Gimnazijos kaunasi dėl penktokų

Pedagogai piktinasi chaotiška mokyklų reforma ir bijo prarasti darbą

Nors Švietimo įstatymas reglamentuoja, kad gimnazijos turi būti tik keturmetės ir jos negali turėti žemesniųjų klasių, šį statusą turinčios mokyklos tebekovoja dėl teisės komplektuoti penktąsias klases. J.Jablonskio ir „Santaros” gimnazijų bendruomenės prašymą leisti komplektuoti penktąsias klases vakar įteikė Kauno savivaldybės vadovams.

Nori kurti bakalaurines klases

„Šiais mokslo metais gimnaziją baigs penkios abiturientų klasės, todėl atsiras 138 laisvos vietos, mokinio „krepšelio” lėšos sumažės daugiau kaip 267 tūkstančiais litų, – vakar Savivaldybėje įvykusiame pasitarime sakė J.Jablonskio gimnazijos direktorius Vytautas Gilys. – Jei neturėsime penktų klasių, metų pabaigoje gali pritrūkti lėšų mokytojų atlyginimams, teks atleisti keletą mokytojų ir išmokėti išeitines išmokas”.

Gimnazijos bendruomenė prašo leisti nuo rugsėjo 1 dienos priimti tris penktokų klases. Sukomplektuoti penkias pirmas gimnazines klases nėra realių galimybių, nes dar neprasidėjęs vidurinių mokyklų pertvarkymo į pagrindines ir gimnazijas procesas. Gimnazijai nepriskirtos konkrečios mokyklos, iš kurių į gimnaziją ateitų pirmosios klasės gimnazistai, tad esą jablonskiečiams gali pritrūkti mokinių.

Gimnazijos tarybos pirmininkės, Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Kauno skyriaus pirmininkės Nijolės Bakšienės teigimu, gimnazija nori įkurti bakalaurines klases, kurios būtų skirtos gabiausiems mokiniams. O tai galima įgyvendinti tik nepertraukiamai mokant tuos pačius mokinius nuo penktosios klasės. Leisti mokykloje komplektuoti penktąsias klases, pasak pedagogės, pageidauja Žaliakalnio seniūnijos bendruomenė, gimnazijos pedagogai, tėvai ir mokiniai. „Kodėl išimtį norima daryti S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijai, kuri sustiprintai moko vokiečių kalbos, o tęstinis anglų kalbos mokymas nuo penktosios klasės neleidžiamas?” – klausė N.Bakšienė. Ji siūlė Savivaldybės Tarybos Švietimo ir kultūros komitetui surengti gimnazijoje išvažiuojamąjį posėdį ir išklausyti pedagogų bei tėvų nuomonę.

Tėvai pasirinktų patys

Žaliakalnio pradinės mokyklos tėvų iniciatyvinės grupės narė Albina Adomonienė teigė, kad pradinės mokyklos 46 mokinių tėvai pareiškė norą leisti vaikus į J.Jablonskio gimnaziją, kad jie galėtų pagilintai mokytis anglų kalbos. „Gyvename netoli šios mokyklos ir nesuprantame, kodėl mūsų vaikai turėtų lankyti pamokas kitame mikrorajone”, – sakė moksleivio mama.

Penktąsias klases nori atsikovoti ir „Santaros” gimnazijos pedagogai. Pasak jos direktorės Violetos Gedgaudaitės, mokyklų tinklas mieste tvarkomas chaotiškai: „Santaros” gimnazija gryninama į keturmetę, o kitos mokyklos paliekamos vidurinėmis. Visos Šilainių mokyklos perpildytos, o šioje gimnazijoje nuolat mažėja mokinių. Dėl to tenka atleisti dalį mokytojų. „Kodėl mums neleidžiama komplektuoti penktų klasių? Tėvai patys pasirinktų, kur jiems leisti vaikus. Gimnazija tapo UNESCO asocijuotų mokyklų nare, joje įgyvendinamas „Gabių mokinių projektas”, kuriamas Karjeros centras”, – sakė direktorė.

Gimnazijos tarybos pirmininkė Albina Adomonienė priekaištavo, kad steigiant keturmetę „Santaros” gimnaziją buvo žadėta šalia įkurti dvi pagrindines mokyklas, kurios būtų bazinės „Santarai”, tačiau šie pažadai užmiršti.

„Rasa” ir „Saulė” – seniai keturmetės

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono teigimu, jei penktokų nepriimtų „Aušros” gimnazija, neturėtų kur mokytis baigusieji Senamiesčio pradinę mokyklą. S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija išduoda tarptautinius vokiečių kalbos diplomus, tad, pasak vedėjo, norima jai leisti komplektuoti ir penktąsias klases. „Santaros” gimnazija esą jau akredituota būti keturmete gimnazija, tad penktokai joje neturėtų mokytis. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Alfonso Jarušausko teigimu, „Rasos” ir „Saulės” gimnazijos jau nebe pirmi metai yra keturmetės ir gimnazistų kontingentu nesiskundžia. Tokio statuso esą neturėtų baidytis ir J.Jablonskio bei „Santaros” gimnazijos. Ar bus patenkintas šių gimnazijų prašymas ir joms bus leista komplektuoti penktąsias klases, spręs miesto Taryba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.