Politikai ragina grąžinti tradicines šeimos vertybes

Panevėžyje vykusiame Baltijos asamblėjos Socialinių reikalų komiteto posėdyje buvo svarstytos visoje Europos Sąjungoje aktualios šeimos politikos problemos.
Penkiolikos metų veiklos sukaktį gruodžio mėnesį minėsiančios Baltijos asamblėjos nariai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Belgijos, Nyderlandų bei kitų šalių šį kartą buvo susitikę Panevėžyje. Susitikimą inicijavusi Baltijos asamblėjos Socialinių reikalų komiteto pirmininkė, Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijos pirmininkė Rima Baškienė ragina grąžinti tradicines šeimos vertybes. „Stiprinant pagrindinį vertybinį visuomenės ramstį – šeimą, valstybė turi suvokti savo atsakomybę. Todėl artimiausiu laiku būtina parengti valstybinę šeimos politikos koncepsiją”, – sako politikė.

Aplankė vaikų globos namus

Posėdyje buvo nagrinėtos ekonominės, socialinės, šeimos sveikatos, dvasinių vertybių, švietimo problemos. Posėdyje dalyvavo Beneliukso Tarpparlamentinės konsultacinės tarybos atstovai Maya Detiege (Belgija), Ine Aasted-Madsen (Nyderlandai). Su savo šalyse aktualiomis šeimos problemomis pasidalijo Latvijos, Estijos atstovai.

Po posėdžio apsilankyta A.Bandzos vaikų globos namuose. Kitą dieną delegatai važiavo į Šiaulius, lankėsi pranciškonų vienuolyne, Kryžių kalne.

Penktadienį į Panevėžį suvažiavusius Baltijos asamblėjos narius sveikino apskrities viršininkė Gema Umbrasienė. „Demografinė situacija ne tik mūsų, bet ir kitose Europos šalyse vis prastėja. Visiems mums svarbu, kad šeimos būtų tvirtos, kad jose gimtų daugiau vaikų. Todėl valstybė privalo vykdyti teisingą šeimos politiką”, – sakė G.Umbrasienė.

Daugėja nesantuokinių vaikų

Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto narė, Seimo šeimos ir vaiko reikalų komisijos narė Irena Degutienė pranešime atskleidė aktualias problemas, aiškino dalykus, dėl kurių, jos nuomone, tikrosios šeimos vertybės yra visiškai nuvertintos. „Tradicinė lietuviška šeima išgyvena krizę, vyksta perėjimas prie modernios, įsipareigojimų ir atsakomybės vengiančios šeimos. O juk būtent šeimoje vyksta svarbiausi dalykai, ji – visuomenės ir valstybės pagrindas”, – kalbėjo ji.

I.Degutienė teigė, kad pastaruoju metu mažėja vedybų, kai kurie žmonės gyvena be santuokos arba tuokiasi vyresnio amžiaus sulaukę, vaikų gimsta vis mažiau. „Ypač padaugėjo ne santuokose gimusių vaikų. 1990 metais tokių gimė tik 5 procentai, 2004 metais – 30 procentų. Be to, šalyje plinta savanoriška bevaikystė. Pirmiausia tampa nebe šeima ir jos vertybės, o saviraiška, karjera”.

Pasak pranešėjos, plėtoti paramos šeimai politiką būtina jau dabar. „Reikia priminti ir propaguoti tradicines šeimos vertybes, rūpintis ekonomikos, užimtumo, socialinės paramos klausimais. Todėl inicijuota steigti darbo grupę, rengsiančią šeimos politikos koncepsiją”, – sakė I.Degutienė. Jai pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos vaikų ir jaunimo departamento direktorius Steponas Kulbauskas, kiti pranešėjai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.