Izraelyje dėliojamas naujas politinis pasjansas

Daugelį metų šalį valdžiusi partija „Likud” per rinkimus patyrė fiasko, o kai kurie politologai net prabilo apie jos agoniją

„Arielis Šaronas – ištiktas komos, bet „Kadima” vis tiek laimi”, – taip Izraelio žiniasklaida įvertino antradienį vykusius rinkimus į parlamentą – Knesetą.

Tiesa, „Kadima” pergalė nebuvo tokia įspūdinga, kaip prognozuota. Dar vasarį, pagal apklausų duomenis, ši partija galėjo laimėti apie 40 mandatų, o rinkimų išvakarėse prognozuotos 32-34. Tačiau naujajame Knesete „Kadima” turės 28 iš 120 vietų.

Pradėjo derybas

Antradienį vykusiuose rinkimuose dalyvavo vos šiek tiek daugiau nei 60 procentų rinkėjų. Izraelyje tai laikoma itin prastu rodikliu, tačiau mažas rinkėjų aktyvumas netapo didžiausia staigmena.

Vakar Izraelio politologai aktyviai aptarinėjo tradicinės partijos „Likud” fiasko. Naujajame Knesete ji laimėjo vos 11 vietų. Tuo tarpu prieš tai vykusiuose rinkimuose ši partija buvo laimėjusi 40 mandatų.

Paskelbus pirmuosius rinkimų rezultatus, „Likud” lyderis Benjaminas Netanjahu atvyko į partijos štabą. Daugelis politologų laukė, kad jis paskelbs apie savo atsistatydinimą, tačiau B.Netanjahu padėkojo savo rėmėjams ir žadėjo analizuoti nesėkmės priežastis. Bet kai kurie „Likud” partijos atstovai jau inicijavo „vidinį tyrimą”. Taip pat neatmetama galimybė, kad įtakinga grupė „Likud” narių gali pasitraukti iš partijos. Jos lyderiu minimas buvęs užsienio reikalų ministras Silvanas Šalomas.

Antrąją vietą ir 20 mandatų laimėjo Darbo partija „Avoda”. Į trečiąją vietą netikėtai išsiveržė žydų ortodoksų partija „Shas” (13 vietų), ketvirtąją iškovojo Avigoro Liberamano vadovaujama partija „Izraelis – mūsų namai”. Naujajame Knesete bus 12 šios partijos narių.

Dar viena rinkimų staigmena tapo Pensininkų partijos sėkmė. Ji iškovojo net 7 mandatus.

Kol kas Izraelio politologai modeliuoja įvairius galimus būsimosios koalicijos variantus. Tačiau vakar tiek „Kadima”, tiek „Avoda” partijų atstovai pareiškė pradedantys derybas. Prie jų dar turėtų prisijungti ir kelios mažesnės partijos.

Dominavo Palestinos problema

Be įprastos politinių partijų reklamos, per pastarąsias keletą savaičių Izraelio miestuose ir miesteliuose buvo galima išvysti dar vieną akciją. Visų partijų šalininkai ir rėmėjai tarsi pasidalijo į dvi stovyklas – „oranžinių” ir „mėlynųjų”.

Oranžinė spalva Izraelyje reiškia protestą prieš besąlygišką pasitraukimą iš okupuotų teritorijų Vakarų krante. Tuo tarpu „mėlynieji” – šiuo metu vienoje Jeruzalės ligoninių gulinčio premjero Arielio Šarono politikos šalininkai. Per rinkimų kampaniją daugiausiai dėmesio pasitraukimui iš Palestinos teritorijos skyrė „Kadima”.

Antradienio rytą vienoje rinkimų apylinkių kalbinti Tel Avivo gyventojai neslėpė, kad jiems jau pabodo gyventi baimėje.

„Palestiniečių keliama grėsmė kainuoja per daug nervų. Balsuoti atėjau tik dėl to, kad pagaliau būtų pasiekta taika. Už ką balsavau? Atleiskite, nepasakysiu”, – sakė vieno prabangiausių Tel Avivo rajono gyventoja. Tradiciškai čia daugiausiai simpatijų sulaukia su profsąjungomis siejama Darbo partija „Avoda”.

