Politizuotas alkoholis

Rusijai uždraudus iš Gruzijos ir Moldovos įvežti vyną, žiniasklaida tvirtina, kad taip Maskva šioms šalims keršija už neklusnumą

Atitinkamos Rusijos žinybos uždraudė importuoti vyną iš Gruzijos ir Moldovos, nes, kaip nurodė Rusijos vyriausiasis sanitarijos gydytojas Genadijus Oniščenka, „ši produkcija neatitinka sanitarinio saugumo normų”.

Tačiau pačios Rusijos žiniasklaida teigia, kad šis žingsnis – politinis, su sanitarinėmis normomis neturintis nieko bendra. Pasak žiniasklaidos, tai – Maskvos kerštas buvusioms sovietinėms respublikoms, vykdančioms nepriklausomą politinį kursą.

G.Oniščenka spaudos konferencijoje Rusijos sostinėje teigė, kad vyne, anksčiau įvežtame iš Moldovos, rasta daug pesticidų. Tačiau Maskvos laikraštis „Gazeta” tvirtina, kad „vyne aptikti pesticidų neįmanoma” ir remiasi mokslininkais, kurie patvirtina pastarąjį teiginį ir šaiposi iš valdininkų.

„Draudimas įvežti vyną iš Moldovos ir Gruzijos – politinis žingsnis”, – tvirtina „Gazeta”. Tokios pat nuomonės yra kitas Maskvos laikraštis – „Nezavisimaja gazeta”. Jis pažymi, kad, kai į Maskvą skubiai atvyko Moldovos delegacija, kad išsiaiškintų, kas atsitiko, G.Oniščenka atsisakė su moldavais susitikti.

„Vyriausiasis sanitarijos gydytojas, vykdęs politinį užsakymą, neturėjo ką atvykėliams pasakyti, todėl turėjo nuo jų slėptis”, – konstatuoja „Nezavisimaja gazeta”.

„Gazeta” savo ruožtu nurodo, kad, uždraudus įvežti Gruzijos ir Moldovos vyną, nukentės ne tik šių šalių, bet ir pačios Rusijos verslininkai, veikiantys kaip tarpininkai.

Pasak šio laikraščio, draudimu suskubs pasinaudoti „visokie aferistai, kurie savo padarytą skystimą pateiks kaip gruzinų ar moldavų produkciją; pastaroji tokiu atveju bus sukompromituota”.

Kišiniovas oficialiai įspėjo Maskvą, kad jeigu draudimas nebus atšauktas, prieš Rusiją irgi bus griebtasi sankcijų. Moldovos ekonomikos ir prekybos ministras Igoris Dodonas pareiškė, kad jo šalis gali neduoti sutikimo priimti Rusiją į Tarptautinę prekybos organizaciją. Analogiškas įspėjimas atėjo ir iš Tbilisio.

Gruzijos žemės ūkio ministras Michailas Svimonišvilis išjuokė Rusijos pareigūnų teiginius, kad gruzinų vynas yra blogos kokybės. „Savo vyną eksportuojame į tokią vynais garsią šalį kaip Prancūzija, taip pat į Jungtines Valstijas, Vokietiją, kitas pasaulio valstybes, ir niekas mums jokių pretenzijų nereiškia”, – interviu BBC sakė ministras.

Jis kartu pripažino, kad galėjo pasitaikyti nekokybiškos produkcijos atvejų, bet, ministro teigimu, tai galima išsiaiškinti. „Tačiau uždrausti įvežti į Rusiją visus Gruzijos vynus – juokinga”, – tvirtino M.Svimonišvilis.

Vasarį Rusija uždraudė įvežti mėsos gaminius iš Ukrainos. Šios šalies užsienio reikalų ministerija kaimyninę valstybę apkaltino, kad ji „politizuoja net ukrainietiškus lašinius, kuriuos rusai labai mėgsta”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.