Izraelis gyvena rinkimų ritmu

Kovo 28 dieną Izraelyje vyks pirmalaikiai Kneseto rinkimai. Vietos politologai ir politikai neabejoja premjero Arielio Šarono pernai įsteigtos partijos „Kadima” sėkme. Pagal paskutinius apklausų duomenis, kuriuos spausdina pagrindiniai Izraelio laikraščiai, „Kadima” turėtų gauti 35-39 mandatus. Į Knesetą bus išrinkta 120 narių.

„Šie rinkimai neįdomūs, nes jie nieko nepakeis, o rezultatai jau dabar žinomi”, – teigė Tel Avive sutiktas išeivis iš Rusijos.

Oponentai smarkiai atsilieka

Pagal paskutinius apklausų duomenis, iki šiol šalį valdžiusi „Likud” partija naujajame Knesete gali tikėtis nuo 14 iki 19 mandatų, o Darbo partija „Avoda” – nuo 16 iki 20. Tuo tarpu žydų ortodoksų partijai „Shaas” prognozuojamos 8-10 vietų naujajame Knesete. Kitos partijos smarkiai atsilieka.

Rinkimuose dalyvauja ir didelis būrys smulkių partijų. Kai kurių jų tikslai kelia šypsenas. „Pas mus yra tikrai juokingų partijų. Pavyzdžiui, viena jų kovoja už vyrų teises. Smulkios partijos rinkimuose gali sulaukti vos kelių šimtų balsų”, – teigė žymus Izraelio politologas Aleksandras Etermanas. Norint patekti į Knesetą reikia surinkti bet 2 procentus balsų.

Apie simpatijas nekalba

„Kauno dienos” Tel Avive ir kituose Izraelio miestuose kalbinti vietos gyventojai nebuvo linkę atskleisti savo politinių simpatijų, o kai kurie pareiškė, neketinantys dalyvauti rinkimuose. Net tarptautinio centro Beit Berl, kuriame gyvena įvairių šalių žurnalistai, darbuotojai teigė nenorintys kalbėti apie politines nuostatas.

„Atsiprašau, tačiau politinės simpatijos – tai jau mano asmeninis reikalas”, – „Kauno dienai” sakė vienos tarptautinės programos vadovė Berta Greisman.

Iki šiol vykusiuose Kneseto rinkimuose gyventojų aktyvumas svyravo nuo 78 iki 80 procentų. Tiesa, 2003-iaisiais dalyvavo vos 65 procentai rinkėjų. Panašus skaičius rinkėjų turėtų dalyvauti ir kitą savaitę vyksiančiuose rinkimuose. Pagal apklausų duomenis, net 21 procentas Izraelio rinkėjų nežada balsuoti.

„Neskubėkite daryti išvadų. Galite gatvėse klausinėti žmonių, tačiau jie jums nieko nepasakys”, – teigė žymus Izraelio politologas A.Etermanas.

Buvęs ministras įžvelgė nemažai grėsmių

Pastarosiomis savaitėmis užsienio šalių žurnalistams ypač sunku prakalbinti į Knesetą besibalotiruojančius politikus. Jų darbotvarkės tiesiog perkrautos, todėl dažniausiai išgirsti mandagų atsiprašymą. Buvęs vidaus reikalų ministras partijos „Likud” narys Natanas Šaranskis vis dėlto rado laiko susitikti su užsienio šalių žurnalistais.

„Likud” partijos plakatai skelbia: „Sustabdyti atsitraukimą”. N.Šaranskio teigimu, vienašališkai priimtas Izraelio sprendimas pasitraukti iš Gazos ruožo kelia didelį pavojų. „Netikiu, kai tai padės pasiekti taiką. Dabar, per rinkimų kampaniją, tai – pagrindinis klausimas”, – teigė politikas.

Izraelio politologų teigimu, partija „Kadima” pasiekti pergalę rinkimuose gali sutrukdyti nebent teroristiniai išpuoliai. „Likud” partijos nario teigimu, teroristinių aktų grėsmės nereikėtų sieti su rinkimais.

„Mūsų šalyje žmonių saugumu rūpinamasi 24 valandas per parą. Nemanau, kad „Hamas” tikslas – užkirsti partijai „Kadima” kelią į valdžią. Reikia suvokti, kad teroristai bombas sprogdina tada, kai tik gali. Mūsų tikslas – užkirsti tam kelią”, – teigė buvęs Izraelio vidaus reikalų ministras.

Reklaminė kampanija griežtai kontroliuojama

Skirtingai nei Lietuvoje, Izraelyje per rinkimų kampaniją partijos negali užsakyti komercinės reklamos televizijos kanaluose. Tiesiog transliuojami visų partijų klipai, už kuriuos sumoka valstybė.

