„Padėkos kaukių” įteikimo ceremonija: sustojusio laiko šou

Tarptautinę teatro dieną uostamiesčio teatralai šiemet paminėjo apdovanodami tris ryškiausius praeitų metų kūrėjus specialiu klaipėdietišku teatro prizu – „Padėkos kaukėmis”. Keturias valandas užtrukusi šventė vyko Klaipėdos dramos teatre sekmadienį, kovo 26 d.

Klaipėdos dramos teatro meno vadovo Povilo Gaidžio režisuotame vakare ir per jo pertrauką teatrališkumo nepritrūko. Scenoje dainavę Steponas Januška, kvartetas „Cappella A”, aktorė Nijolė Sabulytė, šokę jaunieji sportinių šokių atlikėjai bei šou su publika improvizavęs Simonas Donskovas į teatrą sugrąžino prabangaus tarybinių laikų restorano atmosferą. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto aktorinio meistriškumo specialybės studentų – būsimųjų teatro aktorių numeriai į renginį įliejo ne tik aistringo jaunatviško kūrybiškumo ir radikalaus humoro, bet ir mėgėjiškos agitbrigados dozę. Tik naujausių Klaipėdos dramos teatro spektaklių „Karalius Lyras” ir „Viskas apie moteris” ištraukos neleido publikai užsimiršti, kur esanti.

Per pertrauką teatro fojė eilėmis ir piešiniais pašlovinti Klaipėdos dramos teatro aktoriai – atidaryta Jolantos Vitkutės pieštų aktorių portretų paroda ir pristatyta dailininkės piešiniais iliustruota aktoriaus Broniaus Gražio sonetų knyga.

„Padėkos kaukių” įteikimo ceremonija pradėjo antrąją renginio dalį. Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas Algis Matulionis ir Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius iškilmingai paskelbė tris klaipėdietiško teatralų apdovanojimo, teikiamo už ryškiausius metų darbus ar nuopelnus teatrui, laureatus.

Klaipėdos muzikinio teatro režisierius Ramūnas Kaubrys paskelbtas metų režisieriumi už operą „Paryžiaus katedra”, Klaipėdos dramos teatro aktorė Valentina Leonavičiūtė tapo metų aktore už vaidmenį spektaklyje „Viskas apie moteris”, Klaipėdos dramos teatro aktoriui Vytautui Paukštei „Padėkos kaukė” teko už Lyro vaidmenį spektaklyje „Karalius Lyras”. Beje, meras laureatams įteikė ne tik „Padėkos kaukės” regalijas – juvelyrines kaukes su smaragdais, padėkos raštus, bet ir asmenines pinigines premijas.

Po šio kulminacinio renginio momento publika dar pusantros valandos iš naujo klausėsi tų pačių atlikėjų, o po visko dar buvo priversta drauge su aktoriais džiaugtis gana kukliomis (lyginant su ankstesniais metais) teatro rėmėjų dovanomis. Visgi akivaizdžiai per ilgai užsitęsęs renginys neaptemdė žiūrovų nuotaikos, o „Padėkos kaukių” laureatai salę apleido švytėdami iš laimės.

„Manau, kad tai padėka visiems „Paryžiaus katedrą” kūrusiems žmonėms: dailininkei J. Rimkutei, scenografui A. Šimoniui, choreografui A. Liškauskui, dirigentui I. Lapiniui, aktoriams, solistams, – susijaudinęs kalbėjo Klaipėdos muzikinio teatro režisierius Ramūnas Kaubrys. – Man atrodo, kad solistas A. Kozlovskis buvo vertas metų muzikinio spektaklio aktoriaus laurų, E. Kučinską buvo galima apdovanoti už debiutą teatre, pats spektaklis galėjo tapti metų spektakliu”, – džiaugėsi kolegų ir savo darbu režisierius.

Pačiam Ramūnui Kaubriui „Padėkos kaukė” – pirmas reikšmingas apdovanojimas. Iki šiol režisierius buvo nominuotas už spektaklį „Merė Popins” geriausio vaikiško spektaklio nominacijoje tarp respublikinių teatralų apdovanojimų „Aukso kryžiumi”.

Įvairiausių apdovanojimų ir laurų nesuskaičiuojantis Klaipėdos dramos teatro aktorius Vytautas Paukštė kuklinosi: „Jaučiuosi kaip kiekvienas ką nors darantis žmogus. Kai jam kas nors pasako ačiū, jis sako: „malonu, bet nesijaučiu to vertas”, – šypsojosi aktorius ir čia pat pajuokavo: „Be galo gražus apdovanojimas, įstabus juvelyrinis darbas. Kai bėda prispaus, vešiu į aukcioną.”

„Pasaka, džiaugiuosi. Nemoku apsakyti, ką jaučiu, – emocijomis tryško Valentina Leonavičiūtė. – Tikrai nesitikėjau tokio pripažinimo. O kai nesitiki – džiaugsmas dar didesnis. Išties man labai svarbus vaidmuo spektaklyje „Viskas apie moteris” ir nedvejodama galiu pasakyti, kad mano partnerėms N. Savičenko bei R. Šaltenytei – taip pat.”

„Padėkos kaukė” – trečiasis apdovanojimas, susijęs su spektakliu „Viskas apie moteris”. Šis D. Tamulevičiūtės režisuotas scenos kūrinys jau pelnė pagrindinius tarptautinio teatrų festivalio Albanijoje ir respublikinio teatrų festivalio Rokiškyje prizus.

Klaipėdos teatralų apdovanojimų „Padėkos kaukėmis” iniciatorius Pilies teatro režisierius Alvydas Vizgirda šiemet rūpinosi tik pačiomis laureatų regalijomis, o renginį stebėjo iš šalies.

„Man būtų nekuklu organizuoti renginį Klaipėdos dramos teatre. O šiemetiniams laureatams linkiu jaunystės. Labai gera ir džiugu buvo žiūrėti aktorinio meistriškumo studentų kūrybinius darbus. Atrodo, kol aktorius jaunas – tol įdomus. Linkiu dvasinės jaunystės visiems”, – sveikino uostamiesčio teatralus A. Vizgirda.

Ne tik kūrybinės jaunystės, bet ir naujo požiūrio į Tarptautinės teatro dienos šventę norėjosi iš teatralų. Atrodo, kad bendras visų Klaipėdos miesto teatralų darbus ir nuopelnus įvertinantis apdovanojimas „Padėkos kaukėmis” diktuoja kiek kitokią ceremoniją, kurioje būtų mažiau šou ir koncertinių elementų, o atsispindėtų visų uostamiesčio teatrų (o jų mes turime ne tiek daug) kūryba. Ypač apmaudu, kad į programą nebuvo įtrauktas metų režisieriaus R. Kaubrio darbo „Paryžiaus katedra” fragmentas. Keista, kad ceremonijoje nebuvo paminėti visi nominantai, pasiūlyti šiam garbingam apdovanojimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.