ir naujų technologijų bei medžiagų panaudojimą. Komisija, kurią sudarė žinomi Lietuvos dizaino specialistai, antrąją ir trečiąją vietą skyrė taip pat kėdėms „Ku – dir – ka” bei „Liepa”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Sėdėjimo ypatumai: nuo suolelio iki sosto"

  1. vilė

    Bijau,kad mūs laukia kalakutų likimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.