Karklę okupuoja nelegalūs vagonėliai

Poilsiauti valstybės saugomoje teritorijoje tampa vis sudėtingiau – Pajūrio regioninio parko (PRP) direkcija užsimojo prieš sodybų šeimininkus, kurie savo kiemuose priglaudė nelegaliais laikomus gyvenamuosius vagonėlius.

Mat Karklės etnokultūriniame draustinyje pastatyti vagonėliai yra laikomi nesudėtingais ir laikinais statiniais, kuriems reikia įvairių suderinimų, techninių projektų – tokių dokumentų nė vienos į gamtosaugininkų akiratį pakliuvusios sodybos savininkas neturi.

„Vakarų ekspresas” sužinojo, kad vienas toks nelegalus vagonėlis stovi ir buvusiam žemės ūkio ministrui Vytautui Knašiui priklausančiame 5 arų sklype.

Liepia perdaryti

PRP darbuotojai praėjusią savaitę surengė reidą, kurio metu aplankius kelias sodybvietes buvo surašytas patikrinimo aktas.

Anot gamtosaugininkų, vieno šeimininko dviejuose greta esančiuose sklypuose aptikti 8 gyvenamieji vagonėliai, kito savininko sklype – trys, dar vieno – vienas nelegalus gyvenamasis vagonėlis.

„Kadangi teritorija yra saugoma valstybės, visi nesudėtingi ir laikini statiniai turi būti statomi pagal tam tikrą tvarką. Aptikti gyvenamieji vagonėliai yra priskiriami būtent tokiems statiniams. Todėl reikia, kad būtų parengtas supaprastintas techninis projektas, suderinta su mūsų parko direkcija ir Klaipėdos rajono savivaldybe”, – „Vakarų ekspresui” sakė PRP vadybininkas Egidijus Jurkus.

Anot jo, techniniai sprendimai turi atitikti tam tikrus reikalavimus – gyvenamasis vagonėlis neturi darkyti kraštovaizdžio, atitikti etnokultūrinę Karklės pastatų stilistiką.

„Kitaip tariant, vagonėlį reikia apkalti iš išorės lentomis, padaryti jį panašų į namelį. Tokių pavyzdžių jau esama parke, net neįtartum, kad stovi vagonėlis. Kol kas mes dar nebausime sodybų šeimininkų, artimiausiu metu bus nusiųstas raštas į Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrių”, – sakė E. Jurkus.

Parko darbuotojas tikino, kad jei piktybiškai nebus vykdomi reikalavimai, nelegalius objektus priglaudusių sodybų šeimininkams gresia bauda už kiekvieną vagonėlį nuo 1 tūkst. iki 3 tūkst. litų.

Baugina vajus

PRP atstovai samprotavo, esą žmonės vagonėlius be atitinkamų dokumentų pasistatė iš nežinojimo.

Mat šiais metais į Karklę buvo atvežta iki dešimties prabangiais laikomų gyvenamųjų vagonėlių, kurie kainuoja apie 15 tūkst. litų.

„Kiek mes žinome, tuos vagonėlius veža iš Vokietijos ir pardavinėja sodybų šeimininkams. Žmonės mano, kad tai – puiki proga poilsiauti, tačiau gal net nežino, kad vagonėlius reikia įteisinti kaip laikinus ir nesudėtingus statinius”, – teigė E. Jurkus.

Gamtosaugininkus baugina tai, kad vagonėlių vajus įgauna pagreitį – yra žinoma, jog trys žmonės esą planuoja atsivežti dar po 5 vagonėlius.

Juose yra svetainė, virtuvė, miegamasis, salonas įrengtas geros kokybės medžiagomis.

Reakcijos – skirtingos

„Vakarų ekspreso” žurnalistams vakar apsilankius sodybose su nelegaliais vagonėliais paaiškėjo, kad ne visi žmonės nusiteikę kovoti prieš PRP direkciją.

Vieni karkliškiai teigė, kad padaryti vagonėliui stogelį ir apkalti jį lentomis nebus sudėtinga.

„Taip ir darysime. Tie vagonėliai bus skirti ir patiems sodybos šeimininkams, jų artimiesiems poilsiauti, ir vokiečiams, iš kurių pirko”, – apie du prabangius vagonėlius pasakojo Reginos Tydikienės sklype sutiktas vyriškis.

Kiek kitokia situacija 1996-1998 metais Gedimino Vagnoriaus Vyriausybėje žemės ir miškų ūkio ministro pareigas ėjusio V. Knašio atveju – pasak kalbintos jo sesers Leonijos Orantienės, buvusio ministro sklype vagonėlis atsirado po nelaimės.

„Mūsų sklypai yra visai šalia, o prieš keletą metų sudegė visi pastatai. Tą vagonėlį Vytautas gavo iš sūnaus Valdo Knašio, nes nėra kur prisiglausti. Dabar vagonėlyje ir sesuo, ir žmona, ir dukra gali poilsio metu pabūti. Nežinau, ar jis apkals jį lentomis. Tačiau mane piktina tokie reikalavimai, nes čia leidžia viename sklype po penkis namus pasistatyti, o vagonėlio, matai, ne”, – sakė L. Orantienė.

Dar vienos sodybos savininkų šeimos draugu prisistatęs vyriškis tikino, kad aplinkosaugininkų reikalavimas vagonėlius paversti namukais yra juokingas.

„Jie juk tam ir buvo pirkti, kad būtų mobilūs. Ką reiškia nelegalus vagonėlis? Juk pirkimo dokumentai yra. Žinote, karkliškiai nerimsta, nes dabar Regioniniame parke, jei nėra jokių juridinių įrodymų, kad tavo sklype buvo sodyba, negali jame nieko daryti. Nei automobilio su priekaba statyti, nei žemės dirbti. Absurdas. Dar ir vagonėliai užkliuvo”, – sakė vyriškis.

Jis tikino, kad karkliškiams ir tiems, kurie gyvena saugomose teritorijose, Vyriausybė turėtų kompensuoti už patiriamus nuostolius.

„Jei nori būdą šuniui ar namelį katei sukalti, reikia gauti visokiausius leidimus. Juokinga”, – piktinosi pašnekovas.

Nelegalių vagonėlių skandalas jau buvo kilęs 2004-aisiais – tuomet į PRP akiratį pateko pasieniečių vagonėliai, kurie buvo pašalinti tik po šio fakto paviešinimo žiniasklaidoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Karklę okupuoja nelegalūs vagonėliai"

  1. dainutea

    AJ NJUM… 🙂 😀 😉 😛 🙁 😥 😮 😐 😳 8) 🙄 😕 😡 👿 😯 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.