Kaliningrade – M.K.Oginskio muzika ir laiškai

Kovo 31 d., 19 val. Kaliningrado Filharmonijoje Tarptautinių konkursų laureatė pianistė Šviesė Čepliauskaitė, Kauno nacionalinio dramos teatro aktorė Virginija Kochanskytė ir dainininkė Giedrė Zeicaitė pristatys M.K. Oginskio kūrybą.

Programoje skambės M.K.Oginskio laiškų, memuarų, autobiografijos knygos „Laiškai apie muziką” pasisakymų fragmentai, išspausdinti I. Belza knygoje „Mykolas Kleopas Oginskis” ir Plungės kraštotyrininkės Eleonoros Ravickienės straipsnių ištraukos, A.Mickevičiaus, D. Naborovskio eilės, R.Rastausko „Berlynalijų” fragmentas. Š.Čepliauskaitė atliks M.K.Oginskio kūrinius fortepionui: Tempo di Menuetto: Polonezas F-Dur Nr.1, Polonezas F-Dur Nr.6; Polonezas d-moll Nr.9, Polonezas d-moll Nr.11; Polonezas a-moll Nr.12 (Atsisveikinimas su Tėvyne).

Koncerto metu skambės ir M.K.Oginskio romansai balsui ir fortepijonui: „Paskutinė graži rudens diena”, „Leisk man tikėti”, „Dafniui”, „Tik dėl Jūsų”, „Vystanti gėlė”, „Prisiminimai”.

Renginio rengėjai – Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos Generalinis Konsulatas Kaliningrade.

Mykolas Kleopas Oginskis gimė 1765 m. rugsėjo 25 d. netoli Varšuvos, mirė 1833 m. spalio 15 d. Florencijoje. Jis yra daugelio iki šiol Lietuvoje ir Europoje populiarių polonezų, mazurkų autorius. M. K. Oginskis žinomas ir kaip diplomatas, LDK iždininkas, vienas iš 1794 m. sukilimo vadovų.
Vaikystėje jį išmokslino prancūzų pedagogas Žanas Rolis (Jean Rolay). Vėliau M.K. Oginskis mokėsi ir pas kitus garsius pedagogus, muzikus. Sukūręs operą, parašė nemažai polonezų ir valsų. Ypač jį išgarsino polonezai, iš kurių didžiausios pasaulinės šlovės susilaukė „Atsisveikinimas su Tėvyne”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.