Panevėžio apskrityje pratrūko salmoneliozė

Kaip jau Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras pranešė, Panevėžio apskrityje išaiškintas infekcinės ligos protrūkis. Papildomais Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šių metų kovo 26-29 dienomis medikų pagalbos kreipėsi 14 Pasvalio ir 3 Biržų rajonų gyventojai. 15 susirgusiųjų gydomi Panevėžio infekcinėje ligoninėje. Susirgusiųjų klinika panaši: vėmimas, karščiavimas, viduriavimas, galvos skausmai. Trims šioje ligoninėje gydomiems ligoniams nustatytas ligos sukėlėjas Salmonella Enteritidis.
Ketvirtadienį Šiaulių apskrities vyriausia epidemiologė N. Urbanovičienė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centrui telefonu pranešė, kad Akmenės rajone pastarosiomis dienomis su panašiais klinikiniais simptomais medikų pagalbos kreipėsi 12 gyventojų, kurie, kaip įtariama, taip pat susirgo nuo bandelių su kremu, pirktų Akmenės turguje.
Epidemiologinio tyrimo metu Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai nustatė, kad visų susirgusiųjų apsinuodijimo maistu priežastis gali būti susijusi su kreminių konditerijos gaminių, pirktų minėtų rajonų turguose, vartojimu.
Pasvalio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, protrūkio priežastimi įtariamos bandelės buvo pagamintos maisto tvarkymo įmonėje Šiauliuose. Kovo 29 d. Pasvalio turguje maisto kontrolės pareigūnai paėmė bandelių mėginius, kurie tiriami Nacionalinės veterinarijos laboratorijos Šiaulių skyriuje.
Epidemiologinį protrūkio tyrimą atlieka bei rinkos ribojimo priemones organizuoja atitinkamų teritorijų visuomenės sveikatos centrai ir valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad salmoneliozė – ūminė maistu plintanti infekcinė liga, dažniausiai plintanti per gyvūninį maistą – nepakankamai šiluma apdorotą vištieną, kiaušinius ir jų produktus. Tačiau užsikrėsti salmonelioze galima ir nuo kito gyvūninio salmonelėmis užteršto maisto. Kasmet šalyje registruojami salmoneliozės protrūkiai, susiję ir su kreminiais konditerijos gaminiais, pagamintais su žaliais kiaušiniais. Praėjusiais metais šalyje buvo užregistruoti 2 salmoneliozės protrūkiai, susieti su kreminiais gaminiais. Netinkamas kiaušinių plovimas, netinkamas kreminių gaminių laikymas, nesavalaikis realizavimas yra papildomi veiksniai, lemiantys salmonelių dauginimąsi maiste iki pavojingos sveikatai užkrato dozės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.