Individualioms įmonėms taikomos mokesčių lengvatos

Kokiais atvejais individuali įmonė gali nemokėti už individualios įmonės savininką privalomojo sveikatos draudimo įmokų?

Pagal Sveikatos draudimo įstatymo (Žin., 2002, Nr. 123-5512) 17 straipsnio 3 dalį individualios įmonės už individualios įmonės savininkus gali nemokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokų, jeigu atitinka visas šias sąlygas:

1) individualios įmonės savininkas yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu (pvz. dirba pagal darbo sutartį arba yra pensininkas ir pan.), ir

2) individuali įmonė yra įregistruota VĮ „Registrų centras” kaip likviduojama, t.y. įmonei suteiktas likviduojamos įmonės statusas, ir

3) visi įmonės darbuotojai yra atleisti iš darbo.

Jeigu individuali įmonė neatitinka nors vienos iš minėtų sąlygų, tai individuali įmonė privalo mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Artimiausiu metu, t.y. už 2006 metų balandžio, gegužės ir birželio mėnesius, reikės mokėti po 29,06 Lt privalomojo sveikatos draudimo įmokų.

Kokiais atvejais individuali įmonė gautą pelną gali apmokestinti 0 proc. pelno mokesčio tarifu ir už kokius laikotarpius ši lengvata taikoma?

Pagal Pelno mokesčio įstatymo (Žin., 2001, Nr. 110-3992; toliau – PMĮ) 5 straipsnio 2 dalies pakeitimą (Žin., 2004, Nr. 60-2127), apskaičiuojant 2004 metų ir vėlesnių mokestinių laikotarpių apmokestinamąjį pelną, 0 procentų pelno mokesčio tarifu gali būti apmokestinama individualių įmonių per mokestinį laikotarpį apskaičiuoto apmokestinamojo pelno dalis neviršijanti 25 000 litų, jeigu individuali įmonė atitinka visas šias sąlygas:

1) vidutinis sąrašuose esančių darbuotojų skaičius ne didesnis kaip 10 žmonių, ir

2) mokestinio laikotarpio pajamos neviršija 1 milijono litų, ir

3) individualios įmonės savininkas ar jo šeimos nariai nėra kitų individualių įmonių savininkai, ir

4) individualios įmonės savininkas ir (arba) jo šeimos nariai paskutinę mokestinio laikotarpio dieną nevaldo daugiau kaip 50 procentų kitos įmonės akcijų (dalių, pajų).

Pritaikius minėtą lengvatą, likusi apskaičiuoto apmokestinamojo pelno dalis, t.y. viršijanti 25 000 litų, apmokestinama 15 procentų pelno mokesčio tarifu.

Ribotos civilinės atsakomybės juridiniams asmenims (UAB, AB) ši lengvata netaikoma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.