Juodojoje statistikoje – pragiedruliai

Kauno teisėsaugininkai, po pirmų dviejų šių metų mėnesių apžvelgę šiųmetę gatvės nusikaltimų prieš asmenį statistiką ir palyginę ją su pernykšte, gali lengviau atsikvėpti.

Teisėsaugininkų duomenimis, pernai per pirmus du mėnesius buvo užregistruota per devynis šimtus tokio pobūdžio nusikaltimų, o šiemet jų – šeši šimtai.

Nusikaltimų sumažėjo trečdaliu

Suskaičiavus iki šių metų kovo pradžios įvykdytus plėšimus, nesunkius sveikatos sutrikdymus, vagystes iš gyventojų ar transporto priemonių ir viešosios tvarkos pažeidimus, akivaizdžiai pastebimas šių nusikalstamų veikų sumažėjimas.

2005 metų pradžioje kauniečiai daugiausiai nukentėdavo miesto centre, o kiek mažiau Žaliakalnio ir Dainavos mikrorajonuose. Tuo tarpu šiemet pagal nusikaltimų skaičių pirmauja Dainava, o už jos rikiuojasi Santakos ir Žaliakalnio policijos komisariatų (PK) valdos.

Bene stabiliausią poziciją paskutinėje šio juodojo sąrašo vietoje jau kelerius metus iš eilės užima Panemunės mikrorajonas, kuriame incidentų užfiksuojama mažiausiai.

Rikiuojant teisėsaugininkų turimus sąrašus pagal nusikaltimų pobūdį, išaiškėjo, kad skirtingai nei prieš metus, iki šių metų kovo ilgapirščiai įvykdė daugiau vagysčių iš gyventojų, nei iš transporto priemonių. Pastarieji nusikaltimai abiem atvejais buvo dažniausi.

Trečiojoje ir ketvirtojoje pozicijose vietomis apsikeitė pernai dažnesni viešosios tvarkos pažeidimai, o šiemet už pastaruosius gausiau vykdyti plėšimai.

Tuo tarpu mažiausiai šaltuoju metų pradžios laikotarpiu padaryta nesunkių sveikatos sutrikdymų. Kad ir kaip žiūrėtume, visų minėtų rūšių nusikaltimų pastaruoju metu Kauno mieste yra užfiksuojama gerokai mažiau.

Nusikaltėliai suaktyvėja savaitgaliais

„Visi pastarieji nusikaltimai yra nukreipti būtent į žmogų, kai auka neišvengiamai patiria akistatą su nusikaltėliu, todėl pamačius, kad tokių incidentų šiemet užfiksuota gerokai mažiau, peršasi išvada, jog vis dažniau pastebimos bendros policijos ir gyventojų pastangos užkardyti nusikaltimus tikrai nenueina perniek”, – kalbėjo Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Patrulių rinktinės vadas Tauris Stauskis.

Ilgapirščių ir kitokių chuliganų savaitinis veikimo „tvarkaraštis” nuo pernykščio tepasikeitė nesmarkiai. Anksčiau gatvės nusikaltėliai intensyviausiai darbuodavosi pirmadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais, o šiais metais aktyviausi penktadienį ir savaitgalio dienomis. Nenuostabu, kad chuliganiškiems veiksmams žiemos laikotarpiu kur kas parankesnis tamsus paros metas.

Kaune beveik nesikeičia ir gatvės nusikaltimų geografija. Daugiausiai incidentų policijos pareigūnai šiemet užregistravo Savanorių, V.Krėvės ir Taikos prospektuose bei Partizanų ir Kovo 11-osios gatvėse, o pernai per atitinkamą laikotarpį miesto vietovės buvo išsidėsčiusios kone identiškai, išskyrus tai, kad į pavojingiausiųjų penketą vietoje Taikos prospekto buvo pakliuvusi Laisvės alėja.

Jaukas vagims – mobilieji telefonai

„Atrodo, kad dirbame taip pat, kaip ir dirbome. Be abejo, kaskart atsižvelgiame į statistiką, kalbančią apie „karščiausius” miesto taškus ir darome atitinkamas išvadas savo tarnyboje. Kartais pagalvoji, kad bent jau didžiąją dalį gatvės nusikaltėlių pavyko sugaudyti, tačiau ne paslaptis, kad tie patys asmenys, vos tik ištrūkę į laisvę, vėl imasi savo seno amato – vagysčių ar kitokių nusikaltimų. Galima pastebėti, kad patys žmonės pradėjo labiau rūpintis ne tik savo, bet ir kitų saugumu, todėl apie įvykstančias nelaimes vis drąsiau nedelsdami praneša policijai, o tokiais atvejais pareigūnams dažnai pavyksta karštais pėdsakais išaiškinti nusikaltimus. Reikia tik palinkėti, kad visuomenė ir toliau neliktų abejinga svetimam skausmui”, – apie ženkliai gerėjančios statistikos priežastis kalbėjo T.Stauskis.

