Ne skubu, bet pravartu

Vairuotojų pažymėjimų keitimas vis dar nėra privalomas ir skubus, tačiau pernelyg ilgai delsti nevertėtų

Į „Kauno dienos” redakciją besikreipiantys vairuotojai vis dažniau teiraujasi, ar dar nereikia paskubėti pakeisti seno pavyzdžio vairuotojų pažymėjimų į naujuosius. Pastarąją funkciją kol kas atliekantys Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai neragina imtis skubotų veiksmų, tačiau prognozuoja, kad netrukus vairuotojų pažymėjimų išdavimas bei keitimas gali būti perleistas į Valstybės įmonės „Regitra” rankas.

Iš policijos – į „Regitrą”

Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos Eismo priežiūros tarnybos Vairuotojo pažymėjimo išdavimo ir keitimo skyriaus viršininkė Irena Biriukovienė teigė, kad pernelyg skubėti nėra kur: „Anksčiau žmonės, turintys vairuotojo pažymėjimus be galiojimo datos, buvo raginami pasikeisti juos naujo pavyzdžio pažymėjimais iki praėjusių metų pabaigos, tačiau tas punktas šiuo metu taisyklėse jau panaikintas ir senesnieji pažymėjimai galioja neribotą laiką, todėl būtinybės skubėti kol kas nėra”.

Vis dėlto ne vienas „Kauno dienos” kalbintas policijos pareigūnas užsiminė, kad jau nuo šiųmečio rudens vairuotojų pažymėjimų išdavimo bei keitimo funkcijas ketinama perduoti Valstybės įmonei „Regitra”. Pasak teisėsaugininkų, pastaroji įstaiga aktyviai rengiasi tokioms pareigoms, todėl beveik neabejojama, kad visos prognozės turėtų pasitvirtinti. Pasiteiravus, ar, įvykus tokioms rokiruotėms, nepabrangs dokumentų keitimo bei išdavimo paslaugos, pareigūnai tegalėjo gūžtelti pečiais sakydami, kad „Regitra” taps vienintele įstaiga, teikiančia tokias paslaugas, todėl kainų už paslaugas šuolis yra visai tikėtinas. Tikėtina, kad ateityje vairuotojų pažymėjimų išdavimo ir keitimo tvarka gali tapti panaši su asmens pasų tvarkymą, kai greitesnis dokumento išdavimas kainuoja keleriopai daugiau.

Valstybės įmonės „Regitra” atstovė spaudai Laimutė Būzienė vis tik nesiėmė kategoriškai tvirtinti ir komentuoti pasigirdusių naujovių, todėl apie viską kalbėjo gan abstrakčiai: „Daugelis jau klausinėja apie numatomus pasikeitimus, tačiau kol kas nėra priimta jokių visa tai reglamentuojančių teisės aktų. Mes esame tik atitinkamų funkcijų vykdytojai, bet negalime daryti įtakos sprendimams. Bet koks komentaras šia tema suklaidintų žmones”.

ES šalių vairuotojų pažymėjimai

Neseniai „Kauno dienos” redakcijoje apsilankiusi jaunuolių pora skundėsi, kad beveik metus uždarbiaudami Anglijoje jiedu pasikeitė lietuviškas teises į angliškas. Sugrįžę į Lietuvą jaunuoliai nusprendė pasiteirauti, ar neprivalu turimų dokumentų vėl keisti lietuviškais.

„Nuėjus į Eismo priežiūros tarnybą, vienas pareigūnas mums paaiškino, kad turimi vairuotojo pažymėjimai Lietuvoje galios tik tris mėnesius, todėl nieko nelaukdami skubėjome sutvarkyti dokumentus ir juos pasikeisti. Kai susirinkome privalomas sveikatos pažymas ir jau buvome bebaigią tvarkyti netgi angliškų dokumentų vertimus į lietuvių kalbą bei, kaip buvo liepta, ketinome juos patvirtinti notariškai, netikėtai paaiškėjo, kad išvis neprivalėjome nieko keisti. Vadinasi, per kažkurio pareigūno neapdairumą veltui švaistėme pinigus ir laiką nereikalingam dokumentų tvarkymui”, – pasakojo jaunuoliai.

Eismo priežiūros tarnybos Vairuotojo pažymėjimo išdavimo ir keitimo skyriaus viršininkė Irena Biriukovienė pripažino, kad iki šiol padėtis buvusi ganėtinai miglota.

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, buvo pasirašyta direktyva, reglamentuojanti vairuotojų pažymėjimų išdavimą. Būtent ji ir numato, kad ES šalyse išduoti vairuotojo pažymėjimai Lietuvos Respublikos teritorijoje galioja be jokių apribojimų, todėl jų be reikalo keisti neprivaloma. Tad jei iš Anglijos ar kitos ES valstybės sugrįžęs pilietis turi svetur (ES teritorijoje) išduotas teises, jis gali jomis naudotis iki nurodyto galiojimo termino, kuris visuomet būna pažymėtas.

Iš trečiųjų šalių – sudėtingiau

Tuo tarpu lietuvaičiai, sugrįžę iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Rusijos Federacijos ar kitų ES nepriklausančių trečiųjų šalių, pragyvenę Lietuvoje pusmetį ir daugiau bei deklaravę čia savo nuolatinę gyvenamąją vietą, turės susidurti su nemenkais keblumais. Pasak I.Biriukovienės, tokiais atvejais vairuotojai privalo vykti į Valstybės įmonę „Regitra” ir ten išlaikyti visus privalomus egzaminus bei pateikti jų rezultatų kopijas Eismo priežiūros tarnybai.

„Amerikoje asmens duomenys yra apsaugoti itin griežtų įstatymų, o mums privalu sužinoti, ar iš ten parsivežtas vairuotojo pažymėjimas yra tikras, todėl per konsulinį departamentą reikia siųsti užklausas, ar dokumentas tikrai nėra padirbtas ir panašiai. Tik asmeniui pristačius dokumentą, patvirtinantį jo turimo amerikietiško vairuotojo pažymėjimo autentiškumą, galima pastarąjį pakeisti lietuvišku”, – dėstė I.Biriukovienė.

Šiuo metu vairuotojo pažymėjimo keitimas, pasak pareigūnės, kainuoja dvidešimt litų, o dublikato išdavimas vietoje prarasto dokumento siekia pusšimtį litų. Vairuotojo pažymėjimai išduodami nustatyta tvarka egzaminus išlaikiusiems asmenims, nepriklausomai nuo jų pilietybės, kurių nuolatinė gyvenamoji vieta yra Lietuvos Respublikoje ir sveikatos būklė yra tinkama vairuoti transporto priemones. Taisyklėse nuolatinė gyvenamoji vieta yra valstybė, kurioje asmuo paprastai gyvena bent 185 dienas (pusmetį ir daugiau) kiekvienais kalendoriniais metais.

I.Biriukovienė pripažino, kad situacija, susijusi su vairuotojo pažymėjimų keitimu yra ganėtinai paini, todėl kauniečiai, norintys gauti išsamesnę informaciją, gali skambinti į Eismo priežiūros tarnybą telefonais Kaune 30 31 92, 30 32 11 arba 30 31 89. Be to, pagrindinės vairuotojų pažymėjimų išdavimo ir keitimo taisyklės yra nurodytos Kauno miesto VPK interneto svetainėje adresu http://kaunas.policija.lt. Tuo tarpu kitų miestų gyventojai išsamesnę informaciją gaus paskambinę į savo gyvenviečių teritorines policijos įstaigas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.