Saulės užtemimas Vilniaus Katedros aikštėje

Astronomai ir smalsūs žmonės jau aktyviai ruošiasi būsimam Saulės užtemimui kovo 29 dieną. Pilną užtemimą, kuomet Mėnulis kelioms minutėms visiškai uždengs Saulę galima stebėti Libijoje, Turkijoje, ir kitose Afrikos bei Azijos šalyse. Jį bus galima stebėti ir Lietuvoje, kur Mėnulis uždengs beveik 45% Saulės disko paviršiaus. Užtemimas Vilniuje prasidės iš karto po 13 val., maksimumą pasieks 3 minutės po 14 val., o pasibaigs 5 minutės po 15 val.

Astronomai kreipiasi į visuomenę ir perspėja – žiūrėjimas į Saulę be specialiai tam skirtų filtrų gali stipriai pakenkti regėjimui. Kompaktinės plokštelės, lankstūs diskeliai, aprūkyti stiklai ar kitos paskubomis pačių pasidarytos priemonės neapsaugos akių nuo visų žalingų Saulės spindulių.

Kaip ir pernai, astronomijos mėgėjai ir profesionalai kviečia prisijungti prie jų ir kartu saugiai stebėti užtemimą teleskopais ir kitomis saugiomis priemonėmis. Astronomų klubas „Albireo” užtemimą stebės tradicinėje vietoje – Vilniaus Katedros aikštėje. Čia klubo nariai ketina turėti bent tris teleskopus. Vilniaus Universiteto studentai kviečia atvykti į Čiurlionio gatvėje esančią astronomijos observatoriją. Renginiai čia prasidės 12 val. 45 min. VU observatorijoje užtemimą bus galima stebėti per teleskopą ir ekrane. Taip pat vyks transliacija iš Turkijos, kur vyks pilnas užtemimas. Vilniaus Pedagoginio Universiteto studentai užtemimą ketina stebėti prie centrinių VPU rūmų, Studentų g. 39.

Užtemimas bus stebimas ne tik Vilniuje. Molėtų pagrindinės mokyklos ir Molėtų gimnazijos moksleiviai užtemimą kviečia stebėti kartu Jaunimo g. 1 Molėtuose. Ten visu būriu keliauja ir Respublikinių moksleivių techninės kūrybos rūmų astronomijos būrelio auklėtiniai. Lieka tikėtis, kad tuo metu oro sąlygos bus palankios ir debesys neužstos vaizdo. Mat kitas toks dalinis užtemimas Lietuvoje bus matomas tik po pusantrų metų.

Astronomų klubas „Albireo” ketina artimiausiu metu atnaujinti tradicinius trečiadieninius dangaus stebėjimus iš Katedros aikštės. Šiuo metu ypač palankios sąlygos įspūdingais žiedais pasipuošusios Saturno planetos stebėjimui. Žiedai, o neretai net ir planetos debesų juostos matos net miesto sąlygomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.