Supermergaičių žygį sustabdė Rusijos ir Prancūzijos ekipos

Eurolygos finalo ketverte žaidusioms „Lietuvos telekomo” krepšininkėms nepavyko pakartoti praėjusių metų sėkmės

Vilniaus „Lietuvos telekomo” krepšininkėms, per žingsnį nepatekusioms į Eurolygos finalą, nepavyko iškovoti ir trečiosios vietos Eurolygos moterų krepšinio turnyre bei pakartoti praėjusių metų sėkmės.

Vakar Čekijos mieste Brno vykusiame paskutiniame šio Eurolygos sezono mače, kuriame buvo sprendžiamas trečiosios vietos likimas, Lietuvos čempionės 62:77 pralaimėjo Valansjeno „Olympic” (Prancūzija) ekipai ir liko ketvirtos.

Pusfinalyje puikiai kovojusios vilnietės tik po dramatiškos kovos 63:65 pralaimėjo Samaros VBM-SGAU (Rusija) komandai. Kitame pusfinalyje nuo pirmųjų minučių solidžią persvarą įgijusi Brno „Gambrinus” (Čekija) gana nesunkiai 61:54 įveikė „Olympic” ekipą.

Eurolygos finale vakar žaidė čempionių titulą gynusi VBM-SGAU ekipa ir „Gambrinus”. Rungtynes 68:54 laimėjo „Gambrinus”.

„Neklauskite, kaip jaučiamės. Bjauresnės nuotaikos jau negali būti”, – po pralaimėjimo vakar sakė Vilniaus komandos kapitonė Rima Valentienė.

Po mačo liejosi ašaros

Kovingumo, pasiaukojančios gynybos neužteko, kad „Lietuvos telekomas” įveiktų iš Europos krepšinio žvaigždžių sudarytą Samaros VBM-SGAU komandą. Vilnietėms pergalei pritrūko kelių taiklesnių metimų ar bent paskutinės varžovių atakos metu po netaiklaus metimo neatkovoto kamuolio.

Maždaug pusantro šimto iš Lietuvos į Brno atvykusių sirgalių po dvikovos skandavo „Lietuvos telekomo” krepšininkėms „ačiū, ačiū”.

Savo geriausias sezono rungtynes sužaidė Dženifer Derevjanik, uždengusi varžovių įžaidėją Edžvig Loson. Rungtynes ji baigė su didžiule mėlyne po akimi. Net 15 kamuolių atkovojo Irena Baranauskaitė, antroje žaidimo pusėje Aną Vauters uždengė Jurgita Štreimikytė-Virbickienė. Iniciatyvos ėmėsi ir 14 taškų surinko Keitė Daglas, tačiau rezultatyviausios Eurolygos žaidėjos ranka šįkart drebėjo – ji pataikė tik ketvirtadalį metimų. Po mačo ji ilgai sėdėjo užsikniaubusi galvą rankomis, o ją guosti bandė atskubėjęs vyras Vasilis Giapalakis.

Į autobusą žaidėjos atėjo tylios, daugelio veiduose buvo matyti ašarų pėdsakai. Tik labiausiai patyrusi J.Štreimikytė-Virbickienė bandė į viską žiūrėti realiai ir stengėsi kuo greičiau pamiršti pralaimėjimą, kad jis „negraužtų” sąmonės. Krepšininkė žurnalistėms pasakojo itališkų patiekalų receptus ir džiaugėsi pasimačiusi su sūnumi Tomu, kuris po rungtynių glostė sumuštą mamos skruostą, kad jai mažiau skaudėtų.

Treneris didžiavosi savo auklėtinėmis

„Jeigu paklausite, ko pritrūko, kad iškovotume pergalę, atsakysiu – trijų taškų, – po pusfinalio rungtynių bandė šmaikštauti A.Paulauskas. – Paskutinės atakos metu reikėjo greitai prasižengti. Šaukėme su kolega, kad bauduotų, bet mūsų niekas negirdėjo. Turėjau ir minutės pertraukėlę, buvau jos paprašęs, bet negalėjau paimti, nes nebuvo sustabdytas žaidimas”.

Pasak trenerio, iš pradžių visą žaidimą ardė A.Vauters, vėliau „pribaigė” M.Stepanova.

Samaros ekipa prasižengė tik 11 kartų, Vilniaus – 22. Mačui teisėjavo ukrainietis Sergejus Čebyševas ir italas Marčelas Retas.

„Sunku vertinti teisėjų darbą, bet pirmoje mačo pusėje keletą kartų tikrai buvo prasižengta prieš Keitę, nors teisėjų švilpukai tylėjo. Tačiau mūsų „centrai” niekada nemeta daug baudų, agresyvumo stoka yra jų problema. Kitos žaidė veržliai, agresyviai, todėl negalima komandai priekaištauti dėl kovingumo stokos. Įvykdėme daugelį užduočių. Daug pasako faktas, kad snaiperėmis garsėjanti Rusijos komanda iš toli metė tik 8 kartus ir nė vienas tritaškis nepasiekė tikslo. Mes savo tritaškius pataikėme. Bet po krepšiu kautis buvo labai sunku”, – dalijosi mintimis A.Paulauskas.