Pasak Patrulių rinktinės vado, kol kas viena opiausių problemų, susijusių su gatvės nusikaltimais – mobilieji telefonai.

Situacija tampa dar pavojingesnė, kai jie atsiduria nepilnamečių rankose. Komisaras pastebėjo, kad tėvai turėtų imtis aktyviau aiškinti vaikams ir įtikinti juos, kad telefonas tėra susisiekimo priemonė, bet ne žaislas, kuriuo galima kone mojuoti gatvėje kada panorėjus.

T.Stauskis įsitikinęs, kad tokiu atveju plėšimų ir vagysčių gatvėse sumažėtų dar bent trisdešimčia procentų.

„Patruliai neretai pasakoja, kad dirbdami gatvėse ir matydami iš mokyklų išeinančius moksleivius pasijunta esantys lyg prie kokio verslo centro. Atrodo, kad posėdis baigėsi, o prasidėjo verslas – vos tik pasibaigus pamokoms, dauguma mokyklų auklėtinių pasipila į gatves laikydami rankose telefonus tarsi tai būtų neišvengiamas atributas”, – pasakojo T.Stauskis.

Didėja gyventojų aktyvumas

Patrulių rinktinės pareigūnų sukaupta informacija apie incidentus byloja, kad vien per šių metų sausį ir vasarį Žaliakalnio ir Dainavos mikrorajonų gyventojai į policiją kreipėsi po keturiolika kartų.

Visais atvejais įtariamieji buvo sulaikyti vos tik įvykdę vienokius ar kitokius nusikaltimus.

Kiek mažesnį aktyvumą bendravime su teisėsaugininkais parodė Panemunės ir Centro PK prižiūrimose teritorijose gyvenantys piliečiai, pareigūnų pagalbos prašę po vienuolika kartų.

Tuo tarpu mažiausiai kaimynų ir aplinkinių gerove rūpinasi bei ištikus bėdai jiems pagalbos ieško Santakos PK valdose gyvenantys kauniečiai, tarp kurių ir Šilainių bei Vilijampolės gyventojai. Pastarieji šiemet pranešė vos apie septynis pastebėtus nusikaltimus.

Peržvelgęs praėjusių dviejų mėnesių rezultatus, T.Stauskis konstatavo, kad patruliai sulaikė iš viso daugiau nei šimtą įvairiais nusikaltimais įtariamų asmenų.

Negana to, per minėtą laikotarpį į pareigūnų nemalonę pakliuvo keturiolika asmenų, kuriems buvo paskelbta kriminalinė paieška. Tai reiškia, kad visi jie slapstėsi nuo įvairių teisėsaugos institucijų.

Aktyviausia tokių piliečių dislokacijos vieta – miesto centras, mat čia Patrulių rinktinės pareigūnams pavyko sučiupti beveik pusę visų sulaikytųjų.

Akivaizdu, kad anaiptol ne kiekvienas pastebėtas įtarimų sukėlęs asmuo geranoriškai paklūsta pareigūnų reikalavimams, todėl patruliai suskaičiavo, jog šiemet sulaikomi įtariamieji penkis kartus mėgino jiems rimtai pasipriešinti, tačiau, nepaisant to, jie vis tiek buvo sučiupti.

Šimtai buitinių konfliktų

Pareigūnai pripažįsta, kad gyventojų pranešimai padeda sulaikyti įtariamuosius dar jiems nespėjus įvykdyti savo kėslų.

Užkardytų nusikaltimų daugiausiai užfiksuota Dainavos mikrorajone, o kiek mažiau Panemunėje ir miesto Centre. Žaliakalnyje pagal miestiečių pranešimus patruliai užkirto kelią nusikaltimams vos keturis kartus, tačiau reikia pripažinti, kad pasyviausiai į pastebėtus įtartinus įvykius reagavo vėlgi Santakos PK teritorijoje gyvenantys miestiečiai.

Mieste viešąją tvarką prižiūrintys Patrulių rinktinės pareigūnai negali nepastebėti dar vienos incidentų kategorijos, be kurios tikriausiai neapsieina nė viena tarnybos diena – buitinių konfliktų. T.Stauskis teigė, kad dažniausiai kivirčai tarp šeimos narių ar artimų bičiulių kyla Žaliakalnio ir Dainavos mikrorajonuose. Čia iki kovo pradžios užfiksuota maždaug po keturis šimtus incidentų.

Centro ir Santakos PK prižiūrimose teritorijose su policijos patrulių pagalba numalšinta gerokai daugiau nei po tris šimtus konfliktų, kylančių gyvenamuosiuose būstuose. Tuo tarpu ramiausiai tarpusavio nesutarimus ir barnius sprendžia panemuniškiai, kurie policiją į pagalbą šaukėsi porą šimtų kartų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.