Futbolo rinktinė rengiasi grįžti į Kauną

S.Dariaus ir S.Girėno stadionas vėl gali tapti pagrindine arena Lietuvos komandai, dalyvausiančiai 2008 metų Europos čempionato atrankos varžybose

Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė 2008 metų Europos čempionato atrankos mačus su B grupės ir šių varžybų ciklo favoritais prancūzais, italais bei ukrainiečiais, taip pat gerai pažįstamais škotais tikriausiai žais Kaune, S.Dariaus ir S.Girėno stadione.

„Kol kas nenuspręsta, kur rungtyniausime, tačiau jau šiuo metu didesnė nei penkiasdešimt procentų tikimybė, kad galbūt kauniečių arenoje”, – sakė „Kauno dienai” mūsų šalies komandos vyriausiasis treneris Algimantas Liubinskas.

Pirmoji dvikova namuose – su škotais

Europos čempionato atranką lietuviai pradės šiemet rugsėjo 2 dieną rungtynėmis svečiuose su Italijos komanda. Po to rugsėjo 6-ąją namuose susitiks su Škotija, o spalio 7-ąją vėl išvykoje kovos su Farerų salų ekipa.

Kitąmet kovo 24-ąją į Lietuvą atvyks prancūzai, birželio 2-ąją – gruzinai, birželio 6-ąją – italai, rugsėjo 12-ąją – fareriečiai ir lapkričio 17-ąją – ukrainiečiai.

Svečiuose mūsiškiai sužais keturis susitikimus: kovo 28-ąją – su ukrainiečiais, rugsėjo 8-ąją – su škotais, spalio 17-ąją – su prancūzais ir lapkričio 21-ąją – su gruzinais.

„Dar nesitarėme, kuriame Lietuvos stadione žais rinktinė. Yra įvairių nuomonių, variantų.

Suprantama, negalima iš gausaus futbolo mėgėjų būrio atimti galimybę pamatyti Prancūzijos, Italijos, Ukrainos ar Škotijos komandas, todėl pirmenybę turės daugiau žiūrovų talpinanti arena”, – teigė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Julius Kvedaras.

Po skandalo pasirinko „Vėtrą”

S.Dariaus ir S.Girėno stadione yra 8248 sėdimos vietos. Jame mūsiškiai užpernai pradėjo pasaulio čempionato atrankos varžybų ciklą ir 4:0 (1:0) įveikė San Marino futbolininkus.

Kitas susitikimas – su ispanais (0:0) – buvo surengtas nušiurusiame Vilniaus „Žalgirio” stadione, kurio aikštę ir treniruočių bei žaidimo sąlygas Europos futbolo grandai pavadino pasibaisėtinomis.

Po skandalo, pasiekusio ir tarptautines futbolo organizacijas, Lietuvos rinktinė negrįžo į Kauną, tačiau pasirinko nevisiškai sutvarkytą sostinės „Vėtros” stadioną, kuriame, kaip dabar nurodoma oficialioje šio klubo interneto svetainėje, gali tilpti 5300 žiūrovų.

Pernai „Vėtros” aikštėje lietuviai pralaimėjo du labai svarbius planetos pirmenybių atrankos mačus – 0:1 (0:1) bosniams bei 0:2 (0:1) serbams ir vieną dvikovą baigė lygiosiomis – 1:1 (1:1) su belgais.

Geriausiame šalyje S.Dariaus ir S.Girėno stadione Europos čempionato atrankos mačus žaidė Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinė.

Pageidavo treneris ir žaidėjai

Kodėl 2005-aisiais nacionalinė futbolo rinktinė vietoj S.Dariaus ir S.Girėno stadiono pasirinko „Vėtrą”?

Tuo metu, pasaulio čempionato atrankos dvikovos su bosniais išvakarėse, A.Liubinskas buvo ambicingai pareiškęs, kad komanda žais tik Vilniuje, nesvarbu, kokioje aikštėje, tik ne „Dirmeikio laikų Kaune”.

„S.Dariaus ir S.Girėno stadione komanda niekada nesijausdavo žaidžianti namuose”, – tvirtino treneris.

Pasak futbolo stratego, sprendimą pasaulio čempionato atrankos mačui pasirinkti „Vėtros” areną padiktavo ne Kauno ir Vilniaus antagonizmas ar futbolo užkulisių ambicijos, bet ekipos poreikiai.

„Nebuvo ir nėra jokių povandeninių srovių. Tiesiog komanda nori treniruotis ir žaisti Vilniuje. Tarėmės su žaidėjais – jie irgi tokios pat nuomonės. Ar mes teisūs – vienas Dievas žino. Gyvenimas parodys”, – pernai rugsėjį svarstė A.Liubinskas.

