Valią pakeisti galima tik oficialiu testamentu

„1998 metais notaro kontoroje parašiau testamentą, kuriuo po mirties visą turtą palieku vienai dukrai. Šių metų sausį parašiau kitą testamentą, kurį saugau namie. Jame parašyta, jog mano turtas po mirties atitenka abiem dukrom. Ar būtina panaikinti 1998 metų testamentą, kuris saugomas Alytuje esančiame notarų biure?” – klausia „Vakarų ekspreso” skaitytojas Antanas.

„Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse numatyta, kad vėliau sudarytas testamentas panaikina visą pirmesnį testamentą ar tą jo dalį, kuri prieštarauja vėliau sudarytam testamentui. Pažymėtina tai, jog tokiu atveju vėliau sudarytas testamentas turi būti oficialusis, t.y. sudarytas raštu dviem egzemplioriais ir patvirtintas notaro arba Lietuvos Respublikos konsulinio pareigūno atitinkamoje valstybėje”, – teigia notaras Marius Stračkaitis.

Anot jo, asmeninio testamento notaras netvirtina. Toks testatoriaus namuose saugomas testamentas neturi oficialaus testamento galios. Jis nepanaikina pirmesnio testamento ar tos jo dalies, kuri prieštarauja vėliau sudarytam testamentui.

„Tačiau asmeninį testamentą testatorius gali perduoti saugoti notarui ar Lietuvos Respublikos konsuliniam pareigūnui užsienio valstybėje. Jeigu perduodant testamentą buvo laikomasi Civilinio kodekso 5 knygoje nurodytų reikalavimų, perduotas saugoti asmeninis testamentas prilyginamas oficialiajam. Jeigu asmeninis testamentas nebuvo perduotas saugoti Civilinio kodekso nustatyta tvarka, jis po testatoriaus mirties ne vėliau kaip per vienerius metus turi būti pateiktas teismui patvirtinti. Šiuo atveju galioja tik teismo patvirtintas testamentas”, – aiškino M. Stračkaitis.

Tad vėliau sudarytas asmeninis testamentas, kuris buvo perduotas saugoti notarui arba kuris po testatoriaus mirties ne vėliau kaip per vienerius metus buvo pateiktas teismui patvirtinti, taip pat panaikina visą pirmesnį testamentą ar tą jo dalį, kuri prieštarauja vėliau sudarytam testamentui.

Tiesa, notaras atkreipė dėmesį į tai, jog nuostata, kad įstatymo numatytais atvejais vėlesnis testamentas panaikina pirmesnį, apskritai netaikoma bendrajam sutuoktinių testamentui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.