Mažeikių įmonė skaldo koaliciją

Darbo ir Socialdemokratų partijos skirtingai įsivaizduoja naftos perdirbimo bendrovės ateitį

Valdančiuosius krečia nesutarimai dėl „Mažeikių naftos” ateities. Šeštadienį posėdžiavusios dviejų didžiausių valdančiosios koalicijos partnerių – Darbo ir Socialdemokratų partijų – tarybos patvirtino skirtingus požiūrius į „Mažeikių naftos” pardavimą.

Vienbalsiai pritarė lyderiui

Kėdainiuose vykusiame Darbo partijos (DP) tarybos posėdyje šios politinės organizacijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas pristatė savo nuomonę, kaip derėtų spręsti „Mažeikių naftos” klausimą. Jis mano, kad Lietuva turėtų išpirkti šią įmonę iš problemų turinčios Rusijos kompanijos „Jukos” ir pati kurį laiką valdyti naftos perdirbimo bendrovę, kol bus surastas naujas, patikimas ir pakankamai brangiai už kontrolinį akcijų paketą sumokėsiantis investuotojas.

Pasak V.Uspaskicho, naujas investuotojas visų pirma turi garantuoti žaliavos tiekimą „Mažeikių naftai”.

Iki bus surastas naujas „Mažeikių naftos” šeimininkas, šią įmonę valdytų „darbiečių” kontroliuojama Ūkio ministerija, kurios vadovu V.Uspaskichas buvo iki praėjusių metų vasaros. Dabar ūkio ministras yra DP atstovas Kęstutis Daukšys, kuris ir derasi dėl akcijų perpirkimo iš „Jukos”.

Tokia V.Uspaskicho nuomonė dėl „Mažeikių naftos” ateities buvo vienbalsiai patvirtinta DP tarybos posėdyje.

Pasipiktino partneriais

Tuo metu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybos posėdyje buvo pritarta šios partijos lyderio, Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko nuomonei, kad iš „Jukos” išpirktos „Mažeikių naftos” akcijos turi būti tuojau pat parduotos naujam, jau parinktam investuotojui. Lietuvai netektų kurį laiką vadovauti šiai bendrovei.

Šeštadienį Vilniuje posėdžiavusi LSDP taryba priėmė pareiškimą, kuriame parėmė A.Brazausko poziciją dėl „Mažeikių naftos” akcijų pardavimo. Pareiškime V.Uspaskichas apkaltintas prasimanymais. „DP lyderio platinami įvairūs pareiškimai, pasisakymai ir iššaukiantis elgesys jau nebestebina. Tačiau tai, kaip „darbiečių” lyderis veržiasi dalyvauti sprendžiant „Mažeikių naftos” klausimus, tiesiog šokiruoja. Ypač nekorektiškai jis traktuoja Ministro Pirmininko A.Brazausko poziciją dėl „Mažeikių naftos” akcijų pardavimo”, – rašoma pareiškime.

Čia teigiama, jog „netiesa, kad premjeras, kalbėdamas apie kuo greitesnį „Mažeikių naftos” akcijų pardavimą, kritikuoja, kaip teigia V.Uspaskichas, Lietuvą ir neva įtarinėja jos žmones nemokšiškumu bei menkais sugebėjimais”.

Netiesa, anot socialdemokratų ir tai, kad Vyriausybės vadovas esą neieško geriausio Lietuvai varianto ir atmeta galimybę matyti daugiau šios įmonės akcijų pirkėjų.

„Šie DP lyderio teiginiai yra ne kas kita, o prasimanymai. A.Brazauskas, daugelį metų dirbantis Lietuvai, labai vertina savo tautą ir jaučia atsakomybę už jos likimą. Nesąžiningas „Mažeikių naftos” privatizavimas, kurį įvykdė konservatoriai, padarė valstybei didžiulę žalą. Todėl šį sykį parduodant „Mažeikių naftą” būtina viską kruopščiai apsvarstyti”, – rašoma pareiškime.

Socialdemokratai čia pat primena koalicijos partneriams „darbiečiams”, kad „politika, grindžiama netiesa ir siaurų interesų tenkinimu, neturi ateities”. „Tai ne tas kelias, kuriuo turi eiti politinės jėgos, sąžiningai tarnaujančios Lietuvai ir jos žmonėms. Mes palaikome Vyriausybės vadovo poziciją dėl „Mažeikių naftos” privatizavimo būdo ir tvirtai jį remiame”, – pabrėžiama LSDP tarybos pareiškime.

Rengiasi suvažiavimui

DP tarybos posėdyje taip pat apsvarstytas pasirengimas netrukus įvyksiančiam šios partijos suvažiavimui. Jis bus surengtas balandžio pabaigoje Vilniuje. Suvažiavime ketinama išklausyti įvairių partijos padalinių ataskaitas. Taip pat numatoma pataisyti DP statutą. Kaip tvirtina partijos vadovai, pataisos turėtų „sustiprinti discipliną”.

Personalinių klausimų suvažiavime neplanuojama svarstyti. Tačiau gali būti, kad bus paskirta daugiau DP pirmininko pavaduotojų, išplėsta prezidiumo sudėtis. Taip pat gali būti pakeista partijos Etikos komisija.

Neoficialiomis žiniomis, dar iki suvažiavimo iš DP pirmininko pavaduotojo pareigų gali atsistatydinti su V.Uspaskichu nesutariantis Seimo vicepirmininkas Viktoras Muntianas. Jis ypač nepatenkintas demokratijos stoka partijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.