Pusfinalio barjeras – čempionių komanda

Vilniaus „Lietuvos telekomo” krepšininkės pasiryžusios nuvainikuoti pajėgiausią moterų Eurolygos klubą

Čekijos mieste Brno šiandien prasidės moterų krepšinio Eurolygos turnyro finalo ketverto varžybos. Antrus metus iš eilės tarp stipriausių Senojo žemyno klubų patekusios Vilniaus „Lietuvos telekomo” krepšininkės pusfinalyje kovos su dukart Eurolygos čempionių ekipa Samaros VBM-SGAU (Rusija). Kitame mače jėgas išmėgins Brno „Gambrinus” (Čekija) ir Valansjeno „Olympic” (Prancūzija).

Lyderė atsisakė poilsio

„Lietuvos telekomo” komanda, kelionę į Brno pradėjusi 7 valandą ryto Vilniaus oro uoste, į „International” viešbutį atvyko vakar prieš vidurdienį. Tuo metu būsimosios šio vakaro vilniečių varžovės, Samaros VBM-SGAU krepšininkės, jau grįžo iš rytinės treniruotės. Jos į Brno atskrido trečiadienį.

Prieš vakaro treniruotę „Lietuvos telekomo” komanda analizavo Samaros komandos žaidimo vaizdo įrašą.

Išvykstant į Čekiją komandoje buvo nerimo ženklų – trečiadienį peršalusi pasijuto viena svarbiausių „Lietuvos telekomo” žaidėjų Keitė Daglas. Ekipos gydytoja Janina Čekuolienė ir treneriai bandė įkalbėti rezultatyviausią Eurolygos žaidėją trečiadienį vakare likti namuose ir neiti į treniruotę, tačiau amerikietė kategoriškai atsisakė paklusti.

„Įkalbėti Keitę nedalyvauti treniruotėje, jeigu ji gali paeiti, neįmanoma”, – atsiduso A.Paulauskas. Į Brno amerikietė atvyko jausdamasi visai neblogai ir apie savo sveikatos problemas, pasak jos, net nebeverta kalbėti.

Juokauti mėgstantis Vilniaus komandos strategas išliko optimistas. Jis įsitikinęs, kad komanda pateks į Eurolygos finalą: „Mano logika tokia: praėjusį sezoną ketvirtfinalyje mes nugalėjome Maskvos „Dinamo”, o pusfinalyje pralaimėjome Samaros VBM-SGAU komandai ir žaidėme dėl trečiosios vietos. Šiemet Maskvos ekipą nugalėjo Samaros krepšininkės, vadinasi, jos pralaimės pusfinalį”.

Svarbiausia – kova dėl kamuolio

A.Paulauskas pripažino, kad rengiantis finalo ketverto varžyboms komandai trūko rimtų rungtynių, tačiau tokia situacija yra jau ne pirmus metus: „Mes jau senokai neturime lygiaverčių priešininkių nei Lietuvos, nei Baltijos lygos čempionatuose, todėl savo žaidimą dėliojame iš to, ką turime. Galima sakyti, esame prie to įpratę, nors tai ir nėra mūsų privalumas”.

„Lietuvos telekomo” treneriai teigė nežadą nustebinti Rusijos čempionių kažkokiomis staigmenomis ir girtis parengtomis naujovėmis.

„Žinome, kaip reikia žaisti, kad laimėtume prieš Samaros ekipą. Pirmoji ir svarbiausia sąlyga – privalome laimėti kovą dėl kamuolio. Tai bus sunki užduotis, nes varžovių priekinė linija yra išties įspūdinga. Rusijos taurės turnyro finale VBM-SGAU „Dinamo” komandą palaužė tik po pratęsimo. Šiose rungtynėse mūsų būsimos priešininkės atkovojo 52 kamuolius. 18 jų sugriebė Ana Vauters, 12 – Marija Stepanova. Kova dėl kamuolio yra pagrindinis jų koziris ir mums būtina jį atimti. Jeigu pasiseks, laimėsime”, – sakė A.Paulauskas.

