Lietuvių menininkas – pasaulio didmiesčių džiunglėse

Menininkas Eugenijus Varkulevičius, po 14 metų klajonių Europoje ir Jungtinėse Valstijose, Niujorke, į Kauną sugrįžęs jau kaip Augustas Varkalis, džiūgauja lyg vaikas. „Taip pasiilgau lietuviško miško, nes užsienyje klaidžiojau tik didmiesčių džiunglėse, – LŽ teigė menininkas, kūrybines dirbtuves įsirengęs tėvams priklausiusiame smetoninio namo bute Kaune. – Tačiau dar turiu reikalų Niujorke. Ten liko mano skaidrių, filmų, reikia aplankyti draugus. Todėl ketinu po poros mėnesių vėl vykti į Niujorką. Šįkart, manau, neilgam”.

Dar Berlyne Eugenijui Varkulevičiui prilipdytas naujas vardas ir pavardė – Augustas Varkalis – tapo dailininko savastimi ir tėvynėje. Apsiuostęs gimtajame Kaune, Varkalis suskubo rengti savo darbų parodą. Ir ne bet kur, o remontuojamoje Kauno paveikslų galerijoje. Į ją vieną vasario vakarą sugužėję dailininko kolegos, draugai ir meno gerbėjai gavo atsakymą į klausimą: „Ką gi Augustas veikė ten?” Augustas apie tai savo darbais papasakojo be užuolankų.

Prieš išvykdamas į užsienį išgarsėjęs paveikslais religine tematika, dabar Varkalis smogia Niujorke sukurtais filmais, kuriems neprireikė vaizdo kameros.

Ekranuose galima buvo stebėti 9 vadinamąja „scratch” technika (kai ranka subraižomas 16 mm kino juostos kiekvienas vaizdas) sukurtus filmus. Taip pat buvo rodomas dokumentinis filmas „Niujorko sunaikinimas”, kuriame užfiksuoti tragiški rugsėjo 11-osios įvykiai, bei skaidrių ciklas „Užšaldyti kadrai”.

Apie Varkalio sukurtus filmus avangardinio kino pradininkas Jonas Mekas yra sakęs: „Norint padaryti tik kelias tokio filmo sekundes reikia neįtikimai daug laiko. Jo darbas reikalauja dzenbudisto kantrybės, neskubėjimo, išminties, laukimo. Augusto filmai yra tarsi maldos. Visiška pagarba tam, ką mato akys, gyvenimo stebuklui, regėjimo momentui. Ir jokio skubėjimo”.

Apie „neskubėjimą” dienraščiui pasakojo ir šių filmų autorius Varkalis, su kuriuos susitikome ramiame jo užutekyje – kūrybinėse dirbtuvėse Žaliakalnio rajone, Kaune. Durys į jas buvo atvertos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.