Vietoj vokelių su pinigais – mėsos maišeliai

Pirmadienį, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjai krėtė algas mokėjusią Krekenavos agrofirmą, jos darbuotojai nebegavo algų vokeliuose.

Užtat dauguma jų išėjo iš darbo nešini maišeliais. Juose buvo po 5 kilogramus mėsos.

Parūkytų dešrų, šiek tiek šviežios skerdienos bei kitokių įmonės gaminių įteikta kaip priedas prie mėnesio atlyginimo.

„Lietuvos ryto” žiniomis, daugeliui darbuotojų buvo padidintas atlyginimas. Vietoj anksčiau buvusio minimumo atlyginimų lapeliuose įrašyti 700 litų.

Kratoms buvo pasirengta

Tą pačią dieną FNTT Panevėžio skyriaus darbuotojai atliko kratas bendrovės, priklausančios Darbo partijos vadovo Viktoro Uspaskicho šeimai, Krekenavos bei Kėdainių padaliniuose.

Buvo krečiami ir kelių cechų meistrų namai. Tyrimą atliekantys pareigūnai išsivežė kai kuriuos dokumentus bei kompiuterius.

Kai kurių šaltinių teigimu, Krekenavos agrofirmoje jau praėjusią savaitę buvo laukta kratų, tad joms pasirengta.

Sunerimusius darbuotojus vadovai ramino, kad po kelių mėnesių viskas aprims ir sugrįš į savo vėžes.

Politiko žmona išgąsdino

Prasidėjus triukšmui dėl neoficialiai darbuotojams mokamų pinigų, ne kartą buvo kviečiami darbuotojų susirinkimai.

Į agrofirmos padalinius Panevėžio ir Kėdainių rajonuose atvykusi Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho žmona Jolanta Uspaskich pati kalbėjosi su darbuotojais.

Į kažkieno mestą repliką dėl mažų atlyginimų politiko žmona atsakė, kad bendrovė moka tiek, kiek pajėgia.

Pasak kai kurių Krekenavos gyventojų, J.Uspaskich leidusi suprasti, kad dėl kilusio triukšmo gali tekti uždaryti Kėdainių cechą ir paleisti jo darbuotojus. Tai išgirdę žmonės sunerimo.

Todėl daugelis agrofirmos darbuotojų sutiko, kad anksčiau vokeliuose mokėti priedai prie oficialaus atlyginimo būtų pakeisti bendrovės produkcijos gaminiais.

Mokesčiai – ir už dešrą

„Mes kol kas neturime informacijos, kad Krekenavos agrofirma savo žmonėms mokėtų mėsos gaminiais. Jeigu taip yra, be abejo, mokestiniu požiūriu nėra gerai. Tai pajamos natūra. Jos turi būti apmokestinamos.

Net jei mėsos maišelis įteikiamas kaip premija, vis vien tai su darbo santykiais susijusios pajamos, už kurias reikia mokėti mokesčius”, – vakar „Lietuvos rytui” teigė Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo pavaduotoja Rasita Žilinskienė.

Bendradarbiai nebesikalba

„Agrofirmoje dirbantys žmonės pikti dėl to, kas vyksta. Tačiau man apie tai į akis niekas nesako.

Tik viena moteris algų dieną pasakė, kad per mane žmonės neteko pinigų.

Kiti bendradarbiai nuo to laiko, kai kilo šis triukšmas, su manimi visai nesikalba. Dirbu tyloje”, – sakė agrofirmos mėsos sūdytoja Krekenavos miestelio gyventoja Dalia Budrevičienė.

Po to, kai ši moteris viešai pripažino dalį atlyginimo gaunanti vokelyje, Krekenavos agrofirma susidomėjo teisėsaugos institucijos.

Pasiūlė pačiai išeiti iš darbo

Antradienį pasibaigus pamainai D.Budrevičienė buvo pakviesta į Krekenavos agrofirmos generalinės direktorės Virginijos Ragauskienės kabinetą.

„Man buvo pasiūlyta moteriškai pasikalbėti. Direktorė pasakė, kad neseniai pradėjo eiti šias pareigas, kad jai skaudu, kai agrofirmoje atliekamos kratos ir teršiamas bendrovės vardas.

