Studento pažymėjimas laikomas nepatikimu

Kai kuriose kavinėse, naktiniuose klubuose ar net prekybos centruose apie amžių bylojantys studentų pažymėjimai nelaikomi patikimais.

Paslaugų tiekėjai tvirtina, neva studento pažymėjimas yra nepatikimas dokumentas, kadangi jis dažnai būna padirbtas. Studentams šis dokumentas neretai būna vienintelis, kurį jiems patogu nešiotis.

Tačiau Lietuvos studentų sąjunga dar nėra gavusi skundų dėl studentų pažymėjimų padirbinėjimo.

Pasak Lietuvos studentų sąjungos atstovo ryšiams su visuomene Dainiaus Dikšaičio, Lietuvos studento pažymėjimas yra patikimas dokumentas įrodant tapatybę.

„Pats įstatymas numato, jog Lietuvos studento pažymėjimas yra trečiojo lygio apsaugos dokumentas”, – teigė jis. Studento pažymėjimas, kaip trečiojo lygio apsaugos kategoriją turintis dokumentas, pagal savo apsaugos funkcijas bei įrodinėjimo galimybes neprilygsta tik pasui bei asmens tapatybės kortelei.

Nėra užfiksuota

Tačiau LSS atstovas ryšiams su visuomene D.Dikšaitis neatmeta studento pažymėjimo falsifikavimo galimybės. „Šiais laikais turbūt įmanoma yra padirbti viską. Todėl trečiojo lygio kategorija, suteikta šiam dokumentui, iš tiesų galbūt visiškai neapsaugo nuo padirbinėjimo galimybių. Bet oficialiai tokių atvejų mes dar nesame užfiksavę ir neturime tokių duomenų”, – tvirtino D.Dikšaitis.

Anot atstovo ryšiams su visuomene, tiek prekybos centruose, tiek atsiskaitymo vietose, kur vyksta pirkimų-pardavimų sutartys, visada darbdaviai ir paslaugų tiekėjai, laikydamiesi įstatymo suformuluotų taisyklių, turi galimybę reikalauti vienokių ar kitokių tapatybę patvirtinančių dokumentų.

Turėtų priimti

Pasak jo, sudėtingesnėms operacijoms, susijusioms su didesnėmis pinigų sumomis, kur yra reikalaujama objektyviai didesnių apsaugos garantijų, yra natūralu, kad studento pažymėjimas, kaip trečio lygio kategoriją turintis dokumentas, netinka.

„Bet mūsų požiūris yra toks, kad tiek keliaujant autobusu, kur studento pažymėjimas yra pripažintas kaip tapatybės patvirtinimo dokumentas ir būtinas lengvatai gauti, tiek jis naudojamas tam tikroms operacijoms buitiniame gyvenime, kurios yra gana paprastos ir nereikalauja ypatingo duomenų patvirtinimo ar identifikacijos, mes sveikiname darbdavių ir paslaugų tiekėjų žingsnį pasitenkinti studento pažymėjimu kaip dokumentu”, – teigė LSS atstovas ryšiams su visuomene D.Dikšaitis.

Išduodami patikrinus

LSS Klaipėdos regione taip pat neužfiksuota atvejų, kai būtų pastebėti falsifikuoti studentų pažymėjimai. „Atvejų, kad jie būtų padirbti, mano darbe nepasitaikė”, – tvirtino LSS Klaipėdos regiono koordinatorius Andrius Surblys.

LSS Klaipėdos regiono koordinatoriaus manymu, paslaugų tiekėjai gali pasitikėti šiuo metu naudojamais studentų pažymėjimais. „Nes studentų pažymėjimai yra išduodami studentams, prieš tai patikrinus, ar iš tiesų jis yra tos aukštosios mokyklos studentas. Tai tikrinama pagal asmens kodą. O kaip žinoma, asmens kodas yra unikalus numeris, kuris nesikartoja. Jei išryškėja koks manipuliavimo atvejis, tai toks pažymėjimas nėra gaminamas, kol nėra tikslumo”, – teigė A. Surblys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.