Pasak vietos televizijos kompanijų atstovų, juodosios rinkimų technologijos tiesiog neįmanomos, nes už tai gresia šimtais tūkstančių JAV dolerių skaičiuojamos baudos.

„Pas mus uždrausta paslėpta reklama. Kartą transliavome koncertą, kurį rėmė viena stambi kompanija, speciali komisija tai įvertino kaip paslėptą reklamą. Teko sumokėti 100 tūkstančių JAV dolerių baudą”, – teigė Izraelyje populiaraus „9 kanalo” atstovai.

Tuo tarpu Izraelio laikraščiai tiesiog mirga nuo politinės reklamos. Tel Avivo gatvėse taip pat netrūksta reklaminių plakatų. Dažniausiai jie kabinami didesnių gatvių sankryžose. Mažesniuose miesteliuose reklaminių stendų nėra daug.

Apie partijų lyderius sklinda legendos

Izraelio politologai neslepia, kad A.Šaronui su bendražygiais pasitraukus iš „Likud” ir įkūrus „Kadima”, valdančiosios partijos likimas miglotas.

Apie „Likud” vadovu tapusį buvusį premjerą Benjaminą Netanjahu Izraelyje pasakojamos tiesiog legendos. Jis Izraeliui vadovavo 1996-1999 metais. Šį laikotarpį geriausiai iliustruoja posakis „per dvi savaites – vienas skandalas”. Buvęs premjeras pagarsėjo ne tik savo meilės nuotykiais, bet ir įvairiomis politinėmis klaidomis. Tiesa, jo populiarumas šoktelėjo, kai prieš keletą metų jis tapo finansų ministru.

„Po kiekvienos nesėkmės B.Netanjahu išvykdavo iš Izraelio į JAV. Manau, kad jis jau gali krautis lagaminus”, – šypsojosi politologas A.Etermanas.

Dar kandžiau Izraelio analitikai kalba apie pernai įsteigtą „Kadim” partiją. „Kalėjime būtų galima atidaryti atskirą skyrių”, – sakė A.Etermanas.

Laikinojo premjero karjera prilyginama stebuklui

Politologų teigimu, steigdamas naują partiją A.Šaronas tiksliai viską apskaičiavo, tačiau negalėjo net pagalvoti apie netikėtą savo ligą. Šiuo metu jis guli ištiktas komos vienoje Jeruzalės ligoninių.

Oficialūs Izraelio pareigūnai nelinkę kalbėti apie premjero sveikatos būklę. „Nieko naujo”, – „Kauno dienai” teigė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Edis Šapiro.

Laikinojo premjero Ehudo Olmerto karjera tapo savotišku stebuklu. Iki tol jis buvo premjero pavaduotoju, tačiau tai – gana formalus postus. A.Šarono įpėdiniais buvo laikomi visai kiti politikai. Juolab E.Olmertas pagarsėjo įvairiomis finansinėmis bylomis, kurios mįslingomis aplinkybėmis buvo uždarytos. Dabar jis laikomas realiausiu kandidatu į premjero postą.

Galimų koalicijų mozaika

Izraelio laikraščiuose jau pradėta dėlioti ir galimas koalicijas. Partijos „Kadima” atstovai pareiškė, kad koalicija su „Likudu” yra įmanoma, jeigu jos lyderiu taps buvęs užsienio reikalų ministras Silvanas Šalomas, kuris pakeistų dabartinį lyderį B.Netanjahu.

Politologų teigimu, šis „Kadima” vadovų pareiškimas – dar vienas būdas suskaldyti ir taip jau stipriai nukraujavusią „Likud”. Jų nuomone, šis scenarijus – gana realus.

Pasak laikinojo premjero E.Olmertos bendražygių, koalicija su „Likud” pranašesnė nei su „Avoda”. „Būdami opozicijoje „Likud” nariai keltų didesnę grėsmę”, – Izraelio dienraščiams teigė „Kadima” atstovai.

Dviejų partijų era baigėsi?

Iki šiol Izraelio premjerus deleguodavo vos dvi partijos – „Avoda” ir „Likud”. Tačiau artėjantys rinkimai turėtų pakeisti vietos politines tradicijas.

Politologai teigė, kad skaudžiausia, jog prie valstybės kūrimo ištakų stovėjusiai „Avoda” vėl gresia nesėkmė.

Šią savaitę Izraelyje padaugėjo užsienio žurnalistų. Visi jie turi gauti oficialią Izraelio vyriausybės akreditaciją. Preliminariais duomenimis, rinkimus nušvies apie 800 užsienio žurnalistų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.