LFF atstovai aiškino, kad federacijai privalu atsižvelgti į rinktinės pageidavimus.

„Jei vyriausiasis treneris ir žaidėjai sako, kad komanda nori žaisti „Vėtros” stadione, privalome paisyti jų nuomonės ir daryti taip, kad futbolininkams būtų geriau”, – taip situaciją komentavo J.Kvedaras.

Sostinės arena jaukesnė

Prisiminęs pernykščius pareiškimus, A.Liubinskas pabrėžė niekada nesilaikąs jokių doktrinų.

„Tada tikėjomės, kad Vilniuje komanda turės geresnes sąlygas, į rungtynes ateis daug žiūrovų. Mūsų lūkesčiai pasitvirtino tik iš dalies, todėl šiam varžybų ciklui ieškosime kitokių sprendimų.

Aš ir dabar manau, kad „Vėtros” stadionas jaukesnis nei Kauno. S.Dariaus ir S.Girėno arenoje tribūnos toli nuo aikštės, jas skiria bėgimo takai, futbolininkai nejaučia betarpiškumo su sirgaliais.

„Vėtroje” – visai kitokia atmosfera, maloniau žaisti. Trūkumas tas, kad mažiau sėdimų vietų, iki galo nesutvarkyta infrastruktūra.

Nepaisant „Vėtros” privalumų, nesilaikau įsikibęs tik Vilniaus”, – teigė „Kauno dienai” A.Liubinskas.

Preliminariai planuojama, kad S.Dariaus ir S.Girėno stadione lietuviai rungtyniaus su prancūzais, italais, ukrainiečiais ir škotais, o „Vėtros” aikštėje – su gruzinais ir Farerų salų atstovais.

Daugiau žiūrovų – didesnės pajamos

A.Liubinskas abejoja, kad renkantis, kuriame stadione žaisti, lemiamos įtakos turės numatomos pajamos už parduotus bilietus.

„Toks argumentas yra, bet jis – ne svariausias”, – mano treneris.

Vis dėlto LFF nepraleis progos rungtynėmis su prancūzais, italais, ukrainiečiais, škotais užsidirbti ne vien iš reklamos ar televizijos transliacijų, bet ir bilietų.

„Tai – mūsų pajamos”, – viename interviu teigė LFF rinktinių direktorius Robertas Tautkus.

Šiuo požiūriu S.Dariaus ir S.Girėno stadionas – akivaizdžiai tinkamesnė išeitis nei „Vėtra”.

Pernai Vilniuje į rungtynes su bosniais buvo atėję 4000 futbolo aistruolių, į susitikimus su serbais ir belgais – po 1500 sirgalių (bilietų kainos siekė 30-50 litų).

2004-aisiais Kaune lietuvių mačą su San Marinu stebėjo 5000 žiūrovų (10-30 litų).

Ne „Vėtros” naudai liudija 2002-2003 m. statistika: Europos čempionato atrankos rungtynes Kaune su Vokietija stebėjo 9000 žiūrovų, su Škotija ir Islandija – po 8000.

Sąlygomis domėsis varžovų ekspertai

LFF generalinis sekretorius J.Kvedaras tikisi, kad didžiajam futbolui grįžti į Kauną nesutrukdys ketinimai S.Dariaus ir S.Girėno sporto kompleksą perduoti Lietuvos kūno kultūros akademijai (LKKA) bei tai, kad šį rudenį, kai prasidės Europos čempionato atrankos varžybos, iki 2007-ųjų gegužės rekonstrukcijai bus uždarytas didžiausias miesto viešbutis „Takioji Neris”.

„Stadioną, nepaisant pernykščio remonto ir naujų įrenginių, dar reiktų tvarkyti, pirmiausia – žiūrovų tribūnas, VIP ložę, darbo vietas žurnalistams. Kad vėliau nebūtų gėda, jog vėl kažkam ant galvos lašėjo vanduo.

Kai varžovams pranešime, kur ir kada vyks rungtynės, jie atsiųs savo ekspertus. Svečiams idealu, jei treniruočių ir varžybų arena yra netoli viešbučio, kuriame gali įsikurti visa delegacija, netgi savi sirgaliai”, – dalijosi mintimis „Kauno dienos” pašnekovas.

Permainoms rengiasi ir „Vėtra”. Šiame stadione per artimiausius mėnesius planuojama sumontuoti modernią švieslentę, pagerinti apšvietimą, kuris atitiks visus UEFA keliamus reikalavimus prestižiškiausioms varžyboms.

Bus pastatyta ir nauja, stogu dengta VIP ložė, kuri talpins 200 žiūrovų. Žurnalistams bus įrengtos darbo vietos su interneto ryšiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.