Elitas pramogų ieško kaime

Vis labiau populiarėja privatūs vakarėliai, kuriuose klaipėdiečius linksmina garsiausiose pasaulio koncertų salėse groję ir dainavę atlikėjai.

Nemažai kainuojančius susiėjimus atokiame kaime jų dalyviai vertina labiau nei apsilankymus miesto teatruose ar koncertų salėse.

Užsienyje įprastu dalyku tapę privatūs koncertai – naujiena ne tik uostamiestyje, bet ir visoje Lietuvoje.

Žvaigždės – į namus

Ištroškę geros muzikos ir privatumo uostamiesčio melomanai vis dažniau patraukia į atokų Kunkių kaimą Klaipėdos rajone.

Čia gyvenantys Silvija ir Darius Tamkevičiai garsėja organizuojamais koncertais.

Jų dviaukščio namo svetainėje jau pasirodė ne tik uostamiesčio scenos žvaigždės, bet ir pasaulyje žinomi muzikantai.

Praėjusio šeštadienio popietę, nepaisant klampių kaimo keliukų, į Tamkevičių namus suvažiavo apie dvi dešimtys išskirtinio reginio išsiilgusių klaipėdiečių.

Dauguma jų – garsios uostamiesčio verslininkės, pedagogės, menininkai, S.Šimkaus konservatorijos studentai.

Mažyte koncertų sale virtusioje Tamkevičių svetainėje jiems daugiau nei valandą koncertavo smuiko virtuozas Martynas Švėgžda fon Bekeris, pianistė Edita Zizaitė ir solistė Giedrė Zeicaitė.

Po įspūdingo koncerto klausytojai drauge su muzikantais mėgavosi užkandžiais, gėrė vyną.

Braukė ašarą

„Tokioje aplinkoje daug maloniau ir jaukiau. Per tą valandą jautiesi lyg mišiose sėdėtum, taip sielai palengvėja. Net ašara išriedėjo”, – po koncerto įspūdžiais dalijosi pirmą kartą tokiame susiėjime dalyvavusi notarė Virgilija Martinauskienė.

Anot jos, taip praleisti laisvalaikį kur kas maloniau, nei lankytis klubuose – čia niekas neklausinėja, nevargina kasdieniais dalykais.

Mamą į koncertą atlydėjusi ir neplanuotai jame pasilikusi Eglė Jokužytė tvirtino, kad mielai čia atvyktų ir kitą kartą.

S.Šimkaus konservatorijos direktorė Loreta Jonavičienė, į Tamkevičių namus atsivežusi ir kelis studentus, gailėjosi, kad nepasikvietė draugų.

„Būtų įdomu ne tik koncerte, bet ir kokiame literatūriniame vakare padalyvauti”, – sakė ji.

Nerado, kur nueiti

Vakarėlių šeimininkams – keramiko išsilavinimą turinčiam Dariui ir mados namų direktorei Silvijai idėja rengti koncertus kilo, kai mieste pasigedo gerų renginių.

Organizuoti renginius namuose paskatino ir muzikos besimokančios dukros.

„Nusprendėme statyti namą ir jame įrengti nedidelę salę. Neseniai nusipirkome fortepijoną. Labai nustebome, kai instrumente aptikome įrašą, jog jis pagamintas specialiai kilmingiesiems pagal užsakymą”, – dienraščiui pasakojo ponia Silvija.

Išbandyti jų fortepijoną ruošiasi ir įžymus pianistas Petras Geniušas.

Apie tokių vakarėlių kainą namų šeimininkai kalbėjo nelabai noriai.

„Nežinau, nieko nekainuoja. Žiūrovai padeda, nes vieni patys nieko nepadarytume”, – neslėpė Silvija.

Plintanti naujovė

S.ir D.Tamkevičiai tvirtino dar nesutikę žmonių, savo namuose rengiančių tokius koncertus.

Dainininkei G.Zeicaitei koncertas Kunkiuose – pirmas pasirodymas privačiame pobūvyje Lietuvoje. „Užsienyje ne kartą teko koncertuoti namuose. Esu už muzikavimą ir palaikau tokią idėją”, – sakė ji.

Klaipėdietei pritarė ir M.Švėgžda fon Bekeris.

Daugybę šalių išmaišiusio muzikanto tvirtinimu, Lietuvoje – tai visiškai naujas reiškinys. Tokie vakarėliai leidžia menininkams įvertinti savo galimybes.

„Kambarinėje atmosferoje girdisi kiekvienas įkvėpimas ir iškvėpimas, pirštų judesys. Tai žymiai intymiau nei didelėse salėse”, – pasakojo smuikininkas.

Jam taip pat ne kartą teko koncertuoti uždaruose vakarėliuose užsienyje. Kartais per vakarą surinktų lėšų pakakdavo puikiam frakui įsigyti.

Atgraso prakaito kvapas

Šeštadieninis koncertas žiūrovams kainavo nuo 50 iki 100 litų. Tačiau, anot jų, tokie renginiai verti kur kas didesnių pinigų.

„Sostinėje žmonės jau seniai įpratę už bilietus mokėti penkiasdešimt ar šimtą litų. Pas mus dar manoma, kad muzikanto darbas – pramoga ir jam užtenka penkių, dešimties litų”, – tvirtino L.Jonavičienė.

Prieš metus duris atvėrusios Klaipėdos koncertų salės statistika rodo, kad tik vienas procentas parduotų bilietų kainavo 50 litų.

Anot neseniai viešąją įstaigą „Muzikos magija” įkūrusio Artašeso Gazariano, absurdiška manyti, kad tik vienas procentas visuomenės gali sau leisti tokius koncertus.

„Tokių žmonių yra žymiai daugiau, tik jie nėra pratę mokėti. Galvoja, kad viską galima gauti už dyką”, – tvirtino A.Gazarianas.

Išgalintys mokėti didelius pinigus už koncertus klaipėdiečiai dienraščiui skundėsi, kad neretai juos atgraso miesto teatrų ir salių aplinka bei publika.

„Pavyzdžiui, Muzikiniame teatre net sekmadienį, jau nekalbėsiu apie paprastą dieną, fojė yra prakaito kvapas. Žmonės net nenusiprausia, ką jau kalbėti apie tinkamą rūbą tai vietai”, – pasakojo V.Martinauskienė.

Pasak L.Jonavičienės, uždari vakarėliai žavi ir tuo, kad čia susirenka žmonės, išmanantys, muziką. Jie nesimuisto kėdėse, nejunginėja mobiliųjų telefonų, netrukdo aplinkiniams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.