Tarp Baltarusijoje suimtų mitinguotojų gali būti lietuvių

Baltarusijos specialioji milicija penktadienį paryčiais per žaibišką operaciją suėmė visus protesto akcijos Minsko centre dalyvius, taip beveik be pasipriešinimo užbaigdama penkias dienas trukusią beprecedentę demonstraciją prieš autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos perrinkimą.

Baltarusijos nacionalinė televizija skelbia, kad tarp suimtųjų gali būti Lietuvos ir Ukrainos piliečių.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento vedėjas Vaidotas Verba Lietuvos radijui negalėjo patvirtinti informacijos, kad Minske yra sulaikytų Lietuvos piliečių.

Tuo tarpu opozicijos rėmėjai vis dar žada nepasiduoti ir šeštadienį organizuos dar vieną mitingą.

Maždaug šimtas juodas uniformas, šalmus ir kaukes dėvėjusių specialiojo milicijos pulko pareigūnų iš pradžių blokavo valdžios nesankcionuotos akcijos dalyvius Spalio aikštėje, po to sulaikė juos ir vienas po kito susodino į furgonus.

Pasak agentūros „Interfax” korespondento, operacija užtruko maždaug dešimt minučių. Į aikštę buvo atsiųsti šeši autofurgonai MAZ su grotuotais langais.

Mitinguotojai, kurių buvo maždaug 200-300, sėdosi ant žemės ir laikėsi susikibę rankomis, tačiau milicininkai juos jėga sunešė į furgonus.

Po to milicija likvidavo demonstrantų palapinių miestelį. Palapinės buvo sukrautos į specialiai atsiųstą sunkvežimį. Pareigūnai taip pat paėmė mitinguotųjų atsineštą generatorių ir garso stiprinimo aparatūrą.

Galiausiai Spalio aikštėje pasirodė komunalinių tarnybų darbuotojai su šiukšlių surinkimo mechanine technika, kuri likvidavo visus opozicijos stovyklos pėdsakus.

Tarp suimtųjų yra ir opozicijos lyderio Aleksandro Milinkevičiaus sūnus, pranešė opozicijos lyderio žmona Ina.

„Mūsų sūnus yra tarp jų, ir mes mėginsime nuvykti ten, kur jie laikomi”, – sakė ji.

Per operaciją taip pat buvo suimta fotografė iš Amerikos Lauren Lancaster.

Kitas opozicijos kandidatas per praėjusį savaitgalį vykusius rinkimus netrukus po milicijos operacijos atvyko į Spalio aikštę ir pasmerkė valdžios veiksmus.

„Akivaizdu, kad valdžios nervai neišlaikė – jie miliciją atsiuntė naktį, kai yra kuo mažiau liudininkų”, – sakė A.Kozulinas ir pridūrė, kad visi mitinguotojai yra didvyriai.

Okrestino gatvėje esančio specialiojo izoliatoriaus budėtojas pranešė, kad demonstrantai buvo nuvežti į Minsko vyriausiosios vidaus reikalų valdybos specialųjį izoliatorių – paskirstymo punktą.

Jis atsisakė nurodyti, kiek žmonių buvo sulaikyta, tačiau patikslino, kad „atvežė visus”.

Anksčiau specialiosios paskirties milicijos pulko vadas pulkininkas Jurijus Podobevas, kuris vadovavo operacijai, pranešė žurnalistams, kad visi sulaikyti bus pristatyti į specialųjį izoliatorių, „kaip numato įstatymas”.

Jis taip pat nenurodė, kiek žmonių buvo sulaikyta, pažymėdamas, kad sulaikyti „visi mitingavusieji”.

„Revoliucija baigėsi”, – pridūrė J.Podobedas.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerijoje pranešė, kad visų sulaikytųjų veiksmai bus užprotokoluoti, o tada teisiškai įvertinti.

Tačiau Aleksandro Lukašenkos režimo oponentai žada nepasiduoti: šeštadienį jie rinksis į masinę protesto demonstraciją, pranešė jungtinės opozicijos lyderis Aleksandras Milinkevičius.

„Mes neatsisakome to, ką planavome dėl kovo 25 dienos”, – pareiškė A.Milinkevičius žurnalistams po to, kai specialiosios paskirties milicija per žaibišką operaciją Spalio aikštėje suėmė kelis šimtus protesto akcijos dalyvių, reikalaujančių naujų rinkimų.

„Mes ketiname surengti šią akciją, kuri nėra politinio pobūdžio ir yra skirta Baltarusijos Respublikos įkūrimo dienai”, – sakė jis.

„Ši valdžia gali kalbėti tik viena kalba, represijų kalba. Jie tai ir vėl parodė. To laukiau kiekvieną naktį”, – sakė A.Milinkevičius.

Kitas opozicijos lyderis Aleksandras Kozulinas suabejojo, ar opozicijai pavyks surengti šeštadienį numatytą masinį mitingą.

„Dabar, kai likviduotas palapinių miestelis, aikštę apsups milicija ir mūsų ten neįleis”, – mano A.Kozulinas.

Opozicija, kaip ir visada, kovo 25 dieną mini valdžios nepripažintą pirmosios Baltarusijos nepriklausomos valstybės paskelbimo 1918 metais dieną.

Penkias dienas vykusi protesto demonstracija neturėjo precedento šioje griežtai kontroliuojamoje valstybėje, kur saugumo tarnybos paprastai labai greitai nuslopina bet kokią pilietinio nepaklusnumo akciją, prasidėjo sekmadienį, kai A.Lukašenka buvo preliminariai paskelbtas rinkimų nugalėtoju.

Ketvirtadienį Centrinė rinkimų komisija (CRK) oficialiai paskelbė, kad pagal kovo 19 dienos rinkimų rezultatus dabartinis šalies prezidentas A.Lukašenka dar penkerius metus valdys valstybę.

CRK duomenimis, A.Lukašenka gavo 83 proc. balsų, o pagrindinis jo varžovas, jungtinės opozicijos kandidatas A.Milinkevičius, – 6,1 proc. rinkėjų balsų.

Tarptautiniai stebėtojai šiuos rinkimus apibūdino kaip neatitinkančius normų.

Nors dėl 12 metų trukusio sovietinio stiliaus valdymo A.Lukašenka Vakaruose tapo atstumtuoju, Baltarusijoje, kur gyvena 10 mln. žmonių, jis yra populiarus, nes užtikrino santykinį politinį ir ekonominį stabilumą.

Vietos politologai ir opozicijos vadovai sakė, kad neregėtą valdžios kantrumą galima paaiškinti tuo, kad ir Vakarai, ir Rusija, artimiausia Baltarusijos sąjungininkė, Minskui darė spaudimą.

Be to, kaip mano politologai, keli tūkstančiai protestuotojų centrinėje aikštėje kol kas nekėlė rimto pavojaus valdžiai, ir davė A.Lukašenkai pelnyti papildomų taškų ginče su Vakarų valstybėmis, kurios kaltina jį autoritarizmu ir fiziniu pilietinės visuomenės naikinimu šalyje.

Tačiau opozicija, kariaujanti rizikingą nervų karą su A.Lukašenka, dar nenuleido rankų ir ragina žmones masiškai dalyvauti šeštadienio mitinge, kurio metu bus reikalaujama rinkimus surengti iš naujo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.