Direktorė ėmė raginti mane išeiti iš darbo. Jeigu pati parašyčiau pareiškimą, man pažadėjo iš karto sumokėti kelių mėnesių atlyginimą”, – pasakojo D.Budrevičienė.

Moteris tvirtino iš bendrovės direktorės nesulaukusi jokių priekaištų ar grasinimų.

Bet vadovė nupasakojusi, kas D.Budrevičienės laukia ateityje – ikiteisminis tyrimas baigsis, politikai pasinaudos situacija, ir viskas nuslops.

„Man leido suprasti, kad aš liksiu už borto. Iš V.Ragauskienės kalbos supratau, kad ji yra įsitikinusi V.Uspaskicho galia, todėl tyrimas baigsis agrofirmos naudai”, – prisiminė pokalbį D.Budrevičienė.

Atsakymą žinojo iš anksto

Krekenaviškė pažadėjo per naktį pagalvoti apie pasiūlymą ir šiandien pranešti savo sprendimą.

„Kalbėdama apie vokeliuose mokamą algą aš pasakiau teisybę. Nepadariau nusikaltimo, žmogaus neužmušiau, todėl nežadu savo noru išeiti iš darbo. Tegul patys atleidžia, jei turi už ką”, – vakar vakare „Lietuvos rytui” sakė D.Budrevičienė, iš anksto žinojusi, kokį atsakymą pateiks Krekenavos agrofirmos direktorei.

Atliks kompiuterių ekspertizes

„Nuo tyrimo pradžios apklausta maždaug 150 žmonių. Nesame nustatę skaičiaus, kiek dar turėtume apklausti. Tačiau apklausos tęsiamos.

Kalbėsimės ne tik su Krekenavos miestelyje, bet ir su Kėdainiuose gyvenančiais agrofirmos darbuotojais”, – sakė FNTT Panevėžio skyriaus viršininkas Arnas Urbanavičius.

Jis nekomentavo apklausų rezultatų. Paklaustas, kada turėtų būti baigtas tyrimas, A.Urbanavičius nenurodė konkrečios datos: „Dirbsime tol, kol bus surinkti įrodymai, kad bylą būtų galima atiduoti į teismą arba nutraukti”.

A.Urbanavičius pridūrė, kad bus bandoma atkurti net ištrintą iš agrofirmos kompiuterių informaciją.

Žmonės pyksta netekę vokelių

Didžioji dalis Panevėžio rajone esančio Krekenavos miestelio gyventojų dirba agrofirmoje.

Po to, kai gatavos produkcijos cechas buvo perkeltas į Kėdainius, ten kasdien važinėja ir žmonių iš Panevėžio rajono. Dalis krekenaviškių dirba netoli šio miestelio esančiose agrofirmos kiaulių fermose.

Nustojus mokėti atlyginimus vokeliuose, tai kaipmat pajuto Krekenavos miestelio parduotuvės.

Čia užsukę žmonės išleidžia kur kas mažiau pinigų nei anksčiau.

Apie skandalą agrofirmoje kalbėję žmonės nenorėjo sakyti savo vardo ir pavardės.

Daugelis buvo nepatenkinti, netekę anksčiau vokeliuose gautų iki 700 litų: „Dešros gerai, bet kuo susimokėti už elektrą?”

Viena moteris sakė nuoširdžiai apsidžiaugusi, kad pagaliau nustota mokėti algas vokeliuose: „Ar jūs manote, kad mes, žmonos, matydavome tuos vyrų gaunamus pinigus? Dauguma vokelių nukeliaudavo į Krekenavos alaus barą.

Dabar aš džiaugiuosi – vyras neina į barą, žaidžia su vaikais, remontuoja namus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vietoj vokelių su pinigais – mėsos maišeliai"

  1. Ona

    Jus galvojate,kad tik vien Krekenavoje taip? Ogi taip dirba ir „VILKE” ir AGROVETAS” tik bijosi zmones kur nors skustis,kad darbo netektu.Ir kada baigsis savivale siu kombinatu?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.