Kuo paaiškinti tokį prastą K.Daglas pataikymo procentą? Pasak trenerio, prie to daug prisidėjo varžovių gynyba, bet atsiliepė ir liga, nes savaitės viduryje amerikietė buvo peršalusi.

Dž.Derevjanik sužaidė geriausias rungtynes, tačiau jos problema, trenerio teigimu, yra aikštės gynyba. Kai reikia gintis arba pulti prieš aikštę, tuomet žaidžia Rima Valentienė.

Krepšinio specialistai, atvykę į Brno, prieš mačą su Samaros ekipa atsargiai vertino vilniečių galimybes įveikti dukart pasaulio taurės laimėtojas ir Eurolygos čempiones. Jų manymu, įveikti Europos rinktine vadinamą komandą bus labai sunku. 196 cm ūgio A.Vauters italų sporto laikraštis „Gazetta delo Sport” pripažino geriausia 2005 metų krepšininke, o 202 cm ūgio M.Stepanova geriausia buvo pripažinta FIBA-Europos rinkimuose.

Tituluotos ir Prancūzijos bei Ispanijos rinktinių žaidėjos E.Loson ir Amaja Valdemaro.

„Nepaisant to, turėjome galimybių laimėti. Didžiuojuosi savo komanda, kuri šįvakar kovėsi kaip už Tėvynę”, – sakė A.Paulauskas.

Stratego nerimas buvo pagrįstas

Eurolygos reguliarųjį sezoną „Lietuvos telekomas” ir „Olympic” varžėsi vienoje grupėje ir pasidalijo po pergalę žaisdamos namuose. Vakar Vilniaus krepšininkės neprilygo Prancūzijos čempionėms. Atrodo, jog viską, ką galėjo, jos padarė pusfinalio dvikovoje su Samaros VBM-SGAU. Jėgų dar vienai kovai neužteko.

„Žaidėjų nuotaika šiandien man nelabai patiko”, – prieš rungtynes tarstelėjo A.Paulauskas. Komandai vakar treniruotė buvo surengta anksti ryte, todėl krepšininkės jam pasirodė apsnūdusios.

Rungtynių su „Olympic” pradžia parodė, kad trenerio nerimas buvo pagrįstas. Vilnietės gana vangiai gynėsi, buvo matyti, kad pralaimėjimas pusfinalyje turėjo psichologinių pasekmių. Kupinos jėgų atrodė tik K.Daglas ir S.Valužytė.

Pirmosiomis minutėmis „Lietuvos telekomas” kovėsi lygiai ir turėjo nedidelę dviejų taškų persvarą. Netrukus pradėjo ryškėti varžovių pranašumas – 18:11, 23:13, o 15-ąją minutę jos atitrūko 35:23. Nesulaikoma buvo 162 cm ūgio įžaidėja iš Australijos Kristi Harover, pataikiusi visus 5 mestus tritaškius. Vilnietės aiškiai pralaimėjo kovą dėl kamuolio – 9:17.

Padėtis nepasikeitė ir po pertraukos. Baigiantis trečiajam ketvirčiui „Lietuvos telekomas” buvo priartėjęs iki 50:55, tačiau ketvirtojo pradžioje varžovės vėl spurtavo ir mačo baigtis greitai buvo išspręsta.

Po rungtynių „Lietuvos telekomo” žaidėjos ir treneriai užlipo į tribūną padėkoti juos audringai palaikiusiems sirgaliams, specialiai atvykusiems į Brno.

Koją pakišo silpna gynyba

„Nepadarėme to, ką buvome suplanavę. Turėjome „išjungti” iš žaidimo K.Harover, bet per pirmąsias 20 minučių mums visiškai nepavyko tai padaryti. Jos tritaškiai varė į neviltį. Kai ją sustabdėme, buvo per vėlu. Be to, neatkovojome kamuolių. Turbūt mūsų vidurio puolėjos pusfinalyje išeikvojo daugiau jėgų nei varžovės”, – kalbėjo A.Paulauskas.

Jis pripažino, kad priėmė neteisingą sprendimą, kaip gintis prieš K.Harover, tačiau jos metimai iš 7-8 metrų būtų niekais pavertę bet kokią gynybą.

„Lūžis galėjo įvykti baigiantis trečiajam kėliniui, kai sumažinome skirtumą iki 5 taškų ir galėjome dar labiau priartėti, bet keli netaiklūs mūsų metimai iš po krepšio vėl leido varžovėms atsitiesti. Dabar galima daug ką sakyti, bet niekas aikštėje nesikeisdavo net po minutės pertraukėlių”, – kalbėjo treneris.

