Tvarstis ant akies netrukdo matyti

Daugelis žino, kad kontaktiniai lęšiai nešiojami vietoje akinių ir jie skirti regėjimui gerinti. Tačiau silikoniniai kontaktiniai lęšiai yra naudojami ir gydymui. Kauno medicinos universiteto (KMU) Akių ligų klinikos medikai jais gydo akies uždegimus, ragenos opą ir padeda po akies traumos ar operacijos. Daugelį šių lęšių efektyvių ir naudingų savybių Akių ligų klinikos medikai atrado patys, prieš penkerius metus pradėję silikoninius kontaktinius lęšius taikyti minėtiems tikslams.

Veikia kaip deguonies pompa

Anksčiau ligoniai galėjo įsigyti tik vadinamųjų hidrogelinių kontaktinių lęšių. Pagrindinis senosios kartos lęšių trūkumas – jie buvo mažai pralaidūs deguoniui. Akiai reikia kvėpuoti, o kuomet jai trūksta deguonies, paburksta akies ragena, į ją įauga naujos kraujagyslės, pažeidžiamas ragenos paviršiaus vientisumas, akis tampa neatspari infekcijoms.

Dar ne taip seniai sukurti silikoniniai hidrogeliniai kontaktiniai lęšiai net šešis kartus geriau aprūpina akis deguonimi.

„Pralaidumas deguoniui – viena svarbiausių šių lęšių savybių. Jie veikia kaip deguonies pompa: pumpuoja į akies rageną deguonį, – teigė Kauno medicinos universiteto Akių ligų klinikos vaikų akių ligų gydytoja medicinos mokslų daktarė Jolanta Bendorienė. – Ragenai gaunant pakankamai deguonies, mažėja komplikacijų dėl sutrikusios medžiagų apykaitos ir ragenos infekcijos tikimybė. Šiuos lęšius galima laikyti ant akies jų nenuimant mėnesį laiko. Pacientai, sergantys kai kuriomis akių ligomis, taip pat turi galimybę nešioti kontaktinius lęšius, o to negalėjo daryti su senosios kartos lęšiais”.

Gydomosios savybės

Silikoniniai kontaktiniai lęšiai buvo sukurti regėjimui gerinti, bet, anot J.Bendorienės, gydytojai nebūtų gydytojais, jei nepastebėtų dar ir kito – gydomojo šių lęšių poveikio.

„Kai būna pažeistas akies paviršius – ragena, uždedam ant akies silikoninį lęšį ir jis veikia kaip tvarstis, – sakė gydytoja J.Bendorienė. – Akies ragena – sudėtingas mechanizmas. Jeigu joje atsiranda randas ar gili žaizda, paprastai ji sunkiai užgyja. Akys nuolat mirksi dieną, o po nakties miego, kai žaizda lyg ir traukiasi, prabudus ir atsimerkus, žaizdos paviršius vėl nusiplėšia ir žaizda atsinaujina. Labai gerai, kad galime uždėti lęšį, kuris apsaugo žaizdą ir gydo”.

Silikoniniai kontaktiniai lęšiai naudojami ir tuomet, kai sode ar miške netyčia per akį brūkšteli šakele ar žmogus akį užsigauna pirštais ir atsiranda nedidelė opa.

„Tada akis ašaroja, žmogus tampa nedarbingas. Negali vairuoti automobilio, eiti į darbą. Tokiais atvejais taip pat uždedam silikoninį lęšį, ir žmogus jaučiasi sveikas. Aišku, keletą dienų dar reikia su tuo lęšiu ant akies pabūti, kol ragena sugyja”, – sakė KMUK gydytoja J.Bendorienė.

Naudojama po sunkių operacijų

Silikoniniai kontaktiniai lęšiai tinka, kai žmogus serga diabetu ar kita sunkia liga, kai nusilpusi imuninė sistema, ir akies opa ilgai negyja, nuolat būna kaip atvira žaizda.

Šie lęšiai naudojami vyresnio amžiaus žmonėms po didelės apimties operacijų, pavyzdžiui, tinklainės atšokos.

