Pagalbos – iš Kongo

Daugiau kaip prieš ketverius metus laivo elektromechanikas Alvydas Šimkevičius tanklaiviu „Eko River” išplaukė į reisą Afrikoje.

Dabar jis vienas, likęs be pinigų ir turėdamas nebegaliojančius dokumentus, gyvena šeimininko Konge paliktame laive ir svajoja grįžti į Lietuvą.

Jūrininkas dar prieš metus galėjo nutraukti alkaną vegetavimą toli nuo tėvynės ir grįžti namo.

Kartu su juo Angolos tanklaivyje „Eko River” buvę penki klaipėdiečiai taip ir padarė.

2004 metų rudenį įgula ir kapitonas Genadijus Dmitrijevas paprašė Seimo nario Vaclavo Stankevičiaus pagalbos, nes suprato, jog laivo savininkė Angolos firma „Copeme-Pelsa” neketina sumokėti už trejus darbo metus bei kelionę į namus.

Lietuvai buvo sudėtinga pargabenti jūrininkus iš Kongo. Vieni neišsaugojo asmens dokumentų, kitų galiojimo laikas buvo pasibaigęs. Vis dėlto V.Stankevičiaus atkaklumas ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos jūrininkų sąjungos ir Jūrininkų žmonų sąjungos pastangos praėjusių metų sausį penkiems jūrininkams padėjo grįžti namo.

Tik vienas A.Šimkevičius kategoriškai atsisakė palikti laivą.

„Visa įgula, taip pat mūsų į Kongą atvykęs Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovas įkalbinėjome Alvydą vykti kartu. Bet jis pasakė, jog be pinigų nėra prasmės grįžti. Neva jį gali nuteisti už dukrai nesumokėtus alimentus”, – pasakojo kapitonas G.Dmitrijevas.

Jūrininkai mano, kad A.Šimkevičius tikriausiai patikėjo dar vienais šeimininko pažadais ir tikėjosi, kad jam vienam greičiau sumokės, nei sumokėtų šešiems.

Tačiau elektromechanikas, neseniai telefonu kalbėdamas su Seimo nariu V.Stankevičiumi, sakė, kad jam sumokėjo tik 100 dolerių.

„Apmaudu, kad jūrininkas atsisakė išvykti iš Kongo kartu su įgula. Dabar bus dar sunkiau jį iš ten ištraukti. Tačiau bandysiu”, – sakė parlamentaras.

„Klaipėdos” redakcijai vakar pavyko telefonu pasikalbėti su A.Šimkevičiumi. Jis patvirtino, kad labai nori grįžti į Lietuvą, tačiau kelionei neturi pinigų.

Be to, jūrininko knygelė nebegalioja nuo 2002 metų balandžio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.