Automobiliai savo šeimininkų lauks po žeme

Šią vasarą miesto valdžia planuoja organizuoti architektūrinių idėjų konkursą požeminio garažo Vienybės aikštėje statybai. Prieš trejus metus pradėtas rengti detalusis planas buvo patvirtintas vakar vykusiame Kauno savivaldybės tarybos posėdyje. Tikimasi, kad statybos darbai prasidės kitais metais.

Statys koncesininkas

Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas „Kauno dienai” minėjo, kad požeminiam garažui statyti greičiausiai bus ieškomas investuotojas, kuris savo statybos išlaidas atsiims iš automobilių statymo rinkliavos.

„Toks objektas miesto centrui reikalingas, nes padės spręsti mašinų statymo problemą”, – kalbėjo jis.

Pasak Savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus, vasarą ketinama surengti architektūrinių idėjų konkursą. „Jo nugalėtojui greičiausiai bus suteikta teisė parengti techninį objekto projektą”, – kalbėjo vedėjas. Konkurso rengimui iš Savivaldybės administracijos direktoriaus fondo numatoma skirti 100 tūkst. litų. „Stengsimės, kad statybos darbai prasidėtų jau kitais metais”, – vylėsi vedėjas.

Po žeme pastatytas garažas bus dviejų aukštų, jame tilps tūkstantis automobilių. Apie galimą viso projekto sumą valdininkai nesiryžo kalbėti. Anksčiau minėta, kad statinys gali kainuoti maždaug 50 mln. litų.

Išrausta žemė keliaus į salą

Požeminio garažo statybos metu bus išrausta daug žemių. „Dėl to svarbu aikštelės statybą pradėti tuo pačiu metu kaip ir Sporto rūmų, nes Nemuno saloje reikės išpilti daug grunto”, – kalbėjo N.Valatkevičius.

Patvirtintas detalusis planas apima ir M.K.Čiurlionio dailės muziejaus teritoriją. Todėl dabar ten galės būti įgyvendinamas meno kūrinių saugyklos pastato statybos projektas.

Vienybės aikštės, K.Donelaičio ir V.Putvinskio gatvių pastatų detalusis planas buvo beveik parengtas jau prieš trejus metus. N.Valatkevičius teigė, kad tada projektas užstrigo Aplinkos apsaugos departamente. „Trūko šio departamento atstovų parašo, – sakė jis. – Tačiau parengus poveikio aplinkai ataskaitą kliūčių neliko”.

Renginių vieta nesikeis

Vienybės aikštėje miestiečiams dažnai organizuojami įvairūs viešieji renginiai, koncertai. N.Valatkevičius tvirtino, kad aikštės paskirtis pastačius požeminį garažą nesikeis. Čia ir toliau vyks koncertai, kalėdiniu laikotarpiu bus puošiama eglė. Tačiau vietoj senųjų medžių bus pasodinti nauji. Dar neaišku dėl Steigiamojo Seimo ąžuolo. „Kol kas nėra realių patvirtinimų apie jo istorinę vertę, archyvinėse tarpukario laikotarpio aikštės nuotraukose jo nesimato, – teigė N.Valatkevičius. – Antra vertus, garažą galima statyti ir nešalinant šio ąžuolo”.

Neliks skandalingos aikštelės

N.Valatkevičius tvirtino, kad, pagal patvirtintą detalųjį planą, neliks skandalingos antžeminės aikštelės prie BLC verslo centro. Jo darbuotojai turės naudotis požeminiu garažu. Kauno architektai ir visuomenė prieš dvejus metus piktinosi dėl aikštelės įrengimo, rašė raštus Savivaldybei, organizavo žolės sėjos akciją. SBA koncerno įmonė „Pastatų idėjų įgyvendinimas” aikštelę savavališkai įrengė maždaug 30 arų plote, kuriame anksčiau buvo žalioji veja ir medžiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.