Nepasitikėjimas savimi

Nepasitikėjimo savimi priežastimis mokslininkai susidomėjo dar XX amžiaus pradžioje. Pirmasis šią problemą rimtai tyrė Andrė Saltjeras, didžiulės neurozių klinikos Amerikoje vyriausiasis gydytojas.

Ištyręs tūkstančius nepasitikinčių savimi žmonių, Saltjeris su savo kolegomis priėjo prie išvados, kad šio „sindromo” ištakos glūdi vaikystėje. Žmogui augant, nepasitikėjimas savimi arba išnyksta, arba sustiprėja. Be augimo sąlygų, esama ir kitų nepasitikėjimo savimi priežasčių, tačiau pradžią vis dėlto duoda auklėtojai.

Vaikai, be paveldėtų savybių, dar ir kopijuoja savo tėvų reakcijas į tam tikrus įvykius, įsiurbia jų nuostatas, kuriomis vadovaudamiesi suaugę elgiasi vienaip ar kitaip.

Iš esmės yra dvi pagrindinės nepasitikėjimo savimi priežastys, glūdinčios vaikystėje. Pirmoji: jūsų auklėtojai buvo valdingi ir dažnai reikšdavo nepasitenkinimą jūsų elgesiu. Antroji: jūsų tėvai nuolat visko baiminosi ir viskuo abejojo.

Anot A. Saltjero, egzistuoja penkios sveikos, savimi pasitikinčios asmenybės charakteristikos:

1. Kalbos emocionalumas, reiškiantis atvirumą. Savimi pasitikintis žmogus jausmus vadina tikraisiais vardais.

2. Sugebėjimas pasipriešinti ir atakuoti. Savimi pasitikintis žmogus sąžiningai reiškia savo nuomonę ir nesidairo į aplinkinių reakciją.

3. Savimi pasitikintis žmogus nesistengia pasislėpti už abstrakčių formuluočių. Jis dažniau nei kiti vartoja įvardį „aš”.

4. Savimi pasitikintis žmogus gali nesigėdydamas išklausyti pagyrą savo atžvilgiu. Jis neneigia savo vertės.

5. Sugebėjimas improvizuoti. Savimi pasitikintis gali spontaniškai reikšti jausmus ir poreikius.

Ko reikia išmokti, kad įveiktum nepasitikėjimą? Štai patys svarbiausi dalykai:

1. Pareikalauti to, kas jums priklauso.

2. Realizuoti savo norus net ir tada, kai jie nesutampa su aplinkinių nuomone ir viltimis.

3. Atvirai reikšti savo nuomonę netgi tada, kai ji prieštarauja daugumos nuomonei.

4. Reikšti negatyvius jausmus.

5. Aiškiai parodyti partneriui (ir kitiems žmonėms) savo suinteresuotumą.

Pasitikėjimas savimi – tai pirmiausiai sugebėjimas valdyti savo emocijas, vertinti save kaip asmenybę, jausti komfortą bendraujant. Pasitikėjimas padeda blaiviai mąstyti, nepanikuoti kritinėse situacijoje, ramiai priimti kritiką ir prieštarą. Be to, išties savimi pasitikintis žmogus nepažeidžia partnerio teisių, gerbia jo norus ir jausmus.

Išmokite kontroliuoti savo kalbą. Todėl, kad jūsų kalbos maniera ir turinys daro tiesioginį poveikį jūsų jausmams ir veiksmams. Išmokite mąstyti su pliuso ženklu.

Nepasitikintys savimi žmonės dažnai užkasa savo talentą į žemę, nes nesiryžta jo realizuoti. Pavyzdžiui, visiems žinomas prancūzų modeliuotojas Pjeras Kardenas galėjo taip ir nepasirodyti pasauliui, jeigu būdamas 42 metų taip ir nebūtų pateikęs savo eskizų reikiamiems žmonėms. Ir tai tik dėl to, kad jį tai padaryti prispyrė draugas!

Kad taptumėte savimi patenkintu, sėkmingu žmogumi, turite išmokti nekreipti dėmesio į tai, ką apie jus mano aplinkiniai: nei apie jūsų išorę, nei apie poelgius. Būtent svetimos nuomonės baimė yra vienas iš galingiausių asmenybės stabdymo ir degradacijos faktorių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.