Savivaldybė įklimpo V.Chomičiaus mokyklos skolose

Į Kauno miesto savivaldybės veiklos istoriją artimiausiu metu gali tekti įrašyti dar vieną nesėkmingą pirkimo-pardavimo sandorį. Miesto valdžia prieš penkis mėnesius sumokėjo 750 tūkst. litų dydžio „rankpinigius” tikėdamasi iš Valdemaro Chomičiaus krepšinio mokyklos įsigyti sporto kompleksą, tačiau šis turtas tebėra areštuotas teismo.

Neįvertino konkurencinių sąlygų

Kauno miesto taryba dar praėjusių metų rugsėjį nutarė už 2,36 mln. litų įsigyti V.Chomičiaus krepšinio mokyklai priklausančią sporto salę, įkurtą buvusioje „Šilko” teritorijoje, Vilijampolėje.

Tokio pirkinio labai laukia „Gajos” sporto mokykla, kuri turi būti iškeldinta iš A.Mickevičiaus gatvėje esančių patalpų, jau oficialiai priklausančių Teisingumo ministerijai.

Apie sunkią finansinę padėtį, į kurią pateko praeityje garsaus krepšininko mokykla, jau ne kartą rašėme „Kauno dienoje”. Viešoji įstaiga dar 2003 metais iš „Parex banko” pasiskolino 600 tūkst. litų, kuriuos investavo į sporto salės statybą. Už kreditą krepšinio mokykla įkeitė dar nebaigtą įrengti salę ir keturių kambarių butą.

„Tuo metu atrodė, kad pasistatę salę sėkmingai dirbsime ir per šešerius metus sugebėsime atiduoti kreditą. Tačiau neįvertinome gana įtemptų konkurencinių sąlygų ir vėlavome atsiskaityti su banku”, – „Kauno dienai” aiškino mokyklos direktorė Eglė Juozapavičienė.

„Parex bankas” suskubo areštuoti įkeistą skolininko turtą ir 2005 metų vasarį kreipėsi į teismą dėl priverstinio skolos išieškojimo. Finansinė pretenzija siekė 509 tūkst. 713 litų, iš kurių 490 tūkst. – negrąžintos paskolos dalis, o likusi suma – priskaičiuotos palūkanos ir delspinigiai.

Nesiūlė pirkti katės maiše

Į teismų maratoną įsukta V.Chomičiaus krepšinio mokykla nutarė parduoti sporto salę, o už gautus pinigus atsiskaityti su „Parex banku”. Nauju sporto kompleksu su visa įranga susidomėjo Kauno miesto savivaldybė, kuri kaip tik buvo pradėjusi ieškoti patalpų „Gajos” sporto mokyklai. Pastaroji turėjo būti iškelta iš A.Mickevičiaus gatvės, nes čia esantys pastatai, tarp jų ir „Senasis trestas”, perduoti Teisingumo ministerijai. Pastaroji čia ketina įkurdinti Kauno apygardos teismą bei Kauno apygardos administracinį teismą.

Praėjusių metų rugpjūčio 9-ąją Savivaldybė pradėjo derybas su V.Chomičiaus krepšinio mokykla dėl sporto komplekso įsigijimo. Susitarta jį įsigyti už 2,36 mln. litų.

„Savivaldybei tikrai nesiūlėme pirkti katės maiše. Tarybos nariai apžiūrėjo salę ir palankiai ją įvertino. Mes pasidžiaugėme, kad sporto kompleksas nebus paverstas gamybinėmis patalpomis, o visa įranga galės naudotis vaikai. Tokiam sandoriui pritarė ir V.Chomičius, kuris šią salę pirmiausia statė vaikams”, – dėstė E.Juozapavičienė.

Anot jos, nuo pat derybų pradžios Savivaldybė žinojo, kad sporto kompleksas yra areštuotas, o mokykla turi finansinių problemų.

Derybas sustabdė varžytynės

Tiek Savivaldybė, tiek V.Chomičiaus krepšinio mokykla planavo gana greitai užbaigti ši sandorį. Pirmuoju įnašu turėjo būti atsiskaitoma su banku, o disponavimo teisę atgavę pardavėjai planavo greitai parduoti nekilnojamąjį turtą. Tačiau visus planus sugriovė netikėtai paskelbtos varžytynės.