Sustiprinta apsauga

Rinkimų dieną Tel Avive buvo ganėtinai ramu. Jeigu ne ant tvorų kabantys plakatai ir po miestą važinėjantys įvairių partijų agitaciniai automobiliai, net neįtartum, kad renkamas 17-asis Knesetas. Skirtingai nei Lietuvoje, rinkimų dieną politinėms partijoms neuždrausta agituoti prie rinkimų apylinkių. Tiesa, privaloma išlaikyti 200 metrų atstumą. Agitacija uždrausta tik žiniasklaidoje.

„Kauno dienos” žurnalistas apsilankė ir viename skurdžiausių Tel Avivo rajonų. Jame gyvena nemažai Izraelio arabų.

Arabai ne itin aktyviai dalyvavo rinkimuose. Išvydusios žurnalistus, kelios musulmonės iškart puolė slėpti savo veidus. Arabų sektoriuje, skirtingai nei kitose rinkimų apylinkėse, apsauga buvo kur kas mažesnė. Tuo tarpu kitur, prieš patekdamas į balsavimo pastatą, praeidavai keletą apsaugos barjerų. Tikrino ne tik dokumentus, bet ir krepšius bei kitus daiktus.

Taksistas tapo politologu

„Iš kokios šalies atvykote ir ką čia veikiate?” – iškart pasidomėjo iš arabų kvartalo į viešbutį vežęs taksistas. Išgirdęs, kad veža užsienio žurnalistus, jis visą kelią kalbėjo apie Izraelio politikus ir jų silpnybes.

„Neįdomūs rinkimai. Nėra už ką balsuoti. Apie Bibi (taip Izraelyje vadina „Likud” lyderį Benjaminą Netanjahu) net nenoriu kalbėti. „Kadima” – taip pat bloga. Pažiūrėkite, kas jai vadovauja – buvęs Jeruzalės meras Ehudas Olmertas. Jis nieko gero nepadarė miestui. Pinigai nuplaukė kažkur kitur. Korupcija? Apie tai kalba visa Jeruzalė”, – tikino taksistas.

Paklaustas, kodėl tuomet „Kadima” tokia populiari, vairuotojas teigė, kad tai susiję su A.Šarono vardu. „Tai tikras tautos lyderis”, – neslėpė „politologu” tapęs taksistas.

A.Šaronas Izraelyje dar vadinamas „tautos generolu”.

Ėmėsi padidintų saugumo priemonių

Iki rinkimų likus kelioms savaitėms, Izraelio pareigūnai ne kartą įspėjo, kad gali būti bandymų surengti teroristinius aktus. Praėjusią savaitę viename pagrindinių Izraelio greitkelių vietos saugumo pareigūnai sulaikė palestiniečių automobilį, kuriame aptiko apie 15 kilogramų sprogmenų.

„Šis kelias veda į Tel Avivą. Kaip sprogmenys pateko į mūsų šalį, aiškinasi specialiosios tarnybos”, – „Kauno dienai” teigė aukštas Izraelio armijos pareigūnas, surengęs specialų susitikimą su užsienio šalių žurnalistais.

Tuo tarpu rinkimų į Knesetą išvakarėse Užsienio reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad saugumo tarnybos turi informacijos apie dešimt planuojamų teroristinių aktų. „Tikimės, kad saugumo pajėgos užkirs jiems kelią”, – lakoniškai komentavo ministerijos atstovas Edis Šapiro.

„Kauno dienos” žurnalistas galėjo įsitikinti, kad prieš rinkimus Izraelio slaptosios tarnybos ėmėsi padidintų saugumo priemonių. Tel Avivo centre tai nebuvo pastebima, tačiau užmiestyje buvo ypač daug policijos ekipažų. „Kauno dienos” žurnalistą vežusiam taksi priartėjus prie Vakarų Kranto, automobilį sustabdė automatais ginkluoti Izraelio policininkai. Jie atidžiai apžiūrėjo jame sėdinčius žmones. „Nebijokite, jie ieško arabų teroristų. Jūs į juos nepanašūs”, – šypsojosi taksistas.

Rinkimų dieną iš Gazos ruožo į Izraelį buvo paleistos trys raketos, tačiau jos jokios žalos nepadarė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Izraelyje dėliojamas naujas politinis pasjansas"

  1. sausainis

    Dar to betruko.kad Lietuvos tertiorine erdve valdytu turkai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.