Belgijos karalius atvyko į Lietuvą

Į Lietuvą su valstybiniu vizitu atvyko Belgijos Karalius Albertas II ir Karalienė Paola. Belgijos Karališkąją porą lydinčioje delegacijoje – kelių universitetų rektoriai, didelė grupė verslininkų.

Belgijos karaliaus Alberto II ir karalienės Paolos vizitas Lietuvoje prasidėjo nuo oficialios pasitikimo ceremonijos Prezidentūroje ir apsikeitimo valstybiniais ordinais bei dovanomis.

Pirmadienį popiet į Vilnių specialiu reisu atskridusius Belgijos monarchus Prezidentūros Didžiajame kieme pasitiko prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma.

Belgijos karališkosios poros garbei buvo išrikiuota garbės sargybos kuopa, sugroti abiejų valstybių himnai.

„Belgijos Karališkosios poros vizitas – didelės pagarbos Lietuvai ženklas. Tikiu, kad Karaliaus Alberto II ir Karalienės Paolos trijų dienų viešnagė Vilniuje ir Kaune paskatins tarpvalstybinių ryšių plėtrą, padės mums geriau pažinti vieni kitus”, – pažymėjo Prezidentas V. Adamkus.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad dviejų šalių santykiai liudija kaip konstruktyviai gali bendradarbiauti tarptautinių organizacijų senbuvės ir naujosios narės.

Lietuvai tapus NATO nare Belgijos Vyriausybė skubiai priėmė labai svarbų sprendimą – šios šalies naikintuvai pirmieji buvo dislokuoti Šiaulių Zoknių oro uoste, iš kurio pradėjo saugoti Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę.

Karališkosios šeimos vizitą Lietuvoje nušvies apie keturiasdešimt Belgijos spaudos, radijo ir televizijos žurnalistų.

Belgijos karališkoji pora ir ją lydinti delegacija beveik trims paroms užsisakė visą sostinės „Stiklių” viešbutį. Karaliui ir karalienei jau penktadienį buvo paruošti prabangūs apartamentai. Šalia jų įsikurs apsaugininkai.

„Tiek daug garbingų ir kilmingų svečių dar nė karto neteko priimti. Visos vizito detalės buvo derinamos pusantro mėnesio”, – pasakojo „Stiklių” viešbučio vienas iš savininkų Romas Zakarevičius.

Kai Belgijos monarchai su palyda nutarė apsistoti „Stikliuose”, iš Briuselio buvo atvykę jų pasiuntiniai ir apžiūrėjo viešbučio kambarius, restoraną ir barus, indus, net patalynę.

Priėmimą karaliaus Alberto II ir karalienės Paolos vardu belgai nutarė surengti Taikomosios dailės muziejuje.

Buvo paprašyta, kad belgų virėjams ir padavėjams padėtų „Stiklių” restoranas.

Belgai pageidavo, kad priėmimo, į kurį pakviesta 150 svečių, vaišės būtų patiektos ir prie įprastų stalų – sėdint, ir prie kokteilinių – stovint. Tad „Stikliams” teko ieškoti aukštesnių stalų.

800 įvairaus dydžio lėkščių auksiniais kraštais ir sidabriniai įrankiai buvo užsakyti Prancūzijoje.

Be to, Belgijos karališkųjų rūmų atstovai nurodė, kad „Stiklių” padavėjai vilkėtų ne savo firminę uniformą – baltus kitelius, bet juodus smokingus bei mūvėtų baltas pirštines.

Ne mažiau rūpesčių negu „Stikliai” turės ir Prezidentūroje šeimininkaujančio „Ida Basar” restorano savininkai.

Restoranas pirmadienį monarchams ruoš iškilmingą vakarienę prezidento V.Adamkaus ir ponios Almos vardu.

Ta proga iš pasaulyje garsios firmos „Villeroy & Boch” buvo užsakytos baltos lėkštės.

Auksiniais krašteliais ir Lietuvos prezidento herbu jos buvo išdekoruotos Kauno porceliano gamykloje „Jiesia”.

Vakarienei „Ida Basar” pasiuvo ir naujas baltas staltieses iš itališko audinio.

Pirmadienį karalius Albertas II ir karalienė Paola susitiks su Lietuvos prezidentu V.Adamkumi ir jo žmona Alma, padės gėlių Antakalnio kapinėse, vėliau numatyti karaliaus susitikimai su Seimo pirmininku Artūru Paulausku ir premjeru Algirdu Brazausku.

Antradienį numatytas susitikimas su Belgijos bendruomene Lietuvoje, dalyvavimas verslo forume, ekskursija po sostinės senamiestį.

Trečiadienį, paskutiniąją vizito dieną, karalius Albertas II ir karalienė Paola apsilankys Trakuose, iš kurių išvyks į Kauną. Po pasitikimo ceremonijos Kauno rotušėje ir pietų Belgijos karalius apsilankys Kauno technologijos universitete, o karalienė – M.K.Čiurlionio muziejuje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.