Erkės bunda…

Mažosios kraujo siurbikės gyvena ne tik gūdžiuose miškuose. Jos kuo puikiausiai veisiasi net miesto parkuose ir skveruose, tad tėveliams reikia būti budriems. Juk mažieji yra judrūs, laksto pievomis, landžioja pakrūmiais, o jų odelė plona ir švelni – tikras erkių džiaugsmas. Kuo pavojingos šios kraugerės, kaip jų saugotis ir ištraukti įsisiurbusias, pasakoja Kauno visuomenės sveikatos centro gydytoja Irena Bulsienė.

Erkė.. Laisvės alėjoje
Vienai Kauno architektei erkė įsisiurbė sėdint ant suoliuko Kauno Laisvės alėjoje, moteris labai sunkiai persirgo erkiniu encefalitu. Deja, erkių yra net ten, kur nedaug augmenijos.. O ką jau kalbėti apie miesto parkus ar miškus miesto pakrašty. Labai daug Laimo liga užsikrėtusių erkių yra mėgstamoje kauniečių pasivaikščiojimo vietoje – Panemunės miške. O Kleboniškio miške knibžda erkiniu encefalitu užsikrėtusių gyvių. Užsikrėtusių erkių yra ir prie Kauno marių, Ąžuolyne, Lampėdžiuose. Kartais iš namų net nereikia kelti kojos, nes erkių parneša šuniukai ir kačiukai, kurie landžioja po žolynus. Viena moteris lūžusia koja sėdėjo namie ir savo kūne pamatė įsisiurbusią erkę – iš kiemo atnešė keturkojis draugas. Ligas platina ir mažutės, vos kelių dešimčių milimetrų erkės, tokių galima net ir nepastebėti.
Erkės platina ligas – erkinį encefalitą ir Laimo ligą. Taip pat Lietuvoje aptikta erkių, užsikrėtusių kitais mikroorganizmais. Jos gali sukelti ligas, kurių požymiai labai panašūs į kitų ligų. Tad pasakyti, ar vaikas serga būtent jų sukelta liga, gali parodyti tik kraujo tyrimas. Laimei, nei vaikų, nei suaugusių, užkrėstų šiais ligų sukėlėjais Lietuvoje dar neužregistruota, nors Europoje jų sukeltomis ligomis žmonės jau serga.

Erkinis encefalitas

Tai smegenų ar jų dangalų uždegimas. Erkės įsisiurbimo vieta neparausta. Tačiau po 2-28 d. (dažniausiai po 2 sav.) pakyla aukšta temperatūra, skauda galvą, kaklą, visus kūno raumenis. Vaiką pykina, jis vemia. Gali būti net traukulių. Tad jei pavasarį ar vasarą vaikas sukarščiavo (nebūtinai po išvykos į mišką, nes erkė gali įsisegti ir kieme prie namų), temperatūros nepavyksta numušti įprastais vaistais arba ji yra neaukšta, bet vaikas mieguistas, gulinėja, nenori žaisti, tėveliai turi kviesti gydytoją. Deja, neretai jie pagalvoja, kad mažius peršalo, susirgo gerklės uždegimu ir kviesti gydytoją delsia.
Priklausomai nuo ligos sunkumo, vaikas 2 savaites ar net 2 mėnesius gydomas ligoninėje organizmą stiprinančiais vaistais, nes specifinio gydymo nuo erkinio encefalito nėra. Tai kam tada reikia ligoninės? „Kiek teko matyti sergančių vaikų, jie sirgo gana lengvai, geriau pasijutę lakstė, dūko. Tačiau buvo ir nugeibusių kaip lapai: gulinėjo, vėmė ir verkė, kad skauda galvytę. Vaiką būtina stebėti ir laiku skirti reikiamą gydymą, nes sergant erkiniu encefalitu galimas net paralyžius. Erkiniu encefalitu persirgusiam vaikui gali sutrikti miegas. Jis tampa dirglus, nesugeba sukoncentruoti dėmesio, pasikeičia net charakteris. Teko bendrauti su žmonėmis, kurie po ligos tapo impulsyvūs, greitai supykdavo, juos viskas nervino, negalėjo bendrauti su kolegomis, tad teko išeiti iš darbo”,- pasakoja gydytoja I. Bulsienė. Paguoda tik ta, jog erkiniu encefalitu pakartotinai niekas neserga, nes organizmas šiai ligai tampa atsparus.
Kartais erkių sukeltą ligą galima supainioti su apsinuodijimu. Tačiau reikia įsidėmėti, kad ja sergant dažniausiai neviduriuojama.

Laimo liga

Šia liga serga mažai vaikų. Pernai Kaune sirgo tik du dvimečiai mažyliai ir septyni 3-7 m. vaikai. Jei įkanda užsikrėtusi erkė, maždaug pusei po 7-14 d. atsiranda žiedo ar elipsės formos raudona dėmė („jaučio akis”). Jos viduriukas šviesesnis, krašteliai gali būti pakilę. Tačiau šio būdingo Laimo ligos požymio gali ir nebūti arba vėliau atsirasti daug žiedelių ir net ne erkės įkąstoje vietoje, nes nuodai išplinta visame organizme ir pažeidžia širdies raumenį, sąnarius, nervų sistemą. Gana dažnai būna trišakio nervo uždegimas („persuka” veiduką, bet laiku pradėjus gydyti, deformacija praeina). Temperatūra gali ir nepakilti.
Pastebėjus raudoną dėmę šviesiu viduriuku reikia kreiptis į gydytoją, nes būtina atlikti imunologinius kraujo tyrimus ir 14 d. gydyti antibiotikais. Jei vaikas neblogai jaučiasi, į ligoninę neguldo. Persirgus Laimo liga organizmas imuniteto neįgauna, tad vaikas gali susirgti dar. Nėra ir skiepų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.