Pasak jo, daugelis komandų prieš VBM-SGAU gindavosi aikšte. Tačiau šis ginklas gelbėdavo tik epizodiškai, nes Eurolygos reguliariajame sezone Rusijos komanda suklupo tik kartą. Jas sugebėjo įveikti namuose žaidusi Pėčo „MiZo”, kurią ketvirtfinalyje įveikė „Lietuvos telekomas”.

Mačą stebės ir LMKL treneriai

Komandinę gynybą ir kovą dėl kamuolio mače su Rusijos čempionėmis pabrėžė ir „Lietuvos telekomo” puolėja, geriausia šalies krepšininkė Jurgita Štreimikytė-Virbickienė.

„Turėsime gintis iš visų jėgų, o puolime privalės agresyviai žaisti ir taškus pelnyti ne dvi, o visos penkios žaidėjos, – kalbėjo J.Štreimikytė-Virbickienė. – Ne pirmą kartą kovosime prieš aukštesnę komandą. Stengsimės jų puolėjas nustumti toliau nuo krepšio, kad jos negalėtų rinkti kamuolių ir kartoti metimų. Tačiau puikiai dėl kamuolio kovoja ne tik Samaros aukštaūgės, bet ir gynėjos. Tad darbo turėsime daug”.

33 metų 189 cm ūgio krepšininkė nemano, kad revanšo troškimas prieš Samaros komandą gali būti svarbus veiksnys siekiant pergalės šįvakar: „Aš neakcentuoju nei varžovių titulų, nei noro atkeršyti. Rengiamės svarbioms varžyboms, kurias būtina laimėti, ir tiek”.

J.Štreimikytę-Virbickienę Brno palaikys visa jos šeima – vyras Dainius ir trejų metų sūnus Tomas, tėvai, brolis. Krepšininkė šiame mieste vykusiame Eurolygos finalo ketverto turnyre jau žaidė 1999 metais, kai atstovavo Komo „Pool Comense”. Tąkart jos ekipa finale pralaimėjo Ružomberoko SCP (Slovakija) ekipai. Tad J.Štreimikytės-Virbickienės kolekcijoje yra Eurolygos sidabro ir bronzos apdovanojimai, trūksta tik aukso.

Pažiūrėti lemiamų Eurolygos kovų atvyks ir K.Daglas vyras, iš Latvijos – Ievos Kublinios artimieji.

Pasak Jurgitos, tokia parama sportininkėms yra labai svarbi.

Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) vadovai suteikė galimybę stipriausių Europos klubų kovas Čekijoje stebėti ir visų mūsų šalies moterų ekipų treneriams.

Varžovių jėga – puolėjų grandis

Smogiamoji VBM-SGAU jėga – vidurio puolėjos. 202 cm ūgio Marija Stepanova vidutiniškai pelno po 14 taškų ir atkovoja po 11,3 kamuolio, 195 cm ūgio belgė Ana Vauters įmeta po 15,7 taško ir sugriebia kamuolį po 7,4 karto per mačą.

Po 12 taškų prideda puolėja iš Ispanijos Amaja Valdemoro, kuriai šis sezonas – pirmasis Rusijoje.

Itin pavojingos ir šios ekipos gynėjos – Olga Artiošina, Ilona Korstin, Edžvig Loson.

Pasak A.Paulausko, nors perpildyta moterų krepšinio žvaigždžių, Samaros ekipa yra susižaidusi, nes branduolys kartu rungtyniauja jau ne pirmą sezoną. Šį sezoną ekipą papildė tik A.Valdemoro ir prancūzė Natali Lesdema.

VBM-SGAU Eurolygoje pataiko 48,4 proc. dvitaškių, 34,8 proc. tritaškių, 74,2 proc. baudų, atkovoja po 42, perima po 8 kamuolius ir padaro po 14 klaidų.

„Lietuvos telekomas” dvitaškius meta 42,2 proc. taiklumu, tritaškius – 36,8 proc., baudas – 74,2 proc. Vilnietės atkovoja po 37 kamuolius, perima po 11, klysta – 15 kartų per rungtynes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.