Europos Vadovų Taryba pasmerkė Baltarusijos valdžios veiksmus ir pareikalavo išlaisvinti suimtuosius

Europos Vadovų Taryba (EVT) pasmerkė šio ryto Baltarusijos valdžios veiksmus prieš taikius demonstrantus, kurie teisėtai protestavo dėl prezidento rinkimų organizavimo. Europos Sąjungos lyderiai pasmerkė Baltarusijos valdžios institucijas, nesilaikiusias demokratiniams rinkimams ESBO nustatytų įsipareigojimų, ir pareiškė maną kad kovo 19 d. įvykę Baltarusijos prezidento rinkimai turėjo esminių trūkumų. „Atvirų ir demokratinių visuomenių žemyne Baltarusija yra liūdesį kelianti išimtis”, – sakoma EVT išvadose.

Europos Vadovų Taryba nusprendė imtis ribojančių priemonių prieš asmenis, kurie atsakingi už tarptautinių rinkimų standartų pažeidimus, tarp jų – ir prezidentą Aleksandrą Lukašenką. „Mes tęsime glaudų bendradarbiavimą su mūsų tarptautiniais partneriais”, – teigiama susitikimo išvadose .

Europos Vadovų Taryba pasveikino Baltarusijos demokratinės opozicijos ir pilietinės visuomenės veiksmus, jų nuolatines ir drąsias pastangas ypatingai sunkiomis aplinkybėmis siekti demokratijos tikslų, kurios yra vertos ES visapusiškos pagarbos ir paramos. Europos Sąjunga dar kartą pakartojo esanti įsipareigojusi remti Baltarusijos visuomenę, toliau stiprindama jos pilietinę visuomenę ir demokratizaciją. ES taip pat stiprins žmonių tarpusavio ryšius ir gerins sąlygas naudotis nepriklausomais informacijos šaltiniais.

Europos Vadovų Taryba reikalauja nedelsiant išlaisvinti visus suimtuosius asmenis. Baltarusijos valdžios institucijos paragintos susilaikyti nuo veiksmų prieš tolesnius taikius protestus. Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovai paragino savo tarptautinius partnerius, visų pirma Baltarusijos kaimynus, laikytis tokio paties požiūrio į Baltarusiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.