Mažiausi dviračiai Šiauliuose

Agentūra „Factum” prie Lietuvos kultūros fondo į Lietuvos rekordų knygą įrašė naują rekordą. Tai – mažiausi dviračių modeliai. Jie originalūs savo detalumu, yra 16 cm ilgio, 9 cm aukščio, 50 g svorio, 1:10 mastelio, atitinka 1980-1985 metais gamintų dviračių „Ereliukas-8” ir „Kregždutė-8” proporcijas. Modelius 1985 metais sukūrė buvusios „Šiaulių dviračių ir variklių gamyklos „Vairas”, nuo 1993 metų vadinamos „Baltik Vairas” šaltkalvis remontininkas Henrikas Sutkus (1936-1999). Jis taip pat sukūręs ir kiek sunkesnį 57 g svorio dviračio „Venta” modelį. Visų šių modelių galima sukioti vairus, ratus, varančiųjų žvaigždžių velenus ir pedalus. Visos dviračių dalys ir aksesuarai padaryti metalo, gumos, plastmasės ir odos. Dabar šie modeliai eksponuojami Šiaulių „Aušros” muziejuje.
Be šių dviračių Lietuvos rekordų knygoje minimi kiti su dviračiais susiję rekordai. Seniausias dviratis – XIX a. antros pusės-XX a. pradžios medinis, 11,5 kg svorio. Jis rastas drožėjo P. Puišio sodyboje netoli Jurbarko. Šis namų darbo dviratis padarytas pagal Karlo Draizo XIX a. pradžios „Bėgiojančios mašinos” modelį. Pagrindinės jo dalys – rėmas, ratai, sėdynė – mediniai. Metalo mažai: juo kaustyti ratai, kai kurios detalės sukaltos vinimis. Dabar šis dviratis saugomas kavinėje „Marceliukės klėtis” Vilniuje. Daugiausia vietų turintį dviratį, vadinamą velobusu, 7 keleiviams sukonstravo ir 1987 metais pasigamino Bukiškių (Vilniaus r.) 61-osios vidurinės profesinės technikos mokyklos moksleiviai. Ilgiausia dviratininkų kolona nusitęsė apie 2 kilometrus visu Gedimino prospekto pločiu nuo Nepriklausomybės aikštės 1990 metų balandžio 29 dieną Vilniuje. Taip dviračiais, triračiais ir velomobiliais važiuoti žmonės protestavo prieš Kremliaus (SSRS) organizuotą ekonominę Lietuvos blokadą. Šioje kolonoje buvo apie 1,3-1,5 tūkstančių dviratininkų. Didžiausias velomobiliu išvystytas greitis – 60 km per val. pasiektas Vilniaus Inžinierinio Statybos Instituto (dabar Vilniaus Gedimino technikos universiteto) dėstytojų ir studentų sukonstruotu bei pačių pagamintu velomobiliu „Vilnius-82”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Mažiausi dviračiai Šiauliuose"

  1. jonas

    Pati vyriausybe parode kaip reikia tai daryti. Jeigu ukio ministro ymoneje darosi tokie dalykai , tai apie galim mes kalbeti paprasti verslininkai. Ir dabar jau mokesciu inspekcija siuncia imonems grasinancius laiskus. Lieka tikrai kreiptis i Strasbura. Smulkus verslininkai vienikites.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.