Saugoti sienos – su spirituotu vynu

Dviejų neblaivių ginkluotų Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) Palangos užkardos pasieniečių sulaikymas tarnybos vietoje – dar vienas smūgis pastaruoju metu į keblias situacijas įsipainiojančios Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) įvaizdžiui.

Be to, dar vienas girtas pasienietis sulaikytas Klaipėdoje prie automobilio vairo.

Pirmadienio vakarą, apie 19.30 val. PAR Palangos užkardos pamainos pareigūnui nepavykus susisiekti su Šventosios techninio stebėjimo postu pajūryje, nuspręsta patikrinti, kas šiame poste atsitiko.

Įtarus, kad iš posto galėjo savavališkai pasišalinti du jame budėję pareigūnai, į įvykio vietą atvyko užkardos vado pavaduotojas. Paaiškėjo, jog pasieniečiai niekur nedingo, o tiesiog negalėjo atsiliepti telefonu, nes buvo girti. Pareigūnai įkliuvo iki jų budėjimo pabaigos likus vos pusvalandžiui.

Į ligoninę atgabentų vyresniojo leitenanto Vladimiro Žurbenkos (gim. 1959 m.) ir puskarininkio Žygimanto Vitkaus (gim. 1961 m.) kraujyje medikai nustatė atitinkamai 1,87 ir 2,87 promilės alkoholio.

Abu vyrai vadovybei prisipažino išgėrę du butelius spirituoto, 18 laipsnių stiprumo vyno, kainavusio dešimt litų. Alkoholį jiems į postą atvežė pažįstamas. Pasieniečiai tvirtino planavę vyną išgerti vėliau, kai baigs budėjimą, tačiau neiškentė.

Šis incidentas paskatino PAR pradėti tarnybinį patikrinimą. Kol kas abu prasižengėliai nušalinti nuo pareigų.

PAR Palangos užkardos vadas Jurgis Kažys teigė negalįs prisiminti kito tokio atvejo, kad tarnybos metu pasieniečiai būtų neblaivūs.

V. Žurbenka VSAT dirba 13 metų, o Ž. Vitkus vidaus reikalų sistemoje – jau 21-erius metus.

Šaltinių teigimu, šie pareigūnai, kaip ir kiti užkardos pasieniečiai, po kolegų skandalų Neringoje buvo ne kartą perspėti tinkamai vykdyti pareigas.

Perspėjimai, ko gero – ne pati tinkamiausia drausminimo priemonė, nes netrukus buvo užfiksuotas dar vienas panašus incidentas.

Tą patį pirmadienį, apie vidurnaktį, namo važiavęs Klaipėdos VPK Viešosios policijos Eismo priežiūros skyriaus vyresnysis patrulis Jonas Dičius atkreipė dėmesį į keistai gatvėmis judantį automobilį „Volkswagen Passat”.

Netrukus Taikos prospekto bei Rūtų gatvių sankryžoje folksvagenas buvo sustabdytas. Paaiškėjo, kad jį vairavęs Šakių rajone gyvenantis ir VSAT Pagėgių rinktinės Slavikų užkardos sargybų būrio vyresnysis pasienietis Audrius Audiejus yra girtas – jo kraujyje rasta 1,8 prom. alkoholio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.