Karaliui Lietuvą primins paties darytos nuotraukos

Valstybinį vizitą Lietuvoje tęsiantis Belgijos monarchas vakar apsilankė Vilniaus universitete, susitiko su Belgijos bendruomene Lietuvoje, kartu su mūsų šalies Prezidentu Valdu Adamkumi dalyvavo verslo forume. Karališkoji pora taip pat valandą skyrė pasivaikščiojimui po Vilnių.

Bendradarbiaus Lietuvos ir Belgijos universitetai

Iš ryto Albertas II, lydimas V.Adamkaus, apsilankė Vilniaus universitete (VU). Šio vizito į vieną seniausių aukštojo mokslo įstaigų Rytų ir Vidurio Europoje metu buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp VU ir dviejų Briuselio laisvųjų universitetų.

Kaip yra informavusi Prezidento spaudos tarnyba, Lietuvoje viešinčius belgų karalių ir karalienę Paolą lydi šešių Belgijos universitetų (Briuselio laisvųjų universitetų ULB ir VUB, Gento, Liuveno, Antverpeno ir Lježo) rektoriai ir vienuolika profesorių.

Belgijos ir Lietuvos akademinės bendruomenės atstovai diskutavo apie bendrą aukštojo mokslo erdvę Europoje, aptarė mokslinius pasiekimus onkologijos, kitų tyrimų, socialinių ir humanitarinių mokslų srityse.

Buvo pasirašyta VU sutartis su dviem Briuselio laisvaisiais universitetais – ULB (valoniškuoju) ir VUB (flamandiškuoju). Studijos prancūziškame valonų ULB universitete vyksta prancūzų kalba, o laisvasis Briuselio VUB universitetas kviečia studijuoti flamandų, prancūzų ir anglų kalbomis.

Tuo metu, kai Albertas II svečiavosi VU, karalienė Paola kartu su Alma Adamkiene apsilankė Vilniaus universitetinėje vaikų ligoninėje ir sostinės senamiestyje esančiame gintaro muziejuje.

Žurnalistai painiojosi kadre

Prieš pietus Belgijos karališkoji šeima „Stiklių” viešbutyje susitiko su Belgijos bendruomene Lietuvoje, o po pietų išsirengė į ekskursiją po Vilniaus senamiestį. Nors pirmąją dienos pusę Vilniuje smarkiai snigo, tačiau apie pietus dangus prasiblaivė ir oras pasivaikščiojimui buvo tinkamas.

Visų pirma belgų monarchai apsilankė Vilniaus arkikatedroje. Prie šventovės durų juos pasitiko klebonas Ričardas Doveika, kuris svečiams papasakojo apie šios bažnyčios istoriją ir pabuvo ekskursijos vadovu. Albertas II ir Paola apžiūrėjo didįjį altorių, apsilankė puošniausioje barokinėje Arkikatedros šv. Kazimiero koplyčioje.

Vėliau, kai karališkoji delegacija vėl išėjo laukan, Alberto II rankose atsirado fotoaparatas – karalius nusprendė pats įamžinti Gedimino prospektą, apie kurį jam ką tik papasakojo prancūziškai kalbanti gidė. Deja, karaliaus veidu netrukus nusirito teatrališka nusivylimo grimasa, o rankos su fotokamera nusviro – norimą užfiksuoti urbanistinį peizažą jam užstojo kelios dešimtys Lietuvos ir Belgijos žurnalistų, kurie patys puolė fotografuoti fotoaparatu besitaikantį monarchą. Tačiau apsaugos pareigūnai mikliai praskirstė tarptautinę žiniasklaidos atstovų minią ir Albertas II galėjo nekliudomas spustelėti savo fotoaparato mygtuką.

Elgetai atiteko karališka išmalda

Kitas ekskursijos maršruto punktas buvo lietuviškas vėlyvosios gotikos šedevras – Šv. Onos bažnyčia. Tačiau karališkoji pora čia ilgiau neužtruko ir po kelių minučių jau buvo pakeliui prie Aušros vartų.

Nuo čia Albertas II ir Paola, nuolat stabčiodami prie įvairių žymesnių objektų, žingsniavo apie puskilometrį iki Nacionalinės filharmonijos pastato. Jeigu ne minia žurnalistų ir gausi palyda, praeiviai galbūt net nebūtų atkreipę dėmesio į kuklią vyresnio amžiaus porą, primenančią pasiturinčius turistus.

Karalius nesiliovė fotografavęs kiekvieno jo dėmesį patraukusio pastato, o karalienė sušelpė prie Aušros vartų klūpančią elgetą. Pinigus vokelyje jai mikliai padavė vienas belgas iš karališkosios palydos.

Iš išorės apžiūrėję Aušros vartų koplyčią ir pasisveikinę su šventiškai apsitaisiusiais koplyčios ir Šv. Teresės bažnyčios dvasiškiais, kurie, beje, karališkajai porai įteikė gėlių puokštę, karalius Albertas II ir karalienė Paola vėliau pro arkinius vartus trumpam įžengė į stačiatikių Šv. Dvasios vienuolyno teritoriją.

Ties Nacionaline filharmonija karališkoji šeima išsiskyrė: karalius išvyko į viešbutyje „Crowne Plaza” surengtą verslo forumą, o karalienė – rengtis vakariniam priėmimui, kuris karališkosios šeimos vardu buvo surengtas Prezidento V.Adamkaus ir ponios A.Adamkienės garbei.

Degustavo lietuvišką produkciją

Verslo forumas surengtas tam, kad Lietuvoje kartu su karaliumi viešintiems Belgijos verslininkams būtų pristatyta šalies ekonomikos raida po įstojimo į Europos Sąjungą ir aptarti Belgijos ir Lietuvos prekybos bei ekonominiai santykiai. Abiejose šalyse investavę verslininkai Lietuvos-Belgijos verslo forume dalijosi patirtimi apie galimybes pradėti verslą Lietuvoje ir Belgijoje.

Forume apsilankiusiems Albertui II ir V.Adamkui buvo pasiūlyta degustuoti Lietuvą reprezentuojančius „Rokiškio sūrio”, „Biovelos”, „Vilniaus duonos”, „Alkavos”, „Rūtos” gaminius, „Alitos”, „Anykščių vyno”, „Lietuviško midaus”, „Švyturio-Utenos alaus” ir „Stumbro” gėrimus.

Šiandien, paskutiniąją vizito dieną, karalius Albertas II ir karalienė Paola lankosi Trakuose ir Kaune. Po pasitikimo ceremonijos Kauno rotušėje ir pietų belgų karalius apsilankys Kauno technologijos universitete, o karalienė – M.K.Čiurlionio muziejuje. Vėliau jiedu jau kartu turėtų apžiūrėti Pažaislio vienuolyną ir Prisikėlimo bažnyčią. Trakuose ir Kaune Belgijos monarchus lydės Prezidentas V.Adamkus su žmona Alma.

Šiandien vakare Belgijos monarchai iš Karmėlavos oro uosto specialiuoju reisu išvyksta namo į Briuselį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Karaliui Lietuvą primins paties darytos nuotraukos"

  1. Bonius

    Sakykit prašau,kodėl stengiatės uždengti moterms plaukais akis,kaip žirgams,kad
    nesibaidytų.Iš kur tokia
    šlykšti mada?

  2. sky-m

    8) KAM SLYKSTU,O KAM NBEA 😛 Siajp moterys pacios renkas kada ir kam akis rodyti,o kam nea 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.