„Tokios operacijos yra sunkios, daroma daug manipuliacijų, pakeitimų akyje, o tai ji sunkiai atlaiko, – sakė J.Bendorienė. – Į rageną prisigeria vandens, akis nebesugeba reguliuoti vandens kiekio, ragena išburksta, tampa nebeskaidri. Tada ant akies dedame silikoninį kontaktinį lęšį, kurį keičiam kas mėnesį. Gydymas paprastai būna ilgas – iki metų laiko. Kai kuriems ligoniams ragena nuskaidrėja visiškai ir išgyja, o kai kuriems – iki tam tikro laipsnio. Tačiau pagerėjimas būna beveik visais atvejais”.

Išgelbėtas regėjimas

Silikoniniais kontaktiniais lęšiais gydomos ir suaugusiųjų, ir vaikų akys. Ypač patogu šiuos lęšius naudoti mažųjų pacientų gydymui, kurie dažnai būna nekantrūs, sunkiau pakelia skausmą.

Būna atvejų, kai vaikas stovi šalia dirbančio tėčio ir į akis pribyra kalkių, arba, patekus vaikams į rankas dujų balionėliams, jie vieni kitiems pripurškia dujų į akis.

„Po akių nudegimų vaikas paprastai blogai jaučiasi, guli lovoje ir akių nepramerkia. Sunku net vaistus sulašinti. O kai uždedame ant akies silikoninį kontaktinį lęšį, žaizda po juo gyja, vaikas jaučiasi gerai ir lovoje jo jau nenulaikysi – jam įdomiau po palatą ir skyrių palakstyti”, – pasakojo vaikų akių ligų gydytoja.

Jauniausias pacientas, gydytas KMU Akių ligų klinikoje naudojant silikoninį kontaktinį lęšį, buvo vieno mėnesio kūdikis. Prieš patekdamas į Klinikas, kūdikis gydytas konservatyviu metodu porą savaičių, tačiau vis nesėkmingai. Uždėjus ant akies silikoninį kontaktinį lęšį, opa užsitraukė per porą dienų.

„Šešių mėnesių berniukui iš Šilutės dėl įgimtos patologijos grėsė akies „prakiurimas”. Situacija buvo tokia, kad akis arba prakiurs, arba ją reikės užsiūti. Tada dar buvome nelabai patyrę, tik pradėję naudoti silikoninius kontaktinius lęšius gydymui, bet pabandėme tokį lęšį uždėti šiam vaikui ant akies. Opa užsitraukė tą pačią dieną. Iki tol berniukas konservatyviu būdu buvo gydytas kelis mėnesius, bet opa vis atsinaujindavo”, – pirmuosius mėginimus gydymui naudoti silikoninius kontaktinius lęšius prisimena J.Bendorienė.

Silikoniniai kontaktiniai lęšiai vaikams taip pat taikomi, kai atsiranda opos dėl smegenų auglių arba kai vienoje akyje yra labai didelė toliaregystė, o kita akis sveika. „Paprastai tokiais atvejais išgauti gerą gydomąjį efektą su akiniais yra sunku, nes labai skirtingi akinių stiklai. Vienas stiklas labai išdidina vaizdą ir tada vienas vaizdas smegenyse didelis, o kitas normalus, todėl jie „susipjauna”. Su kontaktiniu lęšiu tie vaizdai būna vienodi, ir tada mes galime gydyti įprastais metodais”, – sakė J.Bendorienė.

Pradėję naudoti silikoninius kontaktinius lęšius 2002 metais, Kauno medicinos universiteto Akių ligų klinikos medikai taip yra išgelbėję regėjimą ne vienam ligoniui. Lietuvos medikai šioje srityje yra pasaulinio lygio. Gydytoja J.Bendorienė kontaktinių lęšių temomis skaitė mokslinius pranešimus įvairiose tarptautinėse konferencijose, yra parengusi pluoštą mokslinių straipsnių Lietuvos, JAV ir kitų šalių spaudoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.