Jis neneigė, kad įtakos gerokai silpnesniam žaidimui nei pusfinalyje turėjo psichologinis veiksnys: „Manau, dėl didelio noro laimėti šįkart žaidėjos „perdegė”. Joms reikėjo pakartoti praėjusių metų pasiekimą, o tai yra sunkiau, nei jį iškovoti pirmąsyk. Be to, mes labai gerai sužaidėme pusfinalyje, o varžovės priešingai – pirmose rungtynėse jos rungtyniavo labai blankiai. Bet dažnai būna, kad blogas rungtynes seka geros ir atvirkščiai”.

A.Paulauskas perkratė galvoje, kaip komanda praleido laisvą dieną, tačiau, jo manymu, viskas vyko įprastai ir priežasties, jo manymu, reikia ieškoti ne čia.

Favorite vadino „Olympic” ekipą

„Labai skaudu. Nuotaika visiškai bjauri”, – atsakė R.Valentienė, paklausta, kada komanda blogiau jautėsi – po pusfinalio ar po vakarykščio pralaimėjimo.

Ji negalėjo rasti tikslios priežasties, kodėl mačas su „Olympic” taip nepavyko.

„Galbūt priešininkės išeikvojo mažiau jėgų pusfinalyje, sunku pasakyti, kas dar galėjo turėti įtakos. Labai norėjome laimėti, bet šįkart mums nepasisekė”, – sakė R.Valentienė.

Spaudos centre susirinkę žiniasklaidos atstovai prieš „Lietuvos telekomo” ir „Olympic” dvikovą kalbėjo, kad poros favoritė yra Prancūzijos ekipa.

Į Brno susirinkę Lietuvos moterų krepšinio lygos treneriai prieš pusfinalio mačą tarpusavyje svarstė, kad daugiau šansų laimėti turi Samaros klubas. Tačiau prieš kovą su „Olympic” jie buvo įsitikinę vilniečių pergale.

„Olympic” strategas Loranas Biufaras džiūgavo: „Po prastų pusfinalio rungtynių turėjome psichologinių problemų. Tačiau didelis noras įrodyti, kad esame stipri komanda, mums padėjo susitelkti lemiamai kovai. Neuždengėme Keitės Daglas, bet geriau tegul viena žaidėja pelno 30 taškų, nei pataiko visa varžovių komanda”.

Ką liudija statistika

VBM-SGAU – „Lietuvos telekomas” 65:63 (20:16, 14:15, 16:14, 15:18). VBM-SGAU taškus pelnė: A.Vauters 19 (atkovojo 14 kamuolių), I.Korstine 15, M.Stepanova 14, A.Valdemoro 9, O.Artiošina 8 (S.Abrosimova, E.Loson, L.Fatachova); „Lietuvos telekomui”: J.Štreimikytė-Virbickienė ir K.Daglas (3/13 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 2/3 baudų, 4 rezultatyvūs perdavimai) po 14; Dž.Derevjanik 11, R.Valentienė 9 (3/4 tritaškių), S.Valužytė 8, I.Kublinia 5, I.Baranauskaitė (1/9 dvitaškių, atkovojo 15 kamuolių) 2 (A.Bimbaitė). Taiklumas: dvitaškiai – 23/53 (43 proc.) ir 19/55 (34), tritaškiai – 0/8 (0) ir 7/17 (41), baudos – 19/23 (82) ir 4/5 (80). Atkovota kamuolių 41 ir 35, perimta 5 ir 4, klaidų 11 ir 6.

„Olympic” – „Lietuvos telekomas” 77:62 (25:19, 19:14, 12:17, 21:12). „Olympic” taškus pelnė: K.Harover 21 (3/5 dvitaškių, 5/6 tritaškių), S.Kireta 15, S.La Drin ir V.Fonseka po 11, S.Gruda ir S.Tuvič po 7, Dž.Digbiu 3, S.Grušinski 2 (E.Ermujė); „Lietuvos telekomui”: K.Daglas 30 (11/15 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 7 klaidos, perėmė 3 kamuolius), S.Valužytė 14 (atkovojo 7, perėmė 4 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus), J.Štreimikytė-Virbickienė 8, I.Baranauskaitė 6, I.Kublinia ir Dž.Derevjanik po 2 (E.Šulčiūtė, A.Bimbaitė, R.Valentienė). Taiklumas: dvitaškiai – 22/46 (47 proc.) ir 23/41 (56), tritaškiai – 8/18 (44) ir 3/17 (17), baudos – 9/12 (75) ir 7/11 (63). Atkovota kamuolių 33 ir 23, perimta 6 ir 8, klaidų 14 ir 15.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.