Rugpjūčio 16-ąją, praėjus tik savaitei po oficialiai prasidėjusių Savivaldybės ir krepšinio mokyklos derybų, sporto kompleksas parduodamas iš varžytynių už vos daugiau kaip 1 mln. litų.

Derybos nutrūko, o miesto valdžios atstovai net buvo pasiryžę derybas tęsti su naujuoju savininku. Tačiau pastarasis nesuspėjo laiku įmokėti pinigų, nors įstatymo numatytas 5 dienų terminas jam buvo pratęstas dar 13-kai dienų.

Nors varžytynės buvo paskelbtos neįvykusiomis, jų laimėtojas mėgino teisybės ieškoti teismuose, reikalaudamas dar kartą pratęsti pinigų sumokėjimo terminą, tačiau jo prašymas buvo atmestas.

Savivaldybė vėl atnaujino derybas su V.Chomičiaus krepšinio mokykla. Pernai spalio 18-ąją abi pusės pasirašė preliminarią pirkimo-pardavimo sutartį, o Savivaldybė įsipareigojo pirmąjį įnašą – 758 tūkst. litų – pervesti į antstolės sąskaitą.

Jau po trijų dienų tai ir buvo padaryta. Tačiau sporto salės Savivaldybė neturi iki šiol.

Papildomas ieškinys

Paaiškėjo, kad V.Chomičiaus krepšinio mokyklos vargai dar nesibaigia. „Parex bankas” vėl kreipėsi į teismą ir paprašė iš buvusio kreditoriaus papildomai priteisti dar 200 tūkst. litų delspinigių. Teismas kovo pradžioje priėmė sprendimą areštuoti sporto kompleksą.

E.Juozapavičienė įsitikinusi, kad naujas banko ieškinys yra visiškai nepagrįstas, nes esą visus delspinigius teismas jau buvo anksčiau priteisęs: „Taip, mes nesiginame, kad buvome skolininkai, tačiau dabar su banku esame visiškai atsiskaitę. Bankas elgiasi nesąžiningai. Papildomos jo pretenzijos primena šantažą, juolab kad delspinigiai sudaro trečdalį sumos, kurią skolinomės iš banko”.

Mokyklos direktorė teigė turinti įtarimų, kad ir paskelbtos varžytynės, ir pastarasis reikalavimas yra specialiai kuriamos kliūtys kuo greičiau parduoti sporto kompleksą Savivaldybei.

„Spėju, kad galbūt buvo siekta mus pašalinti iš šito žaidimo. Atsiradus kitam pardavėjui, salė Savivaldybei galėtų būti siūloma už didesnę kainą, nei sutarta su mumis”, – svarstė E.Juozapavičienė.

Gina savo interesus

Tuo tarpu „Parex banko” Kauno filialo valdytojas Mindaugas Bičkauskas nesileido į platesnes diskusijas dėl pateiktų finansinių pretenzijų, kurias turės išnagrinėti teismas.

„Pinigus priskaičiavome pagal mūsų „Parex banko” ir V.Chomičiaus krepšinio mokyklos paskolos sutartį. Kol nėra teismo nutarties, mes šio ginčo nekomentuojame. Manome, kad esame teisūs. Visus teisinius motyvus išdėstėme savo ieškinyje, belieka laukti teismo sprendimo”, – teigė M.Bičkauskas.

„Parex banko” atstovas taip pat atsisakė komentuoti E.Juozapavičienės įtarimus, akcentuodamas, kad bankas tik gina savo interesus ir nesikiša į Savivaldybės ir V.Chomičiaus krep?inio mokyklos planus.

„Mes tik norime atgauti tai, ką buvome susitarę paskolos sutartyje”, – kategoriškai pareiškė M.Bičkauskas, atmetęs bet kokius įtarimus dėl „nesąžiningo žaidimo”.

Sutarties sąlygos nepažeistos

Vis dėlto komercinio banko veiksmai sukėlė įtarimų ir Savivaldybės Viešųjų pirkimų ir privatizavimo skyriaus vedėjui Raimondui Mačikėnui. Pastarasis prisipažino tegalintis reikšti savo asmeninę nuomonę, nes deryboms vadovavęs Ekonomikos departamento direktorius Alvydas Gineitas ?iuo metu atostogauja.

„Atrodo, kad Savivaldybė tapo savo pačios veiksmų įkaite. Dalį pinigų mes sumokėjome pagal pasirašytą sutartį, tačiau jos sąlygų nei Savivaldybė, nei V.Chomičiaus mokykla nepažeidė. Didžiausia bėda yra ta, kad mes negalime imtis jokių veiksmų ir daryti įtaką esamai padėčiai”, – apgailestavo Savivaldybės atstovas.

R.Mačikėnas teigė matąs vienintelę išeitį iš susidariusios situacijos – jeigu bankas atsisakytų ketinimų areštuoti sporto kompleksą arba bent jau sėstų derybų kartu su Savivaldybe ir V.Chomičiaus krepšinio mokykla.

„Keistai atrodo situacija, kai vienas teismas seka kitą, ir, nors priimami palankūs sprendimai krepšinio mokyklos naudai, bylinėjimasis vis tiek tęsiasi. Bankas neprieštaravo tuo metu, kai Savivaldybė pervedė sumą antstolei. Jeigu jie vėliau persigalvojo dėl papildomų delspinigių, tai šiuo atveju Savivaldybė jau yra niekuo dėta, nors bankininkų elgesys neatrodo korektiškas”, – dėstė Viešųjų pirkimų ir privatizavimo skyriaus vedėjas.

Spaudžia Teisingumo ministerija

V.Chomičiaus krepšinio mokyklos direktorė E.Juozapavičienė mato vieną išeitį iš susidariusios padėties – Savivaldybei ketinama siūlyti pervesti 200 tūkst. litų į teismo depozitinę sąskaitą, kad areštas sporto kompleksui būtų panaikintas, o turtas pagaliau parduotas. Tokiu atveju Savivaldybei tektų sumokėti 200 tūkst. litų mažesnę sumą.

„Jeigu mokykla bylą pralaimės, tai bus tik mūsų nuostolis, nors mes esame pasiryžę dėl to kovoti”, – tvirtino E.Juozapavičienė.

Viešųjų pirkimų ir privatizavimo skyriaus vedėjas R.Mačikėnas nesiėmė spręsti, kokia bus Savivaldybės pozicija, tačiau buvo įsitikinęs, kad vertėtų laukti teismų pabaigos: „Įtariu, kad teisme šiuo klausimu sprendimas gali būti priimtas greičiau nei Savivaldybėje”.

Jis neatmetė galimybės, kad Savivaldybė gali pasitraukti „iš šio žaidimo”, tačiau galvos skausmas, kur i?kelti „Gajos” sporto mokyklą, liks.

„Gajos” sporto mokykla šiuo metu glaudžiasi Savivaldybei jau nebepriklausančiose patalpose. Kaip jau esame rašę, A.Mickevičiaus gatvės 8a ir 18a pažymėtuose pastatuose daugelį metų buvo įsikūrusi ne tik ši mokykla, bet ir keli kultūros kolektyvai, dviejų salių kino teatras. Oficialiai šios patalpos jau perduotos Teisingumo ministerijai, kuri baigia atlikti rekonstrukcijos projektą ir planuoja darbus. Atnaujintuose pastatuose turėtų įsikurti du teismai.

Teisingumo ministerijos atstovas spaudai Dainius Radzevičius „Kauno dienai” patvirtino, kad ministerija jau skyrė lėšų būtinoms investicijoms, tad patalpų atlaisvinimo klausimas yra labai aktualus: „Mes nuolatos primename Savivaldybei apie būtinybę kuo greičiau iškeldinti kolektyvus, perduoti pastatus ir net siūlėme tarpininkauti padedant surasti laikinas patalpas sporto mokyklai”.

D.Radzevičius užsiminė, kad Savivaldybei buvo siūloma laikinai pasinaudoti Nepilnamečių pataisos namuose esančia sporto sale, tačiau miesto valdžia šį pasiūlymą nuleido negirdomis.

Laimė, kad valdininkai bent jau nesusigundė tokia galimybe, nes jauniesiems sportininkams, kaip dabar aiškėja, būtų tekę gana ilgai treniruotis kone kartu su nuteistaisiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.