Kas pasakė „miau”, arba Lietuviškosios „Eurovizijos” aistros

Šią savaitę bene populiariausių diskusijų interneto forumuose bei prie kavos puodelio tema – kas Europos transliuotojų sąjungai (EBU) nusiuntė skundą, kuriame rašoma, neva konkurso taisyklės neleidžia dainoje vartoti žodžio „Eurovizija”?

Apie tai pranešė Lietuvos televizijos (LTV) muzikos laidų prodiuseris Jonas Vilimas, nuvykęs į Atėnus, kur antradienį buvo traukiami burtai dėl dalyvių pasirodymo konkurso pusfinalyje ir finale.

Lietuvos nacionalinės atrankos koordinatoriui pasirodė keista, kodėl abejonės dėl „LT United” dainos buvo išsakytos ne jam, o tiesiai EBU. Tačiau konkurso koordinatorius Svantė Stokselijus, kad jokių problemų dėl eilutės „We are the winners of „Eurovision” nėra.

Muzikologas Darius Užkuraitis, kalbėjęsis su Atėnuose esančiu Jonu Vilimu, „Vakarų ekspresui” sakė, kad minėtasis skundas nebuvo įvertintas kaip rimtas, net nebuvo įtrauktas į posėdžio dienotvarkę.

Kad ir kaip būtų, dėl galimo piktadario vardo spėliojama ir tautiečių „geraširdiškumu” piktinamasi aktyviai. Prisiminta, jog per nacionalinę atranką apie tai, kad konkurso taisyklės neleidžiančios dainos tekste minėti jo pavadinimo, interviu vienai interneto svetainei kalbėjo grupės „InCulto” lyderis Jurgis Didžiulis.

Su pačiu muzikantu susisiekti nepavyko – grupės vadybininkė Augusta Apanavičiūtė „Vakarų ekspresui” paaiškino, kad jis nusprendė keletą savaičių maksimaliai apriboti bendravimą su žiniasklaida. Pašnekovė patikino, kad grupė jokių skundų nerašė. „Nebent kuris nors narys tai padarė paslapčia nuo kitų”, – kalbėjo A. Apanavičiūtė.

Neeikvoja jėgų tuščiai

Vadybininkės teigimu, ne vienas gerbėjas ir grupės narių artimieji netgi ragino „InCulto”, nacionalinėje atrankoje užėmusius antrąją vietą, iš konkurso rengėjų reikalauti peržiūrėti rezultatus bei įvertinti, ar „LT United” kūrinio tekstas nepažeidžia taisyklių.

„Tačiau mes esame patenkinti savo pasiektu rezultatu ir neketiname imtis iniciatyvos ieškotis teisybės, nežadame tam eikvoti jėgų ir laiko”, – sakė A. Apanavičiūtė.

Domėtis intrigomis nežada ir Lietuvos atstovai šių metų „Eurovizijoje” – „LT United”. „Tokių dalykų pasitaiko kiekvienąsyk. Smagu, kad tradicija tęsiama”, – ironizavo komandos vadybininkas Vaidas Stackevičius.

Pašnekovo teigimu, „LT United” – ne iš tų, kurie daug kalba ir mažai dirba. Tad atskleisti būsimojo pasirodymo detalių ar mūsų rinktinės reklamos Europoje strategijos V. Stackevičius nepanoro.

„Neketiname su niekuo rungtyniauti, kariauti dėl simpatijų. Tiesiog įgyvendinsime savo sumanymą, kuris turėtų būti staigmena”, – lakoniškai kalbėjo pašnekovas.

Suomiai – per arti?

V. Stackevičius teigė, jog „LT United” komanda prieš konkursą nežada domėtis, kokius pasirodymus rengia konkurentai. „Tai ne į naudą – pasižiūri ir kyla noras keisti savąjį”, – argumentavo jis.

Tuo metu D. Užkuraitis, atidžiai sekantis „Eurovizijos” naujienas, jau perklausė daugumą šalims dalyvėms atstovaujančių dainų bei žiūrėjo jų televizinius pasirodymus.

Anot pašnekovo, kol kas jis negalįs išskirti kokių nors bendrų tendencijų, būdingų šių metų konkurso dainoms. Tiesa, masinio būgnų mušimo jau atsisakyta, juokėsi D. Užkuraitis. Kaip jau įprasta, konkursui pateikta nemažai vadinamųjų standartinių „eurovizinių” kūrinių, yra ir baladžių bei „neformato”, kuriam galima priskirti suomių grupės „Lordi” atliekamą dainą „Hard rock hallelujah” bei islandės Silvijos Not „Til hamingju island”. Pastarajai grupei D. Užkuraitis linkęs priskirti ir „LT United” „We Are The Winners”.

„Tai – vadinamieji „freaky” pasirodymai. Geriausia, kad pusfinalio metu jie nebūtų per arti vienas kito, nes tada gali ištikti nesėkmė – kaip per 2004-ųjų konkursą, kai Lino ir Simonos pasirodymą visai užgožė Ruslana”, – kalbėjo D. Užkuraitis.

Muzikologo nuomonė, lietuvaičiams tekusi 18-oji vieta pusfinalyje – gana gera pozicija. Tiesa, vos vienas – olandų – pasirodymas skiria lietuvaičius nuo visais požiūriais grėsmingų suomių „Lordi” – jie gegužės 18-osios pusfinalyje, kuriame iš viso pasirodys 23 dalyviai, bus 16-ti.

Kone klasikinio sunkiojo roko skambesio kūrinį atliekantys „Lordi” scenoje atrodo tikrai įspūdingai – šiurpus grimas, riaumojantis vokalas ir galybė pirotechnikos. Jos panaudojimo klausimas netgi svarstytas EBU posėdyje. Jis buvo išspręstas suomių naudai.

Islandijos atstovė, dainoje „dedanti” ant „Eurovizijos”, pusfinalyje pasirodys paskutinė.

Dėl pozicijų įtakos konkurso rezultatams diskutuoja ir interneto bendruomenė. Tinklalapyje www.esctoday.com pateiktoje apžvalgoje rašoma, kad pusfinalis būsiąs tikras muzikos stilių kokteilis.

Didžioji dauguma pusfinalio dainų – greito tempo, tad šou įsimintinumas, prognozuojama, ir šįsyk būsiąs raktas į finalą gegužės 20 d. O jis šįmet, manoma, palankus būtent pusfinalio nugalėtojams, mat jų pasirodymai vyks antroje finalo dalyje. „Daugelis pritartų, kad dainas, atliekamas vėliau, bei tas, kurios išsiskiria iš prieš ir po jos atliekamų, dažnai įsidėmi televizijos žiūrovai”, – rašoma